Cum se simte medicul Adrian Marinescu, la o zi după vaccinarea anti-Covid. Ce spune despre reacțiile adverse: ”Mă așteptam…”

Andrei Cezar 28.12.2020, 19:12
Cum se simte medicul Adrian Marinescu, la o zi după vaccinarea anti-Covid. Ce spune despre reacțiile adverse: ”Mă așteptam…”

În prima zi de vaccinare, unui număr de 970 de cadre medicale li s-a administrat antidotul. Persoanele vaccinate sunt luptătorii din linia întâi, medici și asistente de la cele 10 spitale cu profil infecțios din România. Printre ei s-a numărat și medicul infecționist Adrian Marinescu, de la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș din București. La o zi după administrarea primei doze de antidot, doctorul a declarat pentru Impact.ro că se simte foarte bine și că nu a întâmpinat niciun fel de reacții adverse. El îi asigură pe oameni că aceste efecte adverse pot apărea în ”situații foarte rare” și atunci fiind vorba de forme ușoare ca durerea sau umflarea zonei în care a fost făcut vaccinul, dureri de cap, sau dureri musculare.

Mediul infecționist Adrian Marinescu, după vaccinare: ”Mă simt foarte bine, ca și cum nu aș fi făcut vaccinul!”

”Am făcut la viața mea o grămadă de vaccinuri și mă așteptam să nu fie niciun fel de problemă. Nici măcar la locul de injectare nu au fost acele reacții imediate care țin de durerea și de înroșirea zonei.”, a declarat pentru Impact.ro medicul infecționist Adrian Marinescu, menționând, totodată, că la niciunl dintre vaccinurile administrate de-a lungul timpului nu a întâmpinat probleme.

Întrebat de reporter dacă odată cu debutul campaniei de vaccinare, putem spune că se zărește întrezărește sfârșitul pandemiei, medicul Adrian Marinescu a declarat:

”Putem spune, dar nu se va întâmpla nimic peste noapte. E un proces care va dura. Vom vorbi de o perioadă, probabil de un an. Ce avem de făcut până atunci este foarte clar: aceleași măsuri de prevenție și aceeași prudență. Iar dacă vom obține o imunizare corectă de 70-80%, mă refer numai la România, atunci vom putea discuta de un echilibru, după vară, care să se păstreze, iar după acest echilibru, să vedem pas cu pas și acea luminiță de care spuneți.”

Vaccinul administrat în țara noastră este cel al companiei americane Pfizer și poartă denumirea de Comirnaty – vaccin de tip ARNm COVID-19

Pentru a nu se mai face confuzie între acest tip de antidot – ARN mesager – și diversele teorii care circulă în mediul online despre modificarea structurii genetice a omului odată cu administrarea sa, doctorul Adrian Marinescu face precizări importante:

”Lucrurile sunt simple. Este un vaccin de tip ARN-mesager, nu ADN. Ceea ce știm noi legat de genom se referă la ADN. Nu există nicio legătură. Acest vaccin nu modifică ADN-ul și atunci nu vor fi influențe de niciun fel. În ceea ce privește genele noastre, lucrurile trebuie să fie clare. Este o tehnică ce ține, într-adevăr, de biologia moleculară, tehnică folosită de foarte mult timp, nu este nouă. A fost aleasă această tehnică, în momentul de față, pentru că este varianta cea mai bună de a obține un vaccin în timp scurt și de a avea un minim de reacții adverse, adicăde a avea un profil de siguranță cât mai bun. Deci, nu există nicio dovadă științifică cum că ar fi modificări genetice în ceea ce ne privește.”

Vaccinul anti-Covid-19
Vaccinul anti-Covid-19

De ce vaccinul trebuie păstrat la -80 de grade Celsius

Un aspect extrem de important este cel legat de păstrarea dozelor de vaccin la o temperatură extrem de scăzută, de până la -80 de grade celsius. Potrivit specialistului în boli infecțioase, depozitarea sa la o temperatură atât de joasă este necesară pentru a-și păstra proprietățile.

”Este vorba strict de produsul de la Pfizer, de felul în care el este stabil. În procesul de producție, strict pentru acest vaccin sunt condițiile necesare pentru ca el să rămână stabil și să-și păstreze proprietățile. Nu este vorba de nimic altceva. Ci de felul în care a fost produs și de necesitatea ca el să rămână la această temperatură, pentru a putea fi în cele mai bune condiții și mă refer aici strict la păstrare. Pentru că știți bine, el poate, pentru o perioadă scurtă de timp, să stea la frigider și de asemenea, pentru o perioadă și mai scurtă de timp, până când se administrează, să poată fi deja preparat.”, a mai precizat medicul infecționist.

Prospectul vaccinului Pfizer-BioNTech a fost publicat de Agenția Europeană a Medicamentului și îl puteți consulta aici.

Urmăriți Impact.ro și pe