Emanuel Ungureanu, despre situația spitalelor din Iași și restul țării: „Se refolosesc materiale sanitare de unică folosinţă şi pe alte proceduri”

Elena Avramescu 20.02.2023, 14:55
Emanuel Ungureanu, despre situația spitalelor din Iași și restul țării: „Se refolosesc materiale sanitare de unică folosinţă şi pe alte proceduri”

Vicepreşedintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaţilor Emanuel Ungureanu, a vorbit recent scandalul medicilor care ar fi reimplantat unor pacienţi stimulatoare cardiace de la persoane decedate. În opinia deputatului USR, cel mai mare deficit în sistemul sanitar românesc este cel de caracter.

Deputatul USR se implică în scandalul stimulatoarelor cardiace de la persoane decedate

Scandalul a luat naștere atunci când un medic de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi a fost arestat preventiv, acuzat că a reimplantat unor pacienţi stimulatoare cardiace prelevate de la persoane decedate. În unele cazuri, operaţiile nu ar fi fost necesare, iar medicul ar fi prescris pacienţilor tratamente care să inducă anumite simptome, în aşa fel încât să aibă nevoie de operaţie.

„Este un caz obişnuit, chiar dacă apare acum spectaculos, are parte de mai multă atenţie. Se refolosesc materiale sanitare de unică folosinţă şi pe alte proceduri. Vă aduc aminte că în 2019 am spus atunci public şi o anchetă a Ministerului Sănătăţii a dovedit că e adevărat faptul că un medic oftalmolog fals opera într-un spital din România de nouă ani, atenţie, nouă ani de zile, un medic a făcut intervenţii oftalmologice, fără să aibă contract cu un spital din România.

În anul 2018, o anchetă Rise Project arăta faptul că pentru o operaţie de cataractă, în trei spitale mari din România se refoloseau materiale sanitare de unică folosinţă.

Deci în trei spitale, în Cluj, în Braşov şi în Iaşi, la Sf. Spiridon, deci în acelaşi spital în care se reimplantau stimulatoare cardiace, toată lumea ştia că şi de 40 de ori se refolosea materialul de unică folosinţă pentru operaţiile la cataractă. Deci nu este nimic nou. Materiale pentru operaţiile de ortopedie se refolosesc de foarte mult timp, ştie toată lumea asta”, a declarat Emanuel Ungureanu.

Emanuel Ungureanu, despre situatia spitalelor din Iasi si restul tarii
Emanuel Ungureanu

Deputatul USR a ținut să mai vorbească și despre modul în care funcţionează procedura.

„Nu este o noutate şi deschid o altă perspectivă că CNAS, fie că vorbim de Casa Judeţeană de Asigurări din Iaşi sau din Buzău sau din Cluj, de oriunde, epuizează banii destul de repede şi apoi începe şantajul. Pe o listă lungă de aşteptare, vine pacientul, care intră în capcană şi i se spune: banii sau viaţa.

I se spune foarte clar: lista este lungă, nu avem, să zicem, un dispozitiv cardio la îndemână, costă foarte mult, 4.000, 6.000, 10.000 de euro şi atunci vine salvatorul, vine medicul care spune: a murit ieri cineva, se mai întâmplă şi în Germania, se întâmplă mult în ţările sărace, se scoate aparatul de la cadavru şi se pune la viu, vreţi să fiţi salvat, vă costă 2.000-4.000 de euro, pe care-i donaţi în fundaţia X, de fapt o şpagă mascată şi aveţi o şansă la viaţă.

Staţi să vedeţi ce nereguli a scos la iveală un raport de audit al Ministerului Sănătăţii în cazul actualei conduceri a spitalului Sf. Spiridon şi care au fost ascunse sub preş şi le voi dezvălui mâine. Deci ce se întâmplă la Iaşi se întâmplă în multe alte spitale din ţară, pacienţii sunt şantajaţi cu celebrul slogan banii sau viaţa. Nu poţi să nu vezi că cel mai mare deficit în sistemul sanitar nu e cel al banilor, ci cel de caracter”, a mai spus acesta.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...