Craiova: Adevărata casă a groazei. De ce trăiește o femeie cu gunoi până în tavan, alături de șoareci și gândaci

Elena Avramescu, Alexandrina Toader 12.02.2021, 10:18
Craiova: Adevărata casă a groazei. De ce trăiește o femeie cu gunoi până în tavan, alături de șoareci și gândaci

Adevărata casă a groazei. Așa ceva rar s-a mai văzut, iar localnicii sunt stupefiați de modul în care această craioveancă trăiește în propria casă. De-a lungul timpului, femeia a adunat gunoi cu carul, pe care îl duce în casă, fiind vorba de pungi pline cu mizerie, pet-uri, borcane, mâncare stricată, conserve, cutii, iar prin toate acestea mişună de zor şoarecii şi gândacii. Locuința se află la etajul al treilea al unui bloc din cartierul Rovine.

Adevărata casă a groazei

Femeia abia reușește să mai intre în casă, din cauză că tot gunoiul se întinde până la ușa de la intrare, dar și până în tavan. Ca să poată ajunge din hol până-n dormitor, femeia trebuie efectiv să se târască, fiindcă nu mai are pe unde să pășească. Iar mirosul este extrem de greu de suportat, ce aduce a hoit. De-a lungul timpului vecinii au încercat să apeleze la asociația de proprietari sau instituțiile competente, însă fără niciun rezultat, fiindcă femeia nu vrea să se lase „de acest sport”.

Vecinii nu mai suportă mirosul care pare că vine de la o veritabilă groapă de gunoi și cred că aceasta are probleme de sănătate. Însă asta nu este tot. Înafară de mizeria pe care o aduce constant în casă, femeia poate oricând să-i inunde pe cei de la etajele inferioare, deoarece singurul robinet care mai funcţionează în apartament curge continuu. Se pare că apa este singurul serviciu de care femeia mai beneficiază.

Adevarata casa a groazei
Adevarata casa a groazei

„Urcau șoarecii pe bloc până la etajul trei

Elena, care are vârsta de 60 de ani, trăiește singură într-o garsonieră din blocul A56 și de foarte mulți ani are acest obicei care a disperat toți vecinii din bloc. În plus, se pare că suferă de grave probleme de sănătate mintală. Nu permite nimănui să intre în garsonieră sau să-i arunce gunoaiele care efectiv putrezesc. Femeia ar umbla zilnic prin tomberoane pentru a aduna gunoi.

În urmă cu câțiva ani, pompierii au găsit-o aproape moartă, îngropată în gunoi. A fost luată și internată într-o clinică de psihiatrie iar angajaţii de la Salubritate au scos pe mai bine de cinci tone de mizerie în decurs de trei zile. Doar atunci au avut rezultat încercările asociației de proprietari și ale vecinilor de a scăpa de acel focarul de infecție.

Aveam hotărâre judecătorească pe obligația de a face. Adică, ea era obligată să-și facă singură curățenie, dar nu a făcut. Pentru că aceste probleme nu sunt de ieri, de azi, sunt de ani buni. Nu puteam intra în apartament pentru că nu aveam acordul ei. Am mers în cele din urmă în instanță, am obținut hotărâre judecătorească. M-am dus cu ea peste tot, dar nu ne-a ajutat nimeni, nu au luat nici o măsură. Am înțeles că este în starea asta de când a rămas fără serviciu și atunci ar fi avut o depresie. La început ne înțelegeam cu ea, plătea, dar după aia a luat-o razna.

De prin 2006 a început să adune de prin gunoaie și ducea în apartament. Am luat legătura cu familia, care este pe undeva pe la Goicea, că are un băiat. A venit și ne-am înțeles cu ea să intrăm, să-i facem curat, apoi nu ne-a mai permis. De atunci și până acum am solicitat peste tot, nu am putut face nimic. Urcau șoarecii pe bloc până la etajul trei. Cei de la doi erau disperați, la etajul patru nu s-au mutat din cauza mizeriei. Este dezastru, iar noi stăteam cu niște hotărâri judecătorești și… Nu mai avea curent, nu mai avea nimic.

Are datorii de sute de milioane de lei la întreținere. Sâmbătă seară, (pe 5 iulie – n.r.) au chemat vecinii poliția, pompierii pentru că țipa din spatele ușii. Când au spart pompierii ușa, că nu se mai putea deschide din cauza muntelui de gunoi, au dat peste un perete de mizerie. Camerele erau pline până la tavan cu gunoi, sticle și borcane cu urină. Ea se retrăsese spre ușă și își făcuse culcuș în mizeria de acolo. Era slabă, vai de ea. Au luat-o și au dus-o la spital, a declarat Constantina Ștefan, administratoarea Asociației de Proprietari 20 Rovine.

Adevarata casa a groazei
Adevarata casa a groazei
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...