Colaci de casă la cuptor. Cât trebuie lăsat aluatul la dospit ca să iasă pufoși și gustoși?

Emanuela Pană 08.11.2023, 15:44
Colaci de casă la cuptor. Cât trebuie lăsat aluatul la dospit ca să iasă pufoși și gustoși?

Tradiția și simplitatea culinară se împletesc într-un mod deosebit în bucătăria românească. Astăzi, ne-am propus vorbim mai multe despre un preparat tradițional apreciat de români – colacii de casă la cuptor. Această rețetă simplă și savuroasă ne aduce aminte de gusturile autentice ale copilăriei și de momentele petrecute în jurul mesei alături de cei dragi. Iată cum faci cei mai buni colaci de casă la cuptor.  

O tradiție culinară iubită de generații  

Colacii de casă la cuptor reprezintă un preparat culinar care face parte din moștenirea culinară a țării noastre. Această tradiție, transmisă de la generație la generație, ne amintește de timpurile în care bunicile obișnuiau să pregătească, cu dragoste și răbdare, bucatele pentru familie.  

Colacii de casă au devenit un simbol al ospitalității românești și sunt prezenți în numeroase evenimente importante din viața noastră, cum ar fi sărbătorile Paște sau Crăciun. Colacii sunt, de asemenea, puși în pachetele cu alimente pe care credincioșii le oferă sărmanilor și celor nevoiași, spre pomenirea celor dragi care nu mai sunt printre noi.  

Cu aroma lor inconfundabilă și gustul autentic, acești colaci sunt perfecți pentru micul dejun, gustarea de după-amiază sau chiar pentru momentele speciale în familie. Pofta vine mâncând, așa că nu te lăsa intimidată de procesul de preparare și încearcă această rețetă minunată pentru a te bucura de un deliciu românesc care a impresionat generații.  

Citește și: Cum să faci covrigi ca la patiserie? Rețeta a scăpat pe net

Rețetă de colaci de casă la cuptor, ingrediente 

Înainte de a trece la modul de preparare, să aruncăm o privire asupra ingredientelor care stau la baza acestei rețete tradiționale.  

Iată ingrediente necesare pentru aproximativ 12 colaci: 

  • 500 gr de făină; 
  • 10 gr de drojdie proaspătă; 
  • 250 ml de lapte călduț; 
  • 2 ouă; 
  • 50 gr de unt topit; 
  • 1 lingură de zahăr; 
  • 1 linguriță de sare; 
  • coajă de lămâie rasă; 
  • 1 lingură de ulei pentru uns tava; 
  • 1 ou bătut pentru uns colacii; 
  • semințe de mac sau susan pentru decor. 

Vezi și: Aşa faci covrigi la tine acasă. Cu reţeta asta uiţi de cei de la patiserie

Cum faci cei mai buni colaci de casă la cuptor? 

Pregătirea delicioșilor colaci de casă la cuptor este mai ușoară decât credeai. Iată pașii simpli pe care trebuie să-i urmezi pentru a obține cei mai buni și pufoși colaci pe care îi vei mânca vreodată.  

Colaci de casa la cuptor
Reteta de colaci de casa la cuptor
  1. Amestecă drojdia proaspătă cu laptele călduț și zahărul și lasă-le să se odihnească timp de 10 minute până când se formează bule; 
  2. Într-un bol mare, amestecă făina cu sarea și coaja de lămâie rasă. Adaugă ouăle, untul topit și amestecul de drojdie și lapte. Frământă bine până când obții un aluat omogen și elastic; 
  3. Acoperă bolul cu un prosop curat și lasă aluatul să crească timp de aproximativ 1 oră, sau până când acesta își dublează volumul; 
  4. După ce aluatul a crescut, împarte-l în 12 bucăți egale și formează colaci rotunzi sau în formă de inel. Așează colacii pe o tavă de copt unsă cu ulei și lasă-i să crească încă 15-20 de minute; 
  5. În prealabil, încălzește cuptorul la 180°C; 
  6. După ce colacii și-au mai mărit volumul, unge-i cu un ou bătut și presară semințe de mac peste ei; 
  7. Coace colacii în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 20-25 de minute sau până când devin aurii. 
  8. Această rețetă simplă, dar delicioasă poate aduce un strop de bucurie și nostalgie în casa fiecăruia dintre noi. Așa că, ia inițiativa și pregătește acești colaci minunați pentru a-ți răsfăța familia și a crea amintiri culinare de neuitat.  

Tips:  

  • Folosește drojdie proaspătă: dacă vrei colaci pufoși și bine crescuți, utilizează drojdie proaspătă în loc de cea uscată. Aceasta va da aluatului o textură mai moale și un gust mai bogat; 
  • Amestecă bine aluatul: asigură-te că frămânți aluatul suficient de bine pentru a obține o textură elastică. Astfel, colacii tăi vor crește și se vor dezvolta frumos în cuptor; 
  • Lasă aluatul să crească: nu grăbi procesul de creștere a aluatului. Permite-i să crească într-un loc cald, acoperit cu un prosop, până când își dublează volumul. Acest pas este esențial pentru a obține colaci pufoși. 
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...