Clasamentul în care România domină în UE. Surpriza e totală, nimeni nu se aștepta

Cristian Cojocaru 08.01.2021, 15:58
Clasamentul în care România domină în UE. Surpriza e totală, nimeni nu se aștepta

Potrivit statisticilor, România domină mai multe topuri în UE. Din nefericire, suntem campioni la statisticile negative, indiferent că vorbim despre adolescentele care devin mame, infrastructură sau multe alte domenii economico-sociale. Dar iată, că putem fi și într-un top pozitiv.

România domină în statisticile UE

Potrivit Oficiului European pentru Statistică (Eurostat), România se clasează pe ultimul loc în ceea ce privește rata nașterilor în rândul adolescentelor. Astfel, această statistică arată că la nivel național, 12,3% dintre adolescente devin mame de la o vârstă foarte mică. Un procent de 3 ori mai mare față de media europeană care este de 4%. Apropiată de aceeași valoare a României, se află Bulgaria cu 11,9% dintre adolescente care devin mame.

Acest lucru nu trebuie să fie unul descurajant, statisticile arătând unde anume un stat mai are de lucrat. Dacă ne referim la subiectul de mai sus, este clar că educația la nivel național mai are de făcut îmbunătățiri. Totuși, într-o altă statistică efectuată de către Eurostat, ale cărei date au fost publicate vineri, arată că România se află printre statele membre care au cea mai scăzută rată a șomajului în luna noiembrie al anului 2020.

Potrivit aceluiași studiu, rata cea mai ridicată a șomajului a fost înregistrată în Spania. Datele arată că rata șomajului la nivelul Uniunii Europene a scăzut cu 7,5% , iar în zona euro la 8,3%, comparativ cu luna octombrie care a înregistrat o rată a șomajului de 7,6%, respectiv 8,4%. Printre țările cu cele mai scăzute rate ale șomajului se află și țara noastră, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică.

România se află printre statele membre care au cea mai scăzută rată a șomajului în luna noiembrie al anului 2020.  
România se află printre statele membre care au cea mai scăzută rată a șomajului în luna noiembrie al anului 2020.

Spania are cea mai crescută rată a șomajului

Cifrele arată că în rândul celor 27 de state membre ale UE, cea mai crescută rată a șomajului în luna noiembrie s-a întâlnit în Spania cu 16,4%. Această țară este urmată de către Lituania cu 10,4% și Italia cu 8,9%. La polul opus se situează Cehia cu 2,9%, Polonia cu 3,3%, Malta – 4,8%, Olanda cu 4%, Germania cu 4,5%, Slovenia și Bulgaria cu 4,9% și România cu 5,1%.

Eurostat a estimat că în zona euro, aproximativ 13,609 milioane de persoane dintr-un total estimat la 330 de milioane, se aflau în șomaj în luna noiembrie. Aceste valori arată că erau în scădere cu 172.000 de persoane mai puțin, comparativ cu luna anterioară. Raportat la luna noiembrie 2019, numărul celor care căutau un loc de muncă a urcat cu 1,795 milioane în Uniunea Europeană și cu 1,425 milioane în zona euro.

În luna noiembrie, 3,171 milioane de tineri din UE nu erau angajați, dintre aceștia, 2,629 fac parte din zona euro. Raportat la sex, în UE, rata șomajului în rândul femeilor era de 7,9% în luna noiembrie, tot în scădere față de octombrie, când cifrele arătau o rată de 8%. În rândul bărbaților, rata șomajului era de 7,1%, în scădere față de cei 7,2% din luna octombrie.

Urmăriți Impact.ro și pe