Ce este o armă nucleară tactică? Rusia amenință Ucraina cu ea, Coreea de Nord o vrea pentru „autoapărare”

Andrei Dumitrescu 12.10.2022, 10:09
Ce este o armă nucleară tactică? Rusia amenință Ucraina cu ea, Coreea de Nord o vrea pentru „autoapărare”

De la războiul din Ucraina până la recenta serie de teste de rachete din Coreea de Nord, armele nucleare tactice sunt dezbătute și dezvoltate într-un mod nemaiîntâlnit de la Războiul Rece încoace.

Nu există o definiție universală a acestor arme, iar analiștii remarcă faptul că utilizarea oricărui tip de dispozitiv nuclear ar încălca „tabuul nuclear” existent de când Statele Unite au aruncat bombe atomice asupra Japoniei în 1945, singura dată când acestea au fost folosite în război.

Ce este o armă nucleară tactică

Armele nucleare tactice sunt adesea caracterizate prin dimensiunea lor, prin raza de acțiune sau prin utilizarea lor pentru ținte militare limitate.

Ele sunt adesea denumite „arme non-strategice”, în contrast cu armele strategice, pe care armata SUA le definește ca fiind concepute pentru a viza „capacitatea de război a inamicului și voința de a face război”, inclusiv producția, infrastructura, sistemele de transport și de comunicații și alte ținte.

Armele tactice, în schimb, sunt concepute pentru a îndeplini obiective militare mai limitate și imediate care să câștige o bătălie.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Termenul este adesea folosit pentru a descrie armele cu un „randament” mai mic, sau cantitatea de putere eliberată în timpul unei explozii.

De obicei, acestea sunt de multe ori mai mari decât bombele convenționale, provoacă precipitații radioactive și alte efecte mortale dincolo de explozia propriu-zisă și nu există o dimensiune convenită care să definească armele tactice.

Armele tactice sunt adesea montate ca rachete, bombe lansate din aer sau chiar obuze de artilerie care au o rază de acțiune relativ scurtă, mult mai mică decât uriașele rachete balistice intercontinentale (ICBM) concepute pentru a parcurge mii de kilometri și a lovi ținte peste oceane.

Cu toate acestea, multe dintre aceste sisteme de lansare pot lansa și arme nucleare strategice.

Ce state dețin arme nucleare tactice

Multe dintre puterile nucleare ale lumii au arme considerate cu randament scăzut sau destinate a fi utilizate pe câmpul de luptă.

Potrivit unui raport din martie al Serviciului de cercetare al Congresului american (CRS), Statele Unite au aproximativ 230 de arme nucleare non-strategice, inclusiv aproximativ 100 de bombe B61 desfășurate cu avioane în Europa.

În 2018, administrația Trump a anunțat planuri pentru un nou focos de mică putere pentru rachetele balistice lansate de pe submarine (SLBM) și o nouă rachetă de croazieră cu încărcătură nucleară non-strategică.

Vladimir Putin, prima reacție după explozia de la Podul Kerci. Ce a cerut de urgență liderul rus

Rusia are între 1.000 și 2.000 de focoase pentru arme nucleare non-strategice în arsenalul său, se arată în raportul CRS.

Coreea de Nord a declarat în această săptămână că recenta sa serie de teste cu rachete a fost concepută pentru a simula o ploaie de arme nucleare tactice asupra Sudului.

Experții consideră că, dacă Coreea de Nord reia testele nucleare, acestea ar putea include dezvoltarea unor focoase mai mici destinate utilizării pe câmpul de luptă.

Există riscul de a fi folosite?

Președintele Vladimir Putin, care conduce cea mai mare putere nucleară din lume, a avertizat în mod repetat Occidentul că orice atac asupra Rusiei ar putea provoca un răspuns nuclear.

Președintele american Joe Biden a declarat miercuri că se îndoiește că Putin ar folosi o armă nucleară, iar analiștii au declarat că armele tactice ar putea avea o utilizare militară limitată pe câmpurile de luptă vaste și dispersate din Ucraina.

Anterior, Biden a menționat că utilizarea chiar și a unor arme nucleare de mici dimensiuni ar putea scăpa de sub control.

„Nu cred că există capacitatea de a folosi cu ușurință o armă nucleară tactică și de a nu ajunge la Armaghedon”, a declarat el săptămâna trecută.

Între timp, urmărirea de către Coreea de Nord a acestor arme ar putea reprezenta o schimbare periculoasă în modul în care Coreea de Nord desfășoară și plănuiește să folosească arme nucleare, spun analiștii.

De asemenea, a determinat o nouă dezbatere în Coreea de Sud cu privire la redistribuirea armelor nucleare tactice americane, care au fost retrase din peninsulă în anii 1990, sau la continuarea propriului său program nuclear.

Coreea de Nord afirmă că armele sale nucleare sunt destinate autoapărării.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...