Cu ce se acrește varza dulce? Trucuri de la cele mai iscusite gospodine pentru un preparat delicios

Emanuela Pană 22.09.2023, 16:17
Cu ce se acrește varza dulce? Trucuri de la cele mai iscusite gospodine pentru un preparat delicios

Vrei să gătești o oală cu sarmale ca la mama acasă, dar ai rămas fără varză murată? În acest caz, ai două variante din care poți alege: fie prepari sarmale cu varză dulce, fie acrești chiar acum varza, cu ingredientele despre care vorbim în rândurile de mai jos. Iată, așadar, cu ce se acrește varza dulce.  

Cu ce se acrește varza dulce pentru sarmale? Rețetă rapidă  

De primăvara și până toamna, atunci când butoiul de varză murată e gol, multe gospodine se întreabă cu ce se acrește varza murată, ingredientul minune pentru sarmale. Din fericire, există o rețetă simplă care te va ajuta să murezi rapid varza pentru sarmale.  

Ingrediente:  

  • 1  varză mare; 
  • 4-5 litri de apă; 
  • 4-5 linguri de oțet; 
  • sare mare, grunjoasă; 
  • piper boabe; 
  • crenguțe de cimbru. 

Mod de preparare:  

  1. Se curăță varza de frunzele care nu sunt bune și se spală bine; 
  2. Se pune apa la fiert, într-o oală mai mare, împreună cu boabele de piper, sarea grunjoasă și crenguțele de cimbru; 
  3. Când apa dă în clocot, se adaugă oțetul și varza cu cotorul (scobit în prealabil) în sus; 
  4. Cu ajutorul unei furculițe și a unui cuțit, se desprind ușor frunzele de lângă cotor, rând pe rând, ca apa fiartă să poată pătrundă și la celelalte; 
  5. Se scot frunzele fierte pe o farfurie și se lasă la răcit; 
  6. După ce frunzele s-au răcit, se îndepărtează nervurile groase cu ajutorul unui cuțit; 
  7. Frunzele de varză pregătite astfel se pot pune, în pungi, la congelator pentru o ocazie viitoare, când vor fi necesare la sarmale.  

Cu ce se acrește varza dulce, pe lângă oțet?  

Dacă nu îți place oțetul, trebuie să știi că varza dulce se mai poate acri și cu borș sau cu sare de lămâie. Dacă dorești, poți adăuga în apă și usturoi, foi de dafin și crenguțe de mărar uscat.  

Citește și: Rețetă varză cu orez și cârnați la cuptor. Este un preparat puțin spus delicios. Daca nu l-ați încercat, trebuie s-o faceți acum

Rețetă de varză dulce călită  

O altă rețetă simplă și rapidă, care are în centru varza, este varza dulce călită, care se poate servi ca și garnitură la orice friptură mai grasă. Totodată, ea poate fi asociată și cu piure de cartofi sau orez fiert. 

Cu ce se acreste varza dulce?
Reteta de varza dulce calita

Ingrediente: 

  • 1 varză de circa 800 gr; 
  • 50 gr de unt; 
  • o jumătate de lămâie (oțet sau borș, după preferințe); 
  • 1 ceapă; 
  • 1 ardei gras; 
  • mărar verde; 
  • sare, piper după gust. 

Mod de preparare:  

  1. Se curăță varza de frunzele care nu sunt bune, se spală și se taie fideluță sau se dă pe răzătoare; 
  2. Se presară o lingură de sare, se amestecă bine și se dă deoparte timp de 30 de minute; 
  3. Se toacă mărunt ceapa și ardeiul și se pun la călit, după care se adaugă varza scursă de zeamă. Se amestecă bine; 
  4. Se adaugă 3-4 linguri de apă și un praf de piper; 
  5. Se acoperă cu capac și se lasă la foc mic până se înmoaie; 
  6. Dacă este nevoie, se mai adaugă apă; 
  7. Se acrește varza cu zeamă de lămâie, oțet sau borș, și se condimentează după gust; 
  8. Se mută varza într-un vas de sticlă și se dă la cuptor până scade toată apa și prinde culoare; 
  9. Pentru aromă, se folosește mărar verde sau uscat.  

Vezi și: Trucuri pentru cea mai bună varză murată. Ce trebuie să faci din 3 în 3 zile după ce o pui în butoi?

Varză dulce, acrită cu lămâie și slănină 

În continuare, îți propunem o ultimă modalitate de a acri varza dulce. Dacă o dorești de post, elimină slănina și servește cu o porție de mămăliguță.  

Ingrediente: 

  • 1 varză albă de dimensiuni potrivite; 
  • 400 gr de slănină ușor afumată; 
  • 1 ardei capia; 
  • 1 ceapă mare; 
  • 1 morcov; 
  • 1 conservă de roșii tocate în suc propriu; 
  • 3 foi de dafin; 
  • 3 crenguțe de cimbru uscat; 
  • sare și piper după gust; 
  • 1 linguriță rasă de sare de lămâie; 
  • 4 linguri de ulei de măsline. 

Mod de preparare:  

  1. Se curăță varza de primele frunze, se taie pe jumătate, se îndepărtează cotorul și se taie fâșiuțe subțiri; 
  2. Se freacă apoi cu sare și se scurge de apă. Astfel, varza devine mai fragedă; 
  3. Se curăță, se spală și se taie mărunt restul legumelor, după care se pun, pe rând, în oala cu ulei încins, pentru a se înmuia; 
  4. Se adaugă slănina tăiată în cubulețe și se adaugă peste legume. Se lasă la perpelit pentru 5-7 minute; 
  5. Se adaugă cimbrul, foile de dafin, piperul și sarea de lămâie sau sucul stors de la lămâie (se gustă înainte, ca să nu iasă mâncarea prea acră); 
  6. Se adaugă varza și se amestecă totul bine; 
  7. Se toarnă 500 ml de apă și conserva de roșii. Se lasă la fiert (cu capac) aproximativ 25 de minute, apoi se mută într-o tavă adâncă; 
  8. Se dă la cuptor pentru circa 1 ore la 160 de grade Celsius. 

Poftă bună! 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...