Clădire veche din Sectorul 2, vândută primăriei la preţ de garsonieră. Casa, demolată pentru a extinde curțile unor școli

Andrei Cezar 19.04.2021, 19:30

Curtea Colegiului Economic Hermes și cea a Școlii Gimnaziale nr. 71 din București, unități de învățământ aflate una lângă cealaltă, se vor extinde după demolarea unei case vechi, aflată în ruină. Imobilul a fost scos la vânzare de proprietari după mai bine de 10 ani de procese cu persoanele care îl ocupau abuziv. În urma unor negocieri, Primăria Sectorului 2 va fi noul proprietar al casei cu două etaje de pe Calea Moșilor. Prețul cerut de actuialii proprietari nu este deloc unul mare.

Casă aflată în ruină va fi demolată pentru a extinde curțile unor școli

La fel ca multe alte clădiri de pe Calea Moșilor, imobilul de la nr 150 se află într-un stadiu avansat de degradare. Veche de aproape un secol, clădirea construită din cărămidă își dă ”ultima suflare” sub ochii trecătorilor care o ocolesc instinctiv pentru a se feri de pericolul desprinderii unor bucăți de tencuială de pe fațadă, sau de geam. De o parte și de cealaltă a imobilului se află Colegiul Economic Hermes și Școala Gimnazială nr. 71, unite de același trotuar pe care sunt nevoiți să îl parcurgă elevii celor două unități de învățământ pentru a intra în școală, expunându-se astfel unor riscuri evidente.

Cladire veche din Sectorul 2, vanduta primariei la pret de garsoniera
Cladire veche din Sectorul 2, vanduta primariei la pret de garsoniera

Proprietarii clădirii, amendați de autorități

Poarta de intrare în casa abandonată este ferecată cu un lacăt, iar pe gard este afișată o înștiințare a Consiliului Local al Sectorului 2, din martie 2021, potrivit căreia proprietarii sunt somați să demareze ”lucrări de reparație, consolidare și, după caz, reabilitare energetică a anvelopei și acoperișului”, în termen de 60 de zile, în caz contrar vor fi sancționați cu amenadă între 1.000 și 5.000 de lei. În plus, aceștia vor trebui să achite un impozit majorat cu 500%.

Cladire veche din Sectorul 2, vanduta primariei la pret de garsoniera
Cladire veche din Sectorul 2, vanduta primariei la pret de garsoniera

Casa a fost ocupată abuziv. Cum au fost evacuați ”musafirii” nepoftiți

Din curtea Liceului Hermes se poate vedea cel mai bine adevărata față a casei. Imaginea pare desprinsă din ilustrațiile urbane cu bombardamentele din timpul Celui De-al Doilea Război Mondial. O mare parte din zidul exterior s-a năruit, pereți interiori nu mai există, iar acoperișul pare că va cădea și el la o simplă adiere de vânt.

Potrivit unor surse, în anul 2009 proprietarii casei au demarat lucrările de renvorare a clădirii, însă odată cu venirea sezonului rece, au fost sistate. În tot acest timp clădirea a fost ocupată abuziv de mai multe familii, iar proprietarii nu au avut altă soluție de a-i evacua decât în instanță. Procesul a durat mai bine de 10 ani, iar într-un final clădirea a fost eliberată de musafirii nepoftiți.

Cladire veche din Sectorul 2, vanduta primariei la pret de garsoniera
Cladire veche din Sectorul 2, vanduta primariei la pret de garsoniera

Se vinde la preț de garsonieră

Prețul cu care casa a fost, ulterior, scoasă la vânzare este de 55.000 de euro, însă nimeni nu s-a înghesuit să o cumpere. Pentru că reprezintă un pericol la adresa atât a elevilor, cât și a celorlalți pietoni care trec prin zona, Primăria Sectorului 2 s-a angajat să cumpere dreptul de proprietate asupra întregului spațiu.

”Procesul de cumpărare de către Primărie este un pic diferit față de mediul privat, pentru că noi trebuie să facem o expertiză oficială, iar după expertiză se va face o comisie de negociere. Deci nu vă pot spune acum exact care va fi prețul final.

Vom demola clădirea și vom extinde curtea Colegiului Hermes și probabil și curtea Școlii nr. 71. Vom vedea dacă prin intabulare și cadastru le putem împărți. Țelul este să eliberăm zona și extindem curțile școlilor.”, a declarat pentru Impact.ro viceprimarul Sectorului 2 Alexandra Chirilă.

Urmăriți Impact.ro și pe