Compania de Autostrăzi le cere șoferilor să fie mai atenți când cumpără o rovinietă: foarte mulți greșesc numărul de înmatriculare

Bogdan Bârliga 31.05.2022, 15:05
Compania de Autostrăzi le cere șoferilor să fie mai atenți când cumpără o rovinietă: foarte mulți greșesc numărul de înmatriculare

Compania Națională de Administare a Infrastructurii Rutiere ( CNAIR) susține că foarte mulți șoferi nu completează corect datele solicitate pentru taxa de drum și de aici pot să apară mai multe probleme.

CNAIR lansează un avertisment și pentru cei care vor să treacă pe podul de la Fetești în drum spre mare pentru că sunt foarte multe date completate incorect.

Unde greșesc șoferii

Compania Națională de Administare a Infrastructurii Rutiere ( CNAIR) adresează utilizatorilor rețelei de drumuri naționale și autostrăzi rugămintea de a verifica cu atenție datele de identificare ale vehiculelor înainte de achitarea rovinietei/peajului, indiferent de modalitatea de plată aleasă.

Taxele pot fi achitate prin SMS, în punctele de distribuție, terminale asistate/neasistate, portaluri sau aplicații destinate telefoanelor mobile.

Probleme cu completarea datelor

Această atenționare emisă de CNAIR vine în urma înregistrarii de la începutul anului 2022, a unui număr de peste 500 de solicitări de corecție a numerelor de înmatriculare. Multe dintre aceste solicitări au fost transmise ulterior primirii unor procese-verbale de constatare a contravenției.

Astfel, chiar și în condițiile în care corecțiile solicitate se pot realiza, procesele-verbale de constatare a contravenției încheiate nu pot fi anulate de către CNAIR, ci doar de o instanță de judecată și doar în urma formulării, de către utilizatori, a unor plângeri contravenționale împotriva acestora.

Cele mai des întâlnite erori

Foarte mulți șoferi au greșit prin inversarea cifrelor aferente numărului de înmatriculare a vehiculului: în loc să complete  _89_ aceștia au scris  _98_.

O altă greșeală frecventă apare la completarea unui alt caracter din combinația de trei litere aferentă numărului de înmatriculare (Ex: ___AFA în loc de ___APA).

CNAIR solicită atenție sporită din partea utilizatorilor la achitarea tarifelor pentru rovinietă și taxa de pod pentru că astfel se pot evitara demersurile pentru încercarea de anulare a proceselor-verbale de constatare a contravenției și, implicit, la o degrevare a instanțelor de judecată.

Mai sunt și probleme tehnice

Pe de altă parte Compania Națională de Administare a Infrastructurii Rutiere ( CNAIR) informează utilizatorii rețelei de drumuri naționale că, în data de 31.05.2022 și 01.06.2022, în intervalul orar 01:00-03:30, ca urmare a unor activități programate, de upgrade al SIEGMCR, emiterea rovinietelor și peajelor poate fi îngreunată pentru perioade scurte de timp.

Rovinieta 2022: cum verificăm valabilitatea

Pe site-ul Companiei Naționale pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere ( CNAIR) există o secțiune specială pentru verificarea valabilității rovinietei.

Prin acest serviciu se poate verifica valabilitatea rovinietei în momentul căutarii, după numărul de înmatriculare și numărul de identificare (seria de șasiu).

Adresa pentru verificarea rovinietei este următoarea: http://www.cnadnr.ro/ro/verificare-rovinieta

Rovinieta 2022: cât costă

Dacă deții un autoturism ai la dispoziție patru oferte de roviniete pentru circulației pe teritoriul României cu mai multe perioada de valabilitate.

  1. Rovinieta valabilă 7 zile

Rovinieta pentru 7 costă la acest moment 14.84 de lei.

      2.Rovinieta valabilă 30 de zile

Rovinieta pentru 30 de zile costă la acest moment 34.63 de lei.

     3. Rovinieta valabilă 90 de zile

Rovinieta pentru 90 de zile costă la acest moment 64.31 de lei

     4. Rovinieta valabilă 12 luni

Rovinieta valabilă pentru un an costă la acest moment 138.52 de lei

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...