Vrei să gătești o oală cu sarmale ca la mama acasă, dar ai rămas fără varză murată? În acest caz, ai două variante din care poți alege: fie prepari sarmale cu varză dulce, fie acrești chiar acum varza, cu ingredientele despre care vorbim în rândurile de mai jos. Iată, așadar, cu ce se acrește varza dulce.
Cu ce se acrește varza dulce pentru sarmale? Rețetă rapidă
De primăvara și până toamna, atunci când butoiul de varză murată e gol, multe gospodine se întreabă cu ce se acrește varza murată, ingredientul minune pentru sarmale. Din fericire, există o rețetă simplă care te va ajuta să murezi rapid varza pentru sarmale.
Ingrediente:
1 varză mare;
4-5 litri de apă;
4-5 linguri de oțet;
sare mare, grunjoasă;
piper boabe;
crenguțe de cimbru.
Mod de preparare:
Se curăță varza de frunzele care nu sunt bune și se spală bine;
Se pune apa la fiert, într-o oală mai mare, împreună cu boabele de piper, sarea grunjoasă și crenguțele de cimbru;
Când apa dă în clocot, se adaugă oțetul și varza cu cotorul (scobit în prealabil) în sus;
Cu ajutorul unei furculițe și a unui cuțit, se desprind ușor frunzele de lângă cotor, rând pe rând, ca apa fiartă să poată pătrundă și la celelalte;
Se scot frunzele fierte pe o farfurie și se lasă la răcit;
După ce frunzele s-au răcit, se îndepărtează nervurile groase cu ajutorul unui cuțit;
Frunzele de varză pregătite astfel se pot pune, în pungi, la congelator pentru o ocazie viitoare, când vor fi necesare la sarmale.
Cu ce se acrește varza dulce, pe lângă oțet?
Dacă nu îți place oțetul, trebuie să știi că varza dulce se mai poate acri și cu borș sau cu sare de lămâie. Dacă dorești, poți adăuga în apă și usturoi, foi de dafin și crenguțe de mărar uscat.
O altă rețetă simplă și rapidă, care are în centru varza, este varza dulce călită, care se poate servi ca și garnitură la orice friptură mai grasă. Totodată, ea poate fi asociată și cu piure de cartofi sau orez fiert.
Ingrediente:
1 varză de circa 800 gr;
50 gr de unt;
o jumătate de lămâie (oțet sau borș, după preferințe);
1 ceapă;
1 ardei gras;
mărar verde;
sare, piper după gust.
Mod de preparare:
Se curăță varza de frunzele care nu sunt bune, se spală și se taie fideluță sau se dă pe răzătoare;
Se presară o lingură de sare, se amestecă bine și se dă deoparte timp de 30 de minute;
Se toacă mărunt ceapa și ardeiul și se pun la călit, după care se adaugă varza scursă de zeamă. Se amestecă bine;
Se adaugă 3-4 linguri de apă și un praf de piper;
Se acoperă cu capac și se lasă la foc mic până se înmoaie;
Dacă este nevoie, se mai adaugă apă;
Se acrește varza cu zeamă de lămâie, oțet sau borș, și se condimentează după gust;
Se mută varza într-un vas de sticlă și se dă la cuptor până scade toată apa și prinde culoare;
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...