O țară din Uniunea Europeană își pierde o parte din teritoriu. Decizia se ia în câteva zile

Stan Filon 02.10.2020, 12:41
O țară din Uniunea Europeană își pierde o parte din teritoriu. Decizia se ia în câteva zile

Franța ar putea pierde un teritoriu aflat sub conducerea sa din anul 1853! Locuitorii arhipelagului Noua Caledonie votează duminică dacă mai rămân sau nu sub administrația Franței. Autoritățile locale au organizat un referendum la care a fost chemată populația pentru a se lua decizia.

Franța ar putea să piardă duminică o parte din teritoriu

La finalul acestei săptămâni, în Noua Caledonie, un arhipelag poziționat în vestul Oceanului Pacific, se va vota pentru ieșirea din infulența Franței, conform theguardian.com.

Sunt ultimele zile în care se desfășoară această campanie ce vizează independența totală a statului și la tot pasul pot fi observate două steaguri: cel al Franței, dar și cel multicolor al Kanaky, populația indigenă din Noua Caledonie, care reprezintă, conform unui recensământ făcut în 2014, 39,1% din totalul locuitorilor.

Franta ar putea sa piarda duminica o parte din teritoriu
Franta ar putea sa piarda duminica o parte din teritoriu

Populația din Noua Caledonie votează dacă mai rămâne sau nu sub influența Franței

Rămâne de văzut cum vor vota locuitorii Noii Caledonii la referendumul de duminică. Pe listele electorale sunt înscriși aproximativ 180.000 de cetățeni care au șansa să-și decidă viitorul. „DA” pentru independență sau „NU” pentru a rămâne în Republica Franceză.

Ambele tabere, și cei care vor independență, dar și adversarii lor au încercat să fie cât mai convingători în cadrul campaniei și să atragă o parte cât mai mare alături de ei. Votul nu este obligatoriu, iar locuitorii care nu sunt interesați de acest subiect pot sta acasă.

Aflată la 1.500 de kilometri de Australia, Noua Caledonie a fost colonizată de francezi în anul 1853. În toamna anului 2018, aici a mai avut loc un referendum pe aceeași temă. La acel proces electoral, un procent de 57% dintre voturi au mers către refuzul de independență.

Al doilea refrendum de acest fel în Noua Caledonie

Referendumul a fost organizat atunci pe când în Franța era președinte Emmanuel Macron, care s-a declarat încântat de decizia luată de populația Noii Caledonii.

”Alegătorii au putut să aleagă suveran, în cunoştinţă de cauză, relaţia dintre Noua Caledonie şi Franţa. Ei s-au pronunţat astăzi, în majoritate, pentru ca Noua Caledonie să rămână franceză.

Vreau să-mi exprim de la început imensa mândrie că am trecut împreună peste această etapă istorică şi de asemenea vreau să-mi exprim mândria în calitate de şef al statului că majoritatea caledonienilor au ales Franţa. Acesta este pentru noi un semn de încredere în Republica Franceza, în viitorul ei şi valorile sale”, afirma președintele Franței.

Urmăriți Impact.ro și pe