Cod galben de ninsori puternic viscolite în 24 de județe. În Cluj, este jale. A fost emis cod portocaliu

Cod galben de ninsori puternic viscolite în 24 de județe. În Cluj, este jale. A fost emis cod portocaliu

Este alertă meteo de cod galben în 24 de județe din România! Vor fi ninsori și viscol în mai multe zone ale țării, chiar în Ajunul Crăciunului. Avertizarea meteorologică ANM este valabilă vineri, până la ora 14.00. În vigoare este și un cod portocaliu, valabil de la ora 08.10 până la ora 12:00. Rafalele de vânt vor depăși 100 – 110 km/h, viscolind ninscoare, care determină reducerea vizibilităţii sub 50 de metri.

Alerte meteo ANM pentru România

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, vineri dimineaţa, o avertizare nowcasting Cod portocaliu de vânt puternic pentru județul Cluj, valabilă până la ora 12:00. Potrivit meteorologilor, în zona montană a judeţului Cluj, la altitudini de peste 1.800 de metri, se vor semnala intensificări temporare ale vântului, cu rafale ce vor atinge şi depăşi 100-110 km/h.

Se strică vremea în Ajunul Crăciunului

În 24 de județe este alertă cod galben de ninsori și viscol. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, sunt vizate zonele montane din județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bihor, Cluj, Bistrița-Năsăud, Suceava, Mureș, Harghita, Neamț, Covasna, Bacău, Vrancea, Buzău, Brașov, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Caraș-Severin, Hunedoara și Alba. Aici, vântul va prezenta intensificări, îndeosebi în zona înaltă, cu rafale ce vor depăși 80-100 km/h, viscolind zăpada și determinând scăderea vizibilității.

ANM anunta viscol la munte

Cod galben de ninsori și viscol în 24 de județe

În Munții Apuseni, în grupele vestice ale Carpaților Meridionali, în Carpații Orientali și în județele Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Bistrița va ninge puternic și se va depune un nou strat de zăpadă, local consistent, anunță meteorologii.

În prima parte a zilei de Ajun, vor fi precipitații mixte în Crișana și pe alocuri în Banat și sud-vestul Transilvaniei.  În schimb, în Maramureș și local la munte, în Transilvania și în nordul Moldovei va ninge și se va depune strat de zăpadă.

Rafale de vânt de 80-90 km/h

Pe tot parcursul zilei de 24 decembrie, în zonele joase de relief, precipitațiile se vor transforma treptat în ploaie. Iar în noaptea de Crăciun, la munte, la altitudini mai mici de 1700 m, vor predomina ploile, determinând topirea stratului de zăpadă. Local se va depune polei.

Vântul va bate cu putere în majoritatea regiunilor, cu viteze în general de 45-55 km/h, iar pe crestele montane vor fi rafale de 80-90 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada.

Informare meteo pentru a doua zi de Crăciun

Totodată, până a doua zi de Crăciun (26 decembrie), la ora 10.00, este în vigoare o informare meteo pentru România. Potrivit ANM, în nordul, centrul și vestul țării, temporar vor fi precipitații, moderate cantitativ. Cantitățile de apă, acumulate pe tot parcursul intervalului, vor depăși 20-30 l/mp (local) și 40-50 l/mp (izolat), mai ales în zona deluroasă și montană aferentă.

Cum va fi vremea de Revelion

Temperaturile vor scădea simțitor, iar în cursul nopții se vor situa sub pragul înghețului. Pentru Banat și Crișana, ANM anunță precipitații pe arii extinse, moderate cantitativ și cu caracter local, în intervalul 28 decembrie – 2 ianuarie.

Frig va fi și în Transilvania, unde, după 28 decembrie, media va scădea de la 6 la 0 grade Celsius, tendința urmând a se menține și în primele zile ale noului an.

Se răcește și în Moldova, după 28 decembrie, atât pe timpul zilei, cât și în timpul nopții. Media va fi situată între -1 și 0 grade Celsius, iar minima va fi de -6 grade, spre sfârșitul intervalului.

Cel mai cald va fi în sud-estul țării, cu valori medii de plus 2 grade Celsius (ziua).

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...