Controale în benzinării. ANPC denunță „practici comerciale incorecte”. Se anunță pedepse aspre

Mihnea Tălău 10.03.2022, 14:56
Controale în benzinării. ANPC denunță „practici comerciale incorecte”. Se anunță pedepse aspre

Agenția Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a demarat, joi, controale la benzinăriile care au majorat nejustificat prețurile. Președintele agenției, Horia Constantinescu, a declarat că se poate vorbi despre „practici comerciale incorecte”.

Mai mult, el a afirmat că banii obținuți prin creșterea nejustificată a prețului ar putea fi confiscați, ceea ar reprezenta „o măsură mai dură decât o amendă de maximum 100.000 de lei”.

Măsuri dure pentru benzinarii care au mărit nejustificat prețul carburantului la pompă

În realitate, inspectorii ANPC au constatat că stocurile vechi au fost vândute la un alt preț, practică considerată a fi ilegală.

„Am cerut motivarea prețurilor. Luăm notă explicativă clară de la fiecare dintre șefii punctelor de lucru. Dacă vinzi stocurile vechi la alt preț, din punctul meu personal de vedere, vorbim de o practică comercială incorectă. Când vorbim de stocuri achiziționate în perioada în care nu se justifica nicio majorare, nu înțelegem de ce s-a făcut. Cu ANAF verificăm documentele fiscale”, a spus, în timpul controlului, Horia Constantinescu.

 

 

Președintele ANPC consideră că majorarea din ultimele ore a prețului la combustibil este nejustificată și este de părere că ar trebui stabilită o abordare la nivel național, potrivit mediaflux.ro.

Horia Constantinescu, în control la benzinării. Sursa: mediaflux.ro
Horia Constantinescu, în control la benzinării. Sursa: mediaflux.ro

„Încercăm să stabilim clar o abordare unitar la nivel național. În opinia noastră, neconcretizată încă într-un act de control, este că am putea vorbi de o practică comercială incorectă, lucru care ar conduce la emiterea unei dispoziții de încetare a acesteia cu consecințe imediate. Sperăm că până la sfârșitul orelor de program să putem evalua întreaga situație a pieței. Proprietarii benzinăriilor riscă în condițiile în care nu a fost justificată în niciun fel majorarea prețurilor să se încadreze și într-o practică comercială incorectă”, a mai afirmat Constantinescu.

Echipe mixte de control

Și Ministerul Finanțelor a anunțat că s-a implicat în rezolvarea situației create. Astfel, s-au înființat echipe mixte de control, inspectorilor ANPC li s-au alăturat echipe ale Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF), din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și de la Consiliul Concurenței.

Urmează a fi verificat întreg lanțul comercial, stațiile de vânzare a carburanților,  distribuitorii en-gros, antrepozitele fiscale și nu în ultimul rând, companiile implicate.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...