Coreea de Nord a lansat zece rachete miercuri. Una dintre acestea a trecut peste granița maritimă, fiind pentru prima oară când se întâmplă asta

Elena Avramescu 03.11.2022, 15:20
Coreea de Nord a lansat zece rachete miercuri. Una dintre acestea a trecut peste granița maritimă, fiind pentru prima oară când se întâmplă asta

Vestea conform căreia Coreea de Nord a lansat noi rachete în cursul acestei dimineți a stârnit reale îngrijorări, mai ales că este pentru prima oară când o rachetă balistică nord-coreeană cade în apropierea apelor teritoriale ale Coreei de Sud, mai precis chiar la sud de linia de demarcaţie nordică, de la divizarea Coreei.

Noi rachete lansate de Coreea de Nord

Ministerul Apărării Naţionale din Coreea de Sud a anunțat că în decursul zilei de miercuri, Coreea de Nord a lansat minim zece rachete de diferite tipuri de pe coastele sale de est şi de vest, acest lucru ducând la o alertă de raid aerian în insula Ulleungdo din Coreea de Sud, care este localizată la aproximativ 120 de kilometri la est de Peninsula Coreeană.

Coreea de Nord a lansat astăzi cel puţin 10 rachete de diferite tipuri spre Est şi Vest”, a indicat Statul Major Interarme din Seul.

Statul Major Întrunit (JCS) al Coreei de Sud a ținut să precizeze că o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune a căzut în apele internaţionale la 167 de kilometri la nord-vest de insulă, aceasta fiind cea de-a 29-a lansare a Coreei de Nord din acest an.

„Această lansare de rachetă nord-coreeana este extrem de neobişnuită şi inacceptabilă, având în vedere că a căzut în apropierea apelor teritoriale sud-coreene la sud de linia de limită nordică, pentru prima dată de când peninsula a fost divizată”, a spus Kang Shin-chul, director de operaţiuni în cadrul Statului Major interarme.

Se pare că incidentul s-a petrecut la scurt timp după ce Statele Unite şi Coreea de Sud au început marţi exerciţiile militare programate anterior, numite „Vigilant Storm”, care implică 240 de aeronave şi mai mulți membri ai serviciilor din ambele ţări, a notat Departamentul american al Apărării.

Coreea de Nord a lansat zece rachete miercuri
Coreea de Nord a lansat alte zece rachete

Unii experți consideră că aceste atacuri reprezintă nimic altceva decât un mesaj al liderului nord-coreean Kim Jong Un, prin prezentarea deliberată a arsenalului naţiunii într-o perioadă de conflict global accentuat.

Se pare că ultimele teste de genul au avut loc imediat după ce şeful organismului de supraveghere nucleară al ONU a trimis un avertisment, spunând că Pyongyang se pregătește intens pentru un test nuclear.

„Urmărim acest lucru foarte, foarte atent. Sperăm că nu se va întâmpla, dar indicaţiile merg, din păcate, în altă direcţie”, a declarat joia trecută şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi.

Premierul japonez Fumio Kishida a dat miercuri o declarație presei, în care a notat faptul că se vede clar cum Coreea de Nord lansează rachete la o „frecvenţă fără precedent” și chiar a solicitat de urgență organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate Naţională din cauza tensiunilor în creştere din Peninsula Coreeană.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...