Mai multe magazine Profi din Capitală, închise de inspectorii ANPC. Ce au găsit în supermarketuri, dincolo de cuvinte

Stan Filon 16.02.2022, 13:03

Inspectorii ANPC au ieșit din nou pe teren și s-au speriat de ce au găsit prin magazinele din București. Nu mai puțin de șase supermarketuri au fost închise, după ce au fost descoperite nereguli grave. Magazinele respective își așteptau clienții fideli din sectoarele 2, 3, 4 și 6 cu produse expirate, legume și fructe stricate, iar frigiderele aveau pe lângă urme alimentare și rugină chiar și tradiționalii gândaci.

Magazine Profi din Capitală, închise de inspectorii ANPC

A fost control de amploare din nou în București. Inspectorii ANPC au fost foarte ocupați, de data aceasta cu mai multe magazine ce aparțin operatorului economic Profi Rom Food SRL, în campania de verificare a supermarketurilor din Capitală. Au fost de data aceasta vizate 7 magazine. Dintre acestea, șase au fost închise pe loc de către inspectorii ANPC, iar amenzile au curs râu. Inspectorii au găsit la fața locului mâncare pur și simplu expirată, fructe și legume stricate, iar frigiderele pline de rugină și de resturi alimentare. În plus, gândacii mișunau ca la ei acasă. Văzând aceste lucruri, inspectorii ANPC s-au apucat să scrie amenzi și s-au mai oprit după ce au ajuns la valoarea de 144.000 de lei.

Au fost oprite de la comercializare și retrase din circuitul consumului uman produse cu deficiențe, s-a oprit prestarea de servicii până la remedierea deficiențelor constatate, pentru 6 unități și a fost propusă sancțiunea complementară de închidere temporară a unității, pe o durată de cel mult 6 luni, pentru 3 magazine.

Magazine Profi din Capitala, inchise de inspectorii ANPC
Magazine Profi din Capitala, inchise de inspectorii ANPC

Ce au găsit inspectorii în magazinele controlate

Mai exact, comisarii CRPCR București-Ilfov au găsit legume și fructe cu modificări organoleptice și lovituri, produse cu data durabilității minimale de consum depășită, spații de depozitare igienizate necorespunzător. Aceste lucruri au dus la închiderea a 6 magazine Profi.

„În zona Gastro/Grill se comercializau produse fără elemente de identificare și caracterizare, precum și fără data limită de consum. Totodată, se utilizau agregate frigorifice neigienizate corespunzător, cu chedere neigienizate și depreciate. Au fost identificate temperaturi neconforme pentru produsele expuse spre vânzare în masa caldă și masa rece, fiind constatate temperaturi mai mici de + 60 grade C, la masa caldă și +10,8 grade C, la cea rece.

Vitrinele frigorifice erau neigienizate, cu insecte moarte, zone extinse de rugină, resturi alimentare și de ambalaje, cu vopsea exfoliată și cu scurgeri de lichide. În plus, lângă rafturile cu produse au fost găsite, pe pardoseală, gândaci morți. Bucăți din tavan erau cu infiltrații și mucegai, au fost găsite cuptoare electrice și friteuze neigienizate și se comercializau produse congelate cu acumulări de gheață în ambalaj și arsuri de congelare”, precizează comunicatul oficial.

Campanie de controale în supermarketurile din Capitală

Zilele trecute, inspectorii ANPC au călcat pragul mai multor magazine Mega Image, iar sancțiunile au fost li acolo la fel de mari, iar neregulile descoperite au fost asemănătoare cu ele de la Profi.

„Pare că gradele de comparație în activitatea magazinelor aparținând unora dintre cele mai mari lanțuri comerciale sunt, în realitate, diametral opuse. Dacă Mega se dovedea a fi de fapt mini, iată că a venit rândul lui Profi să pară nu profesor, ci repetent la purtare. Noi îi lăsăm corijenți! Din păcate, nu-i putem bate cu rigla la palmă, aceeași palmă cu care aceștia încasează, dar nu reinvestesc atât cât ar trebui. Apreciem investițiile făcute de ei, dar curățenia ține de bunul simț comercial al fiecărui operator economic din domeniu”, a spus Horia Constantinescu, președintele ANPC.

În mod ironic, președintele ANPC îi anunța pe cumpărătorii din București că în curând vor putea cumpăra din magazinele Mega Image chiar și procese verbale întocmite de comisarii ANPC, la cât de multe s-au strâns în ultima vreme. Horia Constantinescu le recomandă bucureștenilor să fie mai atenți la detalii, atunci când fac cumpărături.

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...