Coreenii ar putea deveni mai tineri cu un an. Cum va fi posibil acest lucru

Beatrice Dumitru 20.04.2022, 15:46
Coreenii ar putea deveni mai tineri cu un an. Cum va fi posibil acest lucru

„Câți ani ai”? Este o întrebare simplă cu un răspuns clar. Dar pentru cei din Coreea de Sud răspunsul la această întrebare nu este deloc simplu. Deși pentru unii poate fi doar un număr, vârsta trebuie luată foarte în serios în Coreea de Sud. În această țară există trei metode de calculare a vârstei. Iată cum calculeză sud-coreenii câți ani au.

Cum ar putea deveni coreeni mai tineri

Metoda „vârsta coreeană” s-ar putea schimba în curând, deoarece președintele ales al țării, Yoon Suk-yeol, vrea ca această tradiție veche de secole să fie abolită. Lee Yong-ho, șeful comitetului de tranziție al președintelui ales, a declarat că viitoarea administrație urmărește să standardizeze modul în care este numărată vârsta, pentru a aduce Coreea de Sud în pas cu restul lumii.

El a spus că diferitele calcule ale vârstei au dus la „confuzie persistentă” și „costuri sociale și economice inutile”. Noua propunere pare să fi fost acceptată de unii coreeni, dar experții spun că au îndoieli cu privire la faptul că va fi implementată.

În Coreea de Sud, atunci când se naște un copil, acesta este considerat în vârstă de un an. De Anul Nou se mai adaugă un an la vârsta lui, ceea ce înseamnă că un micuț născut în decembrie este considerat că are doi ani în doar câteva săptămâni, scrie BBC.

Coreenii ar putea deveni mai tineri cu un an. Cum ar fi posibil acest lucru
În Coreea de Sud există trei metode de calculare a vârstei.

Trei moduri de calculare a vârstei

Oficial, țara a folosit sistemul internațional de numărare, folosind data nașterii unei persoane, în cele mai multe cazuri legale și administrative începând cu anul 1962.

Țara are, de asemenea, un alt mod oficial de a număra vârsta, în care bebelușii se nasc la vârsta de 0 ani și câștigă un an în fiecare zi de 1 ianuarie. În conformitate cu aceasta, un bebeluș născut în decembrie 2020 ar avea doi ani până în ianuarie 2022, deși mai sunt 11 luni până la ziua sa de naștere.

Această metodă este utilizată în principal pentru a defini vârsta legală a unei persoane care afectează un procent semnificativ din populație, inclusiv recrutarea în serviciul militar sau definirea vârstei minorilor care trebuie protejați împotriva abuzului.

Și există și metoda „vârstei coreene”, care este folosită în mod obișnuit de toată lumea din societate, în care oamenii au automat un an la naștere și devine cu un an mai în vârstă în ziua de Anul Nou, indiferent de data nașterii.

Pentru sud-coreeni, să știi dacă o persoană este mai în vârstă sau mai tânără decât tine este mai important decât să îi cunoști numele, într-un context social. Este esențial să cunoști vârsta pentru a ști cum să te adresezi persoanei și titlul onorific care se cere”, a explicat Shin Ji-young, profesor de limbă și literatură coreeană la Universitatea din Coreea.

De unde provine tradiția de calculare a vârstei

Tradiția coreeană de calculare a vârstei își are originile în China și diferite părți ale Asiei, dar se crede că este singura țară care încă numără vârsta în acest fel.

„Globalizarea i-a făcut pe coreeni mai conștienți de era internațională. Acest lucru are un impact asupra tinerilor coreeni, deoarece simt că sunt ridiculizati pentru aceste sisteme de numărare”, potrivit lui Kim Eun-ju, profesor la Drept și Politică la Universitatea Hansung.

Nu este prima dată când oficialii sud-coreeni încearcă să vină cu o metodă unificată de numărare a vârstei. În 2019 și 2021, doi parlamentari au propus proiecte de lege într-o procedură similară, dar au fost respinse de Adunarea Coreeană.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...