Ce se întâmplă cu somajul tehnic și banii pentru telemuncă în 2021. Vești bune din partea statului

Stan Filon / 01.01.2021, 13:21
Ce se întâmplă cu somajul tehnic și banii pentru telemuncă în 2021. Vești bune din partea statului

Șomajul tehnic și banii pentru telemuncă în 2021. Angajații care au avut de suferit din cauza pandemiei de coronavirus primesc vești bune, la început de an! Guvernul României a decis prelungirea unor măsuri active de protejare a angajaţilor, printre care și șomajul tehnic, în plină pandemie de coronavirus. S-a stabilit exact ce sume vor primi aceștia și pentru ce perioadă.

Guvernul a făcut anunțul legat de telemuncă și șomajul tehnic în 2021

Guvernul Cîțu a prelungit şomajul tehnic şi timpul flexibil de muncă, dar a decis prelungirea mai multor măsuri, până la 30 iunie 2021 astfel:

– 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei pentru încadrarea în muncă, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, a persoanelor peste 50 de ani ale căror raporturi de muncă au încetat în perioada stării de urgenţă sau alertă, din motive neimputabile lor, a tinerilor între 16 şi 29 de ani înregistraţi ca şomeri sau a cetăţenilor români încadraţi în aceleaşi categorii de vârstă, cărora le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor.

Guvernul a facut anuntul legat de telemunca si somajul tehnic in 2021
Guvernul a facut anuntul legat de telemunca si somajul tehnic in 2021

Ajutor financiar de 400 de lei pe lună pentru cei care muncesc de acasă

– 35% din remuneraţia cuvenită zilei de muncă acordată lucrătorilor zilieri, pentru o perioadă de 3 luni, la alegerea beneficiarului de lucrări.

– 41,5%  din salariul aferent zilelor lucrate pentru o perioadă de lucru de 8 ore pe zi, dar nu mai mult de 41,5% din câştigul salarial mediu brut, pentru angajaţii sezonieri. În plus, se vor acorda zile libere plătite pentru părinţi în perioada cursurilor online. Părinţii vor beneficia, până la finalizarea cursurilor anului şcolar 2020-2021, de zile libere plătite cu 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut. 400 lei/lună pentru telemuncă.

Guvernul a decis emiterea unui alt ajutor financiar, în valoare de 400 de lei pe lună, angajaţilor care îşi îndeplinesc atribuţiile contractuale în anumite condiţii. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit Legii nr. 296/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal art. 76, alin (4), lit w) ”sumele acordate angajaţilor care desfăşoară activităţi în regim de telemuncă pentru susţinerea cheltuielilor cu utilităţile la locul în care angajaţii îşi desfaşoară activitatea, precum electricitate, încălzire, apa şi abonamentul de date, şi achiziţia mobilierului şi a echipamentelor de birou, în limitele stabilite de angajator prin contractul de muncă sau regulamentul intern, în limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzător numărului de zile din lună în care persoana fizică desfăşoară activitate în regim de telemuncă. Sumele vor fi acordate fără necesitatea de prezentare a documentelor justificative”.

Ajutorul de 400 de lei nu este supus impozitului pe venit

Este de menționat și faptul că ajutorul de 400 de lei nu este supus impozitului pe venit şi contribuţiilor sociale. Cheltuielile suportate de angajator sunt deductibile, spune legea, pentru determinarea rezultatului fiscal.

La data de 30 noiembrie, 42.625 de persoane lucrau în România de acasă, cifra fiind în creștere față de luna octombrie, când au fost înregistrați 32.896.

Cât priveşte numărul total de contracte individuale de muncă active, Inspecţia Muncii înregistra 6.507.550 de astfel de contracte la 30 noiembrie, în creştere faţă de numărul de 6.467.543 de contracte individuale de muncă înregistrate la 31 octombrie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI