Rovinieta 2022: cum verificăm valabilitatea, cât costă, de unde o cumpărăm și ce amendă primim dacă circulăm fără achitarea taxei de drum

Bogdan Bârliga 05.04.2022, 16:34
Rovinieta 2022: cum verificăm valabilitatea, cât costă, de unde o cumpărăm și ce amendă primim dacă circulăm fără achitarea taxei de drum

După doi de pandemie în care mulți șoferi au fost nevoiți să lase mașinile în parcare viața începe să revină la normal și încep pregătirile pentru călătorii.

Din acest motiv înainte să ne programăm un drum mai lung e bine să facem o serie de verificări și printre acestea un loc important o reprezintă deținerea unei roviniete valabile.

Rovinieta 2022: cum verificăm valabilitatea

Dacă n-ai mai făcut de ceva timp un drum în afara orașului și nici nu mai reții când ai plătit ultima data rovinieta pentru mașină ai la dispoziție posibilitatea să verifici valabilitatea taxei de drum online.

Pe site-ul Companiei Naționale pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere ( CNAIR) există o secțiune specială pentru verificarea valabilității rovinietei.

Prin acest serviciu se poate verifica valabilitatea rovinietei în momentul căutarii, după numărul de înmatriculare și numărul de identificare (seria de șasiu).

Adresa pentru verificarea rovinietei este următoarea: http://www.cnadnr.ro/ro/verificare-rovinieta

Rovinieta 2022: cât costă

Dacă deții un autoturism ai la dispoziție patru oferte de roviniete pentru circulației pe teritoriul României cu mai multe perioada de valabilitate.

  1. Rovinieta valabilă 7 zile

Rovinieta pentru 7 costă la acest moment 14.84 de lei.

2.Rovinieta valabilă 30 de zile

Rovinieta pentru 30 de zile costă la acest moment 34.63 de lei.

3. Rovinieta valabilă 90 de zile

Rovinieta pentru 90 de zile costă la acest moment 64.31 de lei

4. Rovinieta valabilă 12 luni

Rovinieta valabilă pentru un an costă la acest moment 138.52 de lei

Rovinieta 2022: de unde o cumpărăm

Cea mai simplă metodă de cumpărare a unei roviniete în anul 2022 o reprezintă achiziționarea acesteia online. Compania Națională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere ( CNAIR) are un parteneriat cu Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri prin care oferă serviciul de cumpărare a rovinietelor.

Pe site-ul https://www.e-rovinieta.ro se poate comanda taxa de drum pentru perioada stabilită de fiecare șofer.

Pe de altă parte sunt și câteva bănci ce oferă serviciul de cumpărare a rovinietelor prin sistemele proprii de internet banking.

Dacă ți se pare prea complicată cumpărarea online a unei roviniete mai ai la dispoziție și varianta clasică de cumpărare prin intermediul benzinăriilor.

Rovinieta 2022: cât e amenda dacă circulăm fără achitarea taxei de drum

Șoferii care circulă pe drumurile publice fără rovinietă vor plăti amenzi mai mari, după ce Guvernul a majorat cuantumul amenzilor în luna martie 2022, care rămăsese neschimbat de mai bine de 10 ani.

Valoarea noilor amenzi pentru lipsa rovinietei va fi „de două ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, pentru amenda minimă” şi „de patru ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, pentru amenda maximă”.

Prețul unei roviniete pe un an pentru un autovehicul din categoria B este de 138 de lei. În prezent, cuantumul amenzii pentru șoferii de autoturisme care nu au rovinietă este între 250 și 500 de lei. După majorare, amenda va fi cuprinsă între 276 și 552 de lei.

De cât ori poți fi amendat dacă ești prins fără rovinietă

Dacă un șofer circulă fără rovinietă poate fi sancționat într-un termen de cel mult patru luni. După acest termen, fapta se prescrie.

După aplicarea amenzii pentru circularea pe drumurile publice fără rovinietă valabilă, autoritățile au la dispoziție două luni pentru a-l informa despre acest lucru.

În tot acest timp, șoferul amendat nu mai poate fi sancționat pentru circularea fără rovinietă valabilă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...