Trucuri pentru cea mai bună varză murată. Ce trebuie să faci din 3 în 3 zile după ce o pui în butoi?

Emanuela Pană 23.08.2023, 17:49
Trucuri pentru cea mai bună varză murată. Ce trebuie să faci din 3 în 3 zile după ce o pui în butoi?

De îndată ce vine toamna, gospodinele se apucă de pregătit varza murată – una dintre delicatesele pentru sezonul rece și ”materia primă” pentru sarmalele tradiționale. Varza murată este utilă pe timpul iernii, și nu numai, atât la sarmale și salate, cât și la alte preparate culinare. Iată câteva trucuri pentru cea mai bună varza murată. 

Când se pune varza la murat? 

Pentru a te bucura de murături sănătoase pe tot parcursul sezonului rece, trebuie ca legumele pe care le pui la murat să fie proaspete, sănătoase, fără pete și neatinse de brumă. Acestea păstrează vitaminele rezistente la fermentație, dar împrumută și beneficiile celorlalte ingrediente folosite, fie că vorbim de mărar, hrean, usturoi sau frunze de țelină.  

Perioada ideală pentru a prepara murăturile pentru iarnă este luna octombrie, iar, potrivit tradiției, cei ce vor să se bucure de sarmale de Crăciun trebuie să pună varza la murat după 26 octombrie, când Biserica îl sărbătorește pe Sfântul Dumitru, dar nu mai târziu de 30 octombrie, când este celebrat Sfântul Andrei.  

Citește și: Nu mai arunca varza murată primăvara. Iată ce poți face cu ea, de fapt

Cum se alege varza pentru murat? 

Dacă vrei ca murăturile pentru iarnă să reziste, trebuie să respecți câteva reguli simple. Varza trebuie să fie recoltată toamna, să aibă frunzele moi și să nu fie mai mare de-o palmă.  

”Un aspect foarte important, pe care multă lume îl neglijează, este alegerea verzei pentru murat. Aceasta trebuie să fie varză de toamnă, cu frunza mai fină, mai subţire decât cea de vară. Căpăţânile trebuie să fie îndesate, pline, iar frunzele să fie ferme şi neatacate de boli sau de insecte”, explică bloggerul culinar, Gina Bradea.

Vezi și: Ce faci dacă varza murată este prea sărată? Trucul costă doar 1,5 lei

Trucuri pentru cea mai bună varză murată

Varza murată se prepară destul de simplu, existând trei pași importanți. Prima dată se pregătește butoiul. Din bătrâni se spune că cele mai bune butoaie pentru varză sunt cele din lemn de stejar. Înainte de a pune varza în el, butoiul trebuie opărit și spălat foarte bine. 

Trucuri pentru cea mai buna varza murata
Trucuri pentru cea mai buna varza murata

Al doilea pas este pregătirea verzei. Se spală fiecare varză și apoi se scoate cotorul. În gaura făcută se pune câte o lingură de sare. După aceea, se iau verzele și se așează în butoi, după cum urmează: un rând de varză, un rând de sare grunjoasă și tot așa până ce se umple butoiul.  

Ulterior, se adaugă hrean, bețe de mărar uscat, foi de dafin, boabe de porumb, o gutuie, piper și cimbru. Pentru ca varza să capete o nuanță plăcută de roz, multe gospodine adaugă și sfeclă roșie în butoi.  

Ultimul pas în murarea verzei îl reprezintă prepararea saramurii. La fiecare 10 litri de apă se adaugă câte 500 de grame de sare grunjoasă. Se amestecă bine, astfel încât sarea să se topească.  

Trucuri pentru cea mai bună varză murată: ce să faci din 3 în 3 zile?  

Odată încheiată operațiunea de punere a verzelor în butoi, se acoperă cu capac și se lasă fără apă 3 zile, ca să se așeze. După ce trec cele trei zile, se toarnă saramura peste bunătăți și se pitrocește o dată la 3 zile până se acrește, adică se suflă aer în butoi cu ajutorul unui furtun. Procesul se mai numește și vânturare și poate fi realizat și folosindu-te de o țeavă.  

Pentru ca verzele să fie mereu scufundate în saramură, se așează o greutate deasupra – niște teascuri peste care se pune o piatră. După o săptămână, se înfiletează bine capacul butoiului și nu se mai umblă la varză cel puțin 7 săptămâni. 

În funcție de locul în care se așează butoiul în curte, mai cald sau mai rece, varza murată astfel poate atinge savoarea deplină în aproximativ o lună. Recomandat ar fi ca butoiul să fie poziționat într-o zonă mai răcoroasă (în pivniță, beci sau pe balcon) pentru ca varza să reziste cât mai mult timp.  

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...