Clorul, periculos pentru plămâni. Este absolut necesar să porți mască, ochelari și mânuși când îl folosești. Iată care este motivul

Andreea Bisinicu 07.11.2020, 09:32
Clorul, periculos pentru plămâni. Este absolut necesar să porți mască, ochelari și mânuși când îl folosești. Iată care este motivul

Nu este nicio glumă. Clorul, periculos pentru plămâni. Este absolut necesar să porți mască, ochelari și mânuși când îl folosești. Iată care este motivul. De ce trebuie respectate aceste norme.

De ce este periculos clorul pentru plămâni

Cu siguranță ți-a spus și ție mama ta, atunci când erai mic, să nu pui mâna pe clor, să folosești mereu mănuși, ochelari și mască atunci când speli hainele. Motivul e unul simplu. Clorul atacă pielea și, mai mult, este nociv pentru plămâni.

Clorul este o substanță foarte puternică și se folosește pentru albirea și dezinfectarea rufelor. De când ne confruntăm cu pandemia de coronavirus, care a afectat întregul mapamond în 2020, clorul a redevenit în centrul atenției oamenilor.

Toți românii folosesc, acum, clor pentru dezinfectarea suprafețelor pe care le ating frecvente, precum clanțe, butoanele de la lift, întrerupătoare din casă și alte suprafețe. Chiar dacă instrucțiunile de pe ambalaj ne spun să amestecăm clorul cu apă, acest lucru nu-l face mai puțin dăunător.

Clorul, periculos pentru plămâni. Amoniacul și înălbitorii sunt arme la fel de eficiente împotriva mucegaiului și a igrasiei, dar fiecare este folosit pentru cazuri specifice și sub nicio formă aceste două substanțe nu trebuie combinate vreodată, potrivit webmd.com.

Ai grijă să nu inhalezi vaporii de clor, pentru că sunt foarte toxici. Deschide geamul și aerisește în permanență încăperea unde ai folosit clor.

Cum ne protejam mainile atunci cand folosim clor pe anumite suprafete
Cum ne protejam mainile atunci cand folosim clor pe anumite suprafete

Când NU este indicat să folosești clorul

Clorul distruge hainele, dacă torni direct, peste țesături, substanța nediluată cu apă. Mai mult de atât, specialiștii îți recomandă să verifici, înainte, eticheta hainelor pe care vrei să le cureți. Materiale precum lână, mătase, piele sau spandex nu se pot curăța cu clor, deoarece se vor distruge.

Un alt lucru care este foarte important de reținut este să NU îți dezinfectezi telefonul mobil cu clor. Acesta distruge „pelicula” protectoare a ecranului și nu îți va mai fi recunoscută nici amprenta. În schimb, pentru a-ți putea dezinfecta telefonul poți folosi soluții pe bază de alcool, cum ar fi șervețele umede sau spirtul cel de toate zilele.

De asemenea, trebuie să știi faptul că substanțele din clor au puteri corozive. Cu alte cuvinte, rod metalul. De asta este contraindicat să folosești clor pe chiuvete din oțel inoxidabil, aluminiu, cupru sau alte metale. De asemenea, nu folosi clor să cureți țevile. Dacă ai probleme cu tevile înfundate, apelează cu încredere la trucurile cu bicarbonat de sodiu.

Atenție, nu este recomandat să folosești clor atunci când vrei să scoți petele de rugină de pe haine. Nu doar că nu le va curăța, ci va face petele permanente.

De ce trebuie sa folosim manusi atunci cand folosim clor
De ce trebuie sa folosim manusi atunci cand folosim clor

Nu folosi clor dintr-o sticlă desfăcută după 3-5 luni

Trebuie să reții un lucru foarte important: clorul nu curăță grăsimea și praful. De aceea trebuie să folosești mai întâi o soluție cu apă și săpun, atunci când vrei să dezinfectezi chiuveta, vasul de toaletă sau diverse suprafețe.

Clorul diluat în apă poate fi folosit într-un interval de 24 de ore pentru a fi eficient. Dacă deschizi sticla, eficiența clorului este valabilă doar 3-5 luni, după care îl poți arunca, nu mai are nici un efect.

Ține sticla de clor departe de surse de căldură și razele directe ale soarelui. Nu folosi clorul la mai mult de un an de la data fabricației. Verifică cifrele de pe etichetă: de exemplu, MR20106 înseamnă că sticla respectivă de clor a fost produsă în 2020, în a 106-a zi a anului, potrivit celor de la csid.ro

Urmăriți Impact.ro și pe