Creşterea economică de 5,8% în România, în primul semestru: „O performanţă peste aşteptări”

Elena Avramescu 21.09.2022, 14:55
Creşterea economică de 5,8% în România, în primul semestru: „O performanţă peste aşteptări”

Consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu a vorbit despre creșterea economică din România, înregistrată în primul semestru, ținând să puncteze faptul că acest lucru reprezintă o performanţă fantastică care indică depăşirea prognozei de creştere economică anuală de 3,5%. Asta se întâmplă în timp ce industria evoluează în teritoriu negativ.

România nu stă rău la capitolul creștere economică

„În cazul României, creşterea economică de 5,8% înregistrată în primul semestru reprezintă o performanţă peste aşteptări, care prefigurează depăşirea prognozei de creştere economică anuală de 3,5%. Trebuie subliniată, în acest sens, dinamica sporită a sectorului serviciilor, cu o creştere de peste 8% şi 9% pe primele două trimestre, în timp ce industria, însă, continuă să evolueze în teritoriu negativ.

Principalul motor al creşterii economice este în continuare consumul privat, cu un ritm susţinut, de 7% şi 8% pe primele două trimestre ale anului. Nu la fel stau lucrurile şi în privinţa investiţiilor. De exemplu, ritmul formării de capital fix este de doar 2,2% pe primul semestru, în timp ce investiţiile nete din economie sunt într-un uşor regres, de aproape 1%, într-un context marcat încă de incertitudini.

De aici şi nevoia de accelerare, în aceste ultime luni ale anului, a implementării investiţiilor publice, dată fiind rămânerea în urmă a cheltuielilor de investiţii ca pondere în PIB, potrivit datelor la zi aferente execuţiei bugetare, atât în privinţa investiţiilor din fonduri europene, cât şi a proiectelor din bani naţionali”, a declarat Cosmin Marinescu, cu ocazia Forumului Forbes 2022.

Cosmin Marinescu a mai notat că este un real motiv de bucurie faptul că se menţine cererea pentru investiţiile externe, iar asta se poate observa cu succes din creşterea cu aproape 44% a investiţiilor străine directe pe primele 7 luni ale anului, cu toate că nu pot contrabalansa adâncirea dezechilibrelor externe.

Crestere economica de 5,8% in România
Crestere economica in România

În plus, în primele 7 luni ale anului în curs, deficitul de cont curent a crescut cu până la 64% faţă de anul trecut, ceea ce înseamnă că a ajuns la aproape 15 miliarde de euro, cu aproximativ 5,8 miliarde de euro în plus faţă de 2021. Ceea ce rezultă că problema o reprezintă finanţarea deficitului de cont curent din fluxuri negeneratoare de datorie care a stagnat la acelaşi nivel suboptimal, aflat la puţin peste 40%.

Aceste evoluţii ridică unele semne de întrebare cu privire la calitatea creşterii economice şi atrag atenţia asupra provocărilor cu care ne confruntăm. Avem de-a face cu probleme structurale mai vech, şi este suficient să ne reamintim că România a intrat în pandemie cu cea mai fragilă situaţie a finanţelor publice, consemnând în 2019 cel mai mare deficit bugetar dintre toate statele Uniunii, ca rezultat al politicilor hazardate şi pro-ciclice ale guvernelor anterioare.

Ulterior, în cei doi ani de pandemie, datoria publică a României a înregistrat una dintre cele mai mari creşteri din Uniunea Europeană, de la 35% din PIB în 2019 la aproape 50% din PIB în prezent, deşi România a revenit printre primele la nivelul Produsului Intern Brut de dinaintea pandemiei, încă din trimestrul 2 al anului 2021. Ne confruntăm aşadar cu provocări structurale acumulate de-a lungul mai multor ani, ca urmare atât a politicilor economice defectuoase, cât şi a crizelor intervenite sau a unor măsuri disproporţionate, a mai spus Cosmin Marinescu.

Se pare că persistenţa inflaţiei ridicate, dar şi costurile sociale aferente au capacitatea de a agrava la extrem decizia de politică economică. În acest sens rezultatele aşteptate în economie nu au cum să apară peste noapte, ci treptat, gradual, în funcţie de consensul politicilor economice.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...