Statistica șocantă în care România conduce în topul UE. Ce se întâmplă cu adolescentele din țara noastră

Cristian Cojocaru 04.01.2021, 20:36
Statistica șocantă în care România conduce în topul UE. Ce se întâmplă cu adolescentele din țara noastră

Educația precară din România își spune încă o dată cuvântul. Așadar, România mai conduce un top în UE, dar într-un sens negativ, arată statistica șocantă la nivelul Uniunii Europene. Adolescentele sunt cele vizate în studiul realizat de Eurostat.

Statistica șocantă potrivit căreia România conduce

Dacă în multe alte țări europene, educația sexuală este privită cu ochi buni, fiind un element important al societății actuale, lipsa acesteia din școli își spune cuvântul încă o dată. Astfel că, potrivit studiului efectuat de către Eurostat în 2019, clasează România pe primul loc în ceea ce privește rata nașterilor în rândul adolescentelor.

Acest studiu arată că, la nivel național, procentul este de 12,3%, un procent de trei ori mai mare față de media europeană care este de 4%. Așadar, în țara noastră, unul din zece copii are o mamă adolescentă. O cifră destul de similară cu cea a României este întâlnită în Bulgaria unde 11,9% dintre adolescente sunt mame.

În capătul opus al clasamentului se află țări precum Italia, Olanda și Slovenia, unde acest procent scade sub 2%. Într-un alt clasament se arată că rata nașterilor femeilor peste 40 de ani în România ocupă ultimul loc la nivelul Uniunii Europene. Astfel, la nivel național doar 1,6% dintre femeile peste 40 de ani devin mame, la cealaltă extremă clasându-se Italia și Spania, unde 8% dintre femeile peste această vârstă, respectiv 7,4% aduc pe lume un copil.

România pe primul loc în ceea ce privește rata nașterilor în rândul adolescentelor
România pe primul loc în ceea ce privește rata nașterilor în rândul adolescentelor

Explicația medicului Simona Vlădăreanu

Medicul Simona Vlădăreanu, șeful Secției de Neonatologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Elias, vine cu o explicație a acestui fenomen. Aceasta este de părere că în cazul mamelor minore, există riscul abandonului copiilor dar în același timp, și al nașterilor premature. Medicul a mai adăugat că în momentul de față, educația sexuală rămâne un subiect tabu la nivelul instituțiilor de învățământ.

Dr. Vlădăreanu a venit cu o completare și în cazul femeilor de peste 40 de ani care devin mame, o naștere implicând multe riscuri. Medicul a menționat că, după o anumită vârstă, posibilitatea de a avea un copil pe cale naturală scade, o soluție în acest caz fiind fertilizarea in vitro, soluție care implică mari costuri financiare atât pentru viitoarea mamă cât și pentru societate.

Șeful Secției de Neonatologie a mai adăugat că în cazul acestor femei, la bază este vorba despre evoluția societății moderne care implică și o decizie asumată, pe când în cazul adolescentelor, această decizie nu este tocmai personală, iar situația actuală este una scăpată de sub control și ar trebui să trezească îngrijorare în rândul cetățenilor, potrivit cotidianul.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe