Noul premier al Marii Britanii. Liz Truss, victorioasă. Rezultatele alegerilor

Ioana Bucur 05.09.2022, 14:47
Noul premier al Marii Britanii. Liz Truss, victorioasă. Rezultatele alegerilor

După demisia lui Boris Johnson, englezii așteaptă să afle cine va fi cel sau cea care îl va înlocui. Doar două variante au rămas în cursa finală. Cine va fi noul premier al Marii Britanii? Șase săptămâni a durat lupta pentru a-i convinge pe conservatori să îi voteze în funcție. Anunțul va fi făcut luni, 5 septembrie, în jurul orei 14:30, ora locală a României.

După Boris Johnson, cine va fi noul premier al Marii Britanii?

Update, ora 14:50. Liz Truss a câștigat cursa pentru funcția de premier al Marii Britanii. Noul lider al conservatorilor va fi nominalizată marți ca prim-ministru.

Truss a câștigat scrutinul obținând 57% dintre voturile conservatorilor, în timp ce contracandidatul său, Rishi Sunak, a primit 43%. A fost o diferență mai mică decât s-ar fi așteptat susținătorii ministrului de Externe.

Știre inițială:

La sfârșitul lunii iulie, premierul demisionar Boris Johnson și-a luat adio în Parlamentul Marii Britanii, spunând un „Hasta la vista, baby” în timp ce era aplaudat de colegii conservatori.

„Misiune larg îndeplinită. (…) Aceşti ultimi ani au fost cel mai mare privilegiu din viaţa mea. (…) Hasta la vista, baby”, a încheiat Johnson intervenția, în aplauzele conservatorilor.

De atunci, englezii au rămas cu o singură întrebare: cine va fi noul premier al Marii Britanii? După o cursă dificilă ce a durat în jur de șase săptămâni, timp în care au încercat tot ce au putut pentru a-i convinge pe conservatori că pot conduce nu doar partidul, ci și țara, în cursa pentru funcția de prim-ministru au rămas Liz Truss, ministrul de Externe, și Rishi Sunak, fostul ministru de Finanțe.

Până acum, sondajele o dau ca favorită pe Liz Truss. Numele ales va fi anunțat de directorul electoral Sir Graham Brady în jurul orei locale 12:30, adică 14:30 ora României.

Cine va fi noul premier al Marii Britanii. Sunt doar două variante, numele va fi anunțat luni

Numirea premierului va marca o premieră în ultimii 70 de ani. Unde va avea loc ceremonia

Rishi Sunak a lansat un atac dur la adresa Chinei, pe care a catalogat-o drept „cea mai mare amenințare pe termen lung” pentru Marea Britanie. Fostul ministru de Finanțe a promis că, dacă va fi ales premier, va închide toate cele 30 de Institute Confucius din Regatul Unit ce sunt finanțate de regimul de la Beijing: „Ne fură tehnologiile și se infiltrează în universitățile noastre”.

„China susţine invazia fascistă a Ucrainei a lui Putin prin faptul că cumpără petrol şi încearcă să-şi intmideze vecinii, inclusiv Taiwanul. Copleşesşte ţări în dezvoltare prin datorii insurmontabile şi se serveşte de acest lucru pentru a le confisca averile sau a le ameninţa cu un pistol diplomatic.

Ei (chinezii) torturează, încarcerează şi îşi îndoctrinează propriul popor, mai ales în Xinjiang şi Hong Kong, încălcând drepturile omului”, a denunţat el.

O conversație mai veche purtată de Liz Truss a creat valuri în spațiul public din Marea Britanie. Ministrul critica atunci cultura muncii a englezilor care, spunea ea, ar trebui „să muncească mai mult”.

„Există o problemă fundamentală în raportul cu munca. Dacă vrem să devenim o ţară mai bogată şi mai prosperă, asta trebuie să se schimbe. Dar nu cred că oamenii sunt pregătiţi să o facă”, spunea Truss în această conversaţie care datează, potrivit cotidianului The Guardian, din perioada în care era numărul doi la Trezorerie, din 2017 şi până în 2019.

Numirea noului premier va marca o premieră pentru cei 70 de ani de domnie a Reginei Elisabeta a II-a. Monarhul va ține ceremonia de învestire la Balmoral, Scoția, nu în Londra, la Palatul Buckingham, cum se obișnuia până acum.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...