Triplă amenințare pentru Coreea de Nord. SUA, Japonia și Coreea de Sud nu dau înapoi: „Un răspuns la o scală fără precedent dacă Coreea de Nord face al șaptelea test nuclear”

Elena Avramescu 26.10.2022, 11:45
Triplă amenințare pentru Coreea de Nord. SUA, Japonia și Coreea de Sud nu dau înapoi: „Un răspuns la o scală fără precedent dacă Coreea de Nord face al șaptelea test nuclear”

Tensiunile dintre Coreea de Nord și Statele Unite, Japonia și Coreea de Sud nu s-au ameliorat, din contră, astfel că s-a ajuns la noi amenințări, în contextul în care se va recurge la noi teste nucleare. În acest sens, guvernul de la Washington, împreună cu aliații săi din Asia suspectează că regimul de la Phenian intenționează să efectueze un nou test nuclear.

Coreea de Nord, somată pentru a nu mai face teste nucleare

„Am fost de acord că un răspuns la o scală fără precedent va fi necesar dacă Coreea de Nord merge înainte cu al șaptelea test nuclear”, a spus primul adjunct al ministrului de externe sud-coreean, în cadrul unei conferințe de presă la Tokyo.

În discuție a intervenit și Cho Hyun-Dong, care a făcut declarații alături de omologii săi nipon și american, Takeo Mori și Wendy Sherman.

„Îndemnăm Coreea de Nord să se abțină de la alte provocări. Un test nuclear nord-coreean are implicații pentru securitatea întregii lumi. Sperăm că toată lumea din Consiliul de Securitate înțelege că orice folosire a armei nucleare va schimba lumea în feluri incredibile”, a spus Wendy Sherman.

În acest an, Coreea de Nord a efectuat mai multe teste cu rachete, lansând mai mult de 20 de astfel de arme, iar una dintre acestea chiar a trecut deasupra Japoniei. Mai mult, în decursul săptămânii trecute, nord-coreenii au stârnit și mai multe îngrijorări după ce au tras sute de proiectile de artilerie de pe coastă, declarând astfel că este vorba de un avertisment cât se poate de real pentru vecinii din sud.

Rachete către coasta de est date de Coreea de Nord
Rachete Coreea de Nord

Însă asta nu este tot, deoarece în luna septembrie a acestui an, portavionul american Ronald Reagan şi grupul de luptă al acestuia au efectuat exerciţii militare comune cu forţele navale sud-coreene, fiind o reacţie la un test nord-coreean cu o rachetă balistică. Mai mult, se pare că aceasta a fost prima misiune comună de pregătire a marinelor militare ale Statelor Unite şi Coreei de Sud la care a participat un portavion american după 2017.

Contraamiralul Michael Donnelly, comandantul grupului de atac, a declarat că această vizită a fost planificată de mai mult timp, iar menirea acesteia este de a construi relații cu aliații sud-coreeni și pentru a stimula interoperabilitatea între forțele navale.

„Lăsăm mesajele în seama diplomaților. Este o oportunitate pentru noi de a exersa tactici și operațiuni”, a spus contraamiralul Michael Donnelly atunci când a fost întrebat despre semnale către Coreea de Nord.

Cu mai mult timp în urmă, SUA și Coreea de Sud au luat decizia de a efectua exerciţii militare comune defensive pe care Coreea de Nord le consideră o repetiţie înainte de o invazie, fiind vorba despre manevrele „Ulchi Freedom Shield” ce se referă lareluarea antrenamentelor la scară largă între forţele americane şi sud-coreene.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...