Rusia cere predarea orașului Mariupol. Kremlinul le-a dat un ultimatum ucrainenilor

Ana Anitoiu 17.04.2022, 14:37
Rusia cere predarea orașului Mariupol. Kremlinul le-a dat un ultimatum ucrainenilor

Rusia cere predarea orașului Mariupol. Kremlinul le-a dat un ultimatum, duminică, soldaților ucraineni care apără această localitate portuară aflată la Marea Azov. Forțele armate ale lui Vladimir Putin au transmis că aproape dețin controlul.

Rusia, ultimatum pentru predarea orașului Mariupol

După ce a eșuat în a distruge rezistența ucraineană din nordul țării, militarii ruși și-au îndreptat atenția către ofensiva din regiunea separatistă Donbas din est, în timp ce menține lovituri de la mare distanță și în asupra altor zone ale țării, inclusiv asupra Kievului.

Rusia a transmis că trupele sale au „curățat” zona urbană din Mariupol, principalul port din Donbas. Această localitate este unul dintre fronturile în care s-au dus cele mai grele lupte de la începerea ofensivei în 24 februarie.

Oțelăria, una dintre cele mai mari fabrici metalurgice din Europa, cu un labirint de căi ferate și furnale, a devenit o ultimă poziție pentru apărătorii Mariupolului, care sunt depășiți numeric.

„Forțele armate ale Rusiei le oferă militanților batalioanelor naționaliste și mercenarilor străini începând cu ora 06:00 (ora Moscovei), pe 17 aprilie 2022, să oprească orice ostilități și să depună armele.

Tuturor celor care depun armele le este garantat că le vor fi cruțate viețile”, a transmis Ministerul rus al Apărării, lăsându-le soldaților ucraineni patru ore la dispoziție ca să părăsească oțelăria fără arme și muniție.

Kievul nu a răspuns deocamdată la ultimatumul dat de Rusia. Însă, armata Ucrainei a transmis că atacurile aeriene ale armatei lui Vladimir Putin au continuat alături de operațiuni de asalt aproape de port.

Rusia cere predarea orasului Mariupol
Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski, amenințare cu privire la negocierile pentru pace

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia, sâmbătă, că încearcă să distrugă pe toată lumea din Mariupol. Liderul de la Kiev a adăugat că guvernul său este în legătură cu apărătorii acestui oraș. Însă, el nu s-a referit la declarația Moscovei conform căreia forețele ucrainene nu se mai află în districte.

În contextul asediului orașului Mariupol, Volodimir Zelenski a amenințat că uciderea trupelor lui aflate acolo ar distruge negocierile pentru pace de până în prezent.

„Soldații noștri sunt răniți sau blocați. Are loc o criză umanitară. În ciuda acestui lucru, băieții se apără”, a spus el pentru Ukrainska Pravda.

Capturarea orașului Mariupol ar fi o victorie importantă pentru Moscova. În acest fel, ar putea face legătura între teritoriul pe care îl ocupă în Donbas și regiunea Crimeea pe care Rusia a anexat-o în anul 2014.

Rusia continuă să susțină că desfășoară o „operațiune militară specială” în Ucraina, pentru demilitarizarea acestei țări și pentru a o curăța de „naționaliștii periculoși” susținuți de un NATO în expansiune. Occidentul și Kievul l-au acuzat pe președintele rus Vladimir Putin de agresiune neprovocată.

Rusia susține că Ucraina a pierdut peste 4.000 de soldați în Mariupol, până sâmbătă. Însă, Kievul a transmis că numărul total al pierderilor sale, la nivel național, este mai mic decât atât, între 2.500 și 3.000. Niciuna dintre aceste variante nu a putut fi verificată, scrie Reuters.

Petro Andryushchenko, un asistent al primarului Mariupol, a spus că sute de civili din Mariupol primesc permisii de la soldații ruși ca să se miște prin părțile centrale ale orașului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...