Cresc salariile cu 50% pentru această categorie de români. Au o singură condiție de îndeplinit

Mihnea Tălău 21.02.2023, 12:57
Cresc salariile cu 50% pentru această categorie de români. Au o singură condiție de îndeplinit

Conform noului Contractul Cadru al CNAS pe 2023, medicii de familie ar putea primi salarii și cu 50% mai mari. Cei care vor lucra în mediul rural ar urma să încaseze, timp de șase luni, cu 50% mai mult decât medicii care lucrează în oraș.

Salarii mărite cu 50% pentru medicii de familie de la sat

Prin această modificare, autoritățile fac un mic pas pentru în încercarea de a acoperi acopere deficitul de medici, semnalat tot mai frecvent în mediul rural. În prezent este un deficit de 2.000 de medici de familie din sistemul de sănătate din România.

În urma noului Contract Cadru, doctorii vor putea avea un rol mai important în depistarea precoce a bolilor cu impact major asupra stării de sănătate a populației, prin acordarea de consultații preventive tuturor persoanelor înscrise pe lista lor. Acestea sunt modificările propuse în noul Contract Cadru, care ar trebui să intre în vigoare de la 1 iulie 2023.

Documentul prevede însă și alte schimbări precum extinderea accesului la servicii medicale oferite în sistem ambulatoriu şi de spitalizare de zi pentru a elibera camerele de gardă ale spitalelor.

Anomaliile sistemului medical românesc. Medicii de familie își vând pacienții

Apoi, acordarea unor consultații la distanță, pentru monitorizarea bolilor cronice și introducerea dispozitivelor compresive în lista celor decontate din bugetul CNAS.

Demn de consemnat este faptul că noul Contract Cadru care vizează toate aceste modificări se află deocamdată în dezbatere publică.

De unde provin veniturile medicilor de familie

Venitul unui medic de familie este format din încasările de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate per capita și venitul per serviciu. Pentru pacienții neasigurați, medicul de familie nu primește plată per capita. Veniturile provenite din plata per capita au scopul de a asigura buna desfășurare a activității în cabinetul medicului de familie.

Trebuie spus că din această sumă, medicul de familie plătește salariul asistentului medical, utilitățile, toate consumabile necesare în cabinet și suportă modificările sau dotările necesare cabinetului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...