SUA amenință Belarusul cu un răspuns „puternic”, dacă va ajuta Rusia să invadeze Ucraina. NATO și-ar putea revizui poziția în țările vecine

Beatrice Dumitru 26.01.2022, 15:35
SUA amenință Belarusul cu un răspuns „puternic”, dacă va ajuta Rusia să invadeze Ucraina. NATO și-ar putea revizui poziția în țările vecine

Rusia și Belarus au decis să organizeze exerciții militare comune, într-un moment în care tensiunile dintre Moscova și Kiev au ajuns la cote maxime. După ce Rusia a transferat forțe și echipamente în Belarus, SUA amenință Minskul că se va confrunta cu un răspuns „rapid și decisiv”, dacă va ajuta Moscova să invadeze Ucraina.

SUA, avertisment pentru Belarus

În urmă cu o săptîmână, Belarus anunța că va organiza exerciții militare comune cu Rusia, pe fondul conflictului cu Ucraina. Astfel, Moscova a anunțat că a desfășurat o unitate de parașutisti în Belarus, după ce a mutat forțele de artilerie și marina înaintea manevrelor de luna viitoare. De asemenea, Rusia transferă și avioane de luptă Su-35 în Belarus.

În acest context, Statele Unite au luat în vizor Belarusul și amenință cu un răspuns „rapid” și „ferm”, dacă țara condusă de Aleksandr Lukașenco, un apropiat al președintelui Vladimir Putin, ar permite Rusiei să-i folosească teritoriul pentru a ataca Ucraina.

 SUA amenință Belarusul cu un răspuns „puternic”, dacă va ajuta Rusia să invadeze Ucraina. NATO și-ar putea revizui poziția în țările vecine
SUA, avertisment pentru Belarus.

În același mod în care i-am spus clar Rusiei că va plăti scump pentru o posibilă invadare a Ucrainei, spun la fel de clar și Belarusului. Dacă va permite folosirea teritoriului său pentru un atac împotriva Ucrainei, va primi un răspuns rapid și ferm din partea Statelor Unite și al aliaților noștri. Dacă Rusia ar începe o invazie din Belarus, dacă soldații ruși ar fi staționați permanent pe teritoriul său, NATO și-ar putea revizui și poziția în țările care se învecinează cu Belarus”, a declarat Ned Price, ministrul american de Externe, citat de Le Figaro.

„Exercițiile ruso-belaruse, cu mult peste normal”

Săptămâna trecută, în mijlocul unei confruntări cu Moscova, Washingtonul s-a declarat îngrijorat de un proiect de reformă constituțională în Belarus care ar permite desfășurarea armelor nucleare rusești în această țară, care se învecinează cu Ucraina și Polonia.

Oficialii americani susțin că exercițiile militare ruso-belaruse anunțate de Minsk au mers „cu mult peste normal” și ar putea prevesti o prezență militară permanentă a Rusiei în această fostă republică sovietică, care a rămas unul dintre cei mai apropiați aliați ai Moscovei.

Rusia are aproximativ 100.000 de militari și echipamente militare staționate în diferite puncte de-a lungul graniței sale cu Ucraina și există temeri că intenționează să invadeze țara vecină, deși Moscova a negat în repetate existența unui astfel de plan.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...