Criză de paturi la ATI. Medicul Adrian Marinescu, declaraţie îngrijorătoare: „Valul al treilea este la început”

Iancu Andreea 14.03.2021, 15:00
Criză de paturi la ATI. Medicul Adrian Marinescu, declaraţie îngrijorătoare: „Valul al treilea este la început”

Situația pandemiei din România se agravează zilnic, pe măsură ce numărul de cazuri crește. Autoritățile din Sănătate se străduiesc să facă față noului val de îmbolnăviri, însă tulpinile apărute între timp pun o presiune suplimentară asupra unităților medicale. Astfel, multe spitale se confruntă cu o criză de paturi la ATI. În acest context, medicul Adrian Marinescu și alți manageri ai spitalelor din București trec printr-o situație îngrijorătoare.

Medicul Adrian Marinescu vorbește despre o criză de paturi la ATI. „Valul al treilea este la început”

România a raportat astăzi 4.383 de cazuri noi de coronavirus, din 20.535 de teste, în timp ce numărul pacienților ATI a urcat la o cifră alarmantă, după ce Grupul de Comunicare Strategică a anunțat 1.232 de cazuri la Secția de Terapie Intensivă. În situația în care sunt raportate tot mai multe de îmbolnăviri de Covid-19 inclusiv cu temutele tulpini britanică, sud-africană și braziliană, medicii se tem pentru sănătatea populației. Aceștia avertizează că trebuie respectate cu strictețe măsurile impuse de autorități, continuând campania de vaccinare. Totodată, medicul Adrian Marinescu vorbește despre problemele din sistemul medical, acuzând o criză de paturi la ATI.

Specialistul susține că o treime dintre cetățenii din România se încadrează în tipologia persoanelor vulnerabile pentru boala Covid-19, iar noile cifre anunță deja debutul valului trei în țara noastră. Cifrele recente ne arată problemele principale cu care se confruntă Sănătatea: lipsa paturilor la Terapie Intensivă și prea puțin personal medical, dată fiind situația.

Cea mai mare problemă nu este legată de paturi, ci de personalul medical. Degeaba avem paturi și tot ce este necesar, dacă nu avem și personalul. Cifrele ne arată că vom avea nevoie de mai multe paturi, a declarat Adrian Marinescu pentru Aleph News.

Beatrice Mahler, managerul Institutului
Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”, uimită de creșterea alarmantă a cazurilor de Covid

Insitutul Marius Nasta s-a umplut de pacienți Covid în numai trei zile

Managerul Spitalului „Marius Nasta”, Beatrice Malhler, susține că a rămas uimită de evoluția cazurilor din ultima vreme. Numărul de pacienți a crescut alarmant în trei zile, iar secția Covid s-a umplut până la refuz. De asemenea, și formele de boală sunt unele mai grave decât cele de până acum. Cu toate acestea, specialistul privește cu speranță luna mai și sărbătorile pascale, când și-ar dori ca situația să nu mai fie la fel de apăsătoare. Managerul a apreciat conduita românilor către respectarea măsurilor de siguranță, precum și mobilizarea către vaccinare.

Ultimele zile au însemnat o creştere a numărului de cazuri şi, dacă în luna februarie speram că lucrurile vor merge spre bine şi că această primă parte a lunii martie va fi mai liniştită, să ne bucurăm de mărţişor şi de aceste zile de primăvară altfel, din păcate acum numărul de pacienţi, formele pe care le avem, ne-au surprins. Pe mine, personal, m-a surprins rapiditatea cu care s-a umplut secţia, adică în trei zile practic secţia a fost plină şi asta este extrem de impactant pentru că speram să fie mai bine şi acum trebuie să ne repoziţionăm şi să ne gândim că, încă o perioadă, trebuie să ne reaşezăm în locul în care am fost în tot acest an şi să respectăm regulile, a declarat Beatrice Mahler într-o emisiune difuzată sâmbătă seară de Digi 24.

Vaccinarea trebuie să continue pentru a putea depăși pandemia
Vaccinarea trebuie să continue pentru a putea depăși pandemia

„Prezența tulpinii britanice duce la un număr mare de cazuri”

Ca o cauză a exploziei de cazuri din spitalele Covid, managerul Institutului „Marius Nasta” consideră apariția noilor tulpini ale SARS-CoV-2 în România. Aceste forme au început deja să se transmită în comunitate și sunt cu mult mai agresive și mai contagioase decât varianta inițială. Astfel, specialistul explică creșterea alarmantă prin faptul că într-o familie, dacă un membru este testat pozitiv, va transmite cu siguranță virusul și celorlalți membrii. Singura soluție este continuarea campaniei de vaccinare și respectarea măsurilor sanitare impuse de autorități.

Cred că sunt mai mulţi factori care se asociază în acest moment. În primul rând, prezenţa tulpinii britanice, care are transmitere comunitară şi ştim că este contagioasă, duce la un număr mare de cazuri care apar secundar contactului intra-familiar. Din informaţiile care vin de la pacienţii care sunt la „Marius Nasta”, în momentul în care unul din membrii familiei este bolnav, întreaga familie ajunge să fie infectată. Un alt punct de vedere – probabil că lumea a obosit să respecte reguli. Este normal ca, după o perioadă în care am văzut şi am anunţat o scădere a numărului de cazuri şi ne-am bucurat cu toţii de această evoluţie a pandemiei în luna februarie, impunerea de noi restricţii şi de reguli duce la o limitare a respectărilor şi acest lucru este extrem de periculos pentru că transmiterea extrem de intensă a virusului face ca numărul de cazuri să crească, a mai precizat medicul.

Urmăriți Impact.ro și pe