Cine sunt românii care nu ar mai plăti nimic la curent electric. Ministrul Energiei, despre schimbările aduse de 2022

Iancu Andreea, Anca Manolica 19.01.2022, 18:46
Cine sunt românii care nu ar mai plăti nimic la curent electric. Ministrul Energiei, despre schimbările aduse de 2022

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat o serie de vești importante pentru consumatori, valabile începând cu anul 2022. Potrivit oficialului român, prețurile la gaze și la curentul electric ar urma să scadă. Pe de altă parte, ministrul a transmis care sunt măsurile prin care românii nu ar mai plăti nimic la curent electric. Doar o anumită categorie va beneficia de această oportunitate.

Ministrul Energiei a explicat cine sunt românii care nu ar mai plăti nimic la factura de curent electric

Chiar dacă prețurile la utilități nu vor mai atinge valorile din anii trecuți, sunt totuși anunțate reduceri la facturi în perioada următoare. Românii care ar putea ajunge să nu mai plătească nimic la factură se numără printre consumatorii fericiți, însă aceștia trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a putea beneficia de această oportunitate. Recent, în contextul în care mulți cetățeni s-au trezit cu valori uriașe la utilități, la început de an, ministrul Energiei a făcut o serie de precizări.

Ministrul Virgil Popescu susține că după data de 1 aprilie vom ajunge la o scădere a prețului la gaze naturale. Această reducere va apărea în contextul încălzirii vremii și deci a scăderii consumului. Totodată, oficialul român susține că urmărește cu atenție mișcările geopolitice de pe piața energiei, care ne influențează semnificativ.

„După 1 aprilie, practic vremea începe să se încălzească, probabil şi jocurile geopolitice pe piaţa gazului nu vor mai fi aşa evidente. Cred că vom asista la o scădere a preţului la gaze naturale, natural până la urmă: scăderea consumului, încălzirea vremii, ceea ce va aduce o corecţie a preţului şi la energia electrică, dar nu la nivelul anului trecut sau a celui de acum doi ani.

Urmărim foarte atent piaţa ca să ştim ce vom face şi după 1 aprilie. Vineri, de exemplu, plec la Consiliul de miniştri pe energie şi unul din subiecte este preţul gazului, preţul energiei, să vedem ce măsuri putem lua la nivel comunitar pentru a atenua aceste şocuri”, a declarat, marţi seara, la B1 TV, ministrul Energiei.

Cine sunt românii care nu ar mai plăti nimic la curent
Virgil Popescu, ministrul Energiei

Legea energiei electrice și a gazelor a fost modificată

Pentru că situația din sezonul rece nu poate fi mereu ținută sub control cu ajutorul plafonărilor stabilite de către Guvern, ministrul Virgil Popescu a făcut o precizare importantă. Astfel, oficialul român a menționat că există o modificare importantă la legea energiei electrice și a gazelor naturale.

„În domeniul energiei electrice ne-am apucat deja de această treabă. Pe 31 decembrie au apărut modificări la legea energiei electrice şi a gazelor naturale (…), pe lângă faptul că am introdus în lege, transpunând directiva europeană, contractele bilaterale.

Azi am discutat la Guvern şi o preluăm la minister să discutăm cu ANRE, cu Consiliul Concurenţei, cu furnizorii, cu producătorii, să operaţionalizăm aceste contracte bilaterale, pentru că dacă le încheiem, nu ca acum pe un an de zile, ci pe 3 – 4 – 5 ani de zile atunci vom avea şi o predictibilitate de preţ şi pentru industrie şi nu vor mai fi supuşi unor fluctuaţii de preţuri. Se întâmplă ceva automat, a crescut preţul, ai un contract, preţul rămâne cel din contract, câştigă şi producătorul pe o predictibilitate şi consumatorul”, a precizat Virgil Popescu.

Autoritățile încurajează energia regenerabilă și în România. Ce beneficii au românii care apelează la acest sistem

Dincolo de contextul poluării mediului și necesității de a acorda o mai mare importanță acestui sector, costurile pentru energie trag un semnal de alarmă în România. Declarația recentă a ministrului Energiei vine cu vești importante despre un nou instrument de gestionare a pieței de energie, fiind vorba de o piață funcțională și de eliminarea monopolului Bursei pe energia electrică OPCOM. Totodată, este încurajată energia regenerabilă.

„Vrem să avem o piaţă mult mai funcţională. Va mai opera încă o bursă în România, Bursa Română de Mărfuri, care este pe gaze în momentul de faţă, dar va opera şi pe energie electrică. Am eliminat monopolul Bursei pe energie electrică OPCOM, tocmai pentru a exista platforme mai interesante, poate nu toate lucrurile s-au putut face pe platforma OPCOM.”, a mai precizat ministrul.

De asemenea, prin noua lege a energiei electrice, primăvara şi vara când se produce în exces energie, aceasta va putea fi lăsată în sistem, iar furnizorul o preia ca pe un împrumut. În perioada rece sau atunci când nu se produce energie, consumatorul o va putea prelua şi utiliza.

„Până acum nu putea să fie independent şi trebuia să plătească diferenţa. Furnizorul îi lua acea energie, era obligat să îi ia acea energie, dar îi dădea 20 de bani, adică îi dădea un preţ de nimic şi nu era stimulativ. Acum, inclusiv fără un ajutor din partea Fondului de Mediu sau Fondul de la minister această investiţie se recuperează în 3 ani de zile. Un avantaj enorm care poate replicat de la 1 kw până la 200 de KW, inclusiv pentru IMM-uri. 200 de KW înseamnă într-un an de zile 240 MW, pentru o firmă suficient de măricică care consuma va fi un avantaj enorm”, a afirmat ministrul.

Cine sunt românii care nu ar mai plăti nimic la curent
Panourile fotovoltaice, o soluție pentru a elimina facturile la energie

„Vor putea să devină independenți”

Cea mai bună veste pentru români este cea care îi privește pe aceia care își vor monta panouri fotovoltaice. Ministrul Energiei a precizat că această variantă de alimentare cu energie va permite utilizatorilor să fie independenți și deci să nu mai plătească bani la factura pentru energia electrică. Această oportunitate se adresează nu doar consumatorilor casnici, ci și companiilor.

De asemenea, un lucru foarte bun pentru oameni şi la asta am ţinut foarte mult şi am reuşit să îl operaţionalizăm: pentru toţi cei care vor reuşi să acceseze Fondul de Mediu sau Fondul de la Ministerul Energiei, pentru companii, care îşi vor monta panouri fotovoltaice pe casă, dacă îşi dimensionează panoul, vor putea să devină pur şi simplu independenţi şi să nu mai plătească deloc energia electrică şi sunt valabile pentru ambele tipuri”, a explicat Virgil Popescu, citat de Agerpres.

În ceea ce-i privesc pe românii care vor să-și monteze astfel de sisteme, Ministerul Mediului anunța la începutul săptămânii că va continua în 2022 programul „Sisteme fotovoltaice”. Acestea reprezintă o soluție ecologică de încălzire. Toate informațiile legate de programul „Sisteme fotovoltaice” se regăsesc în calendarul publicat de AFM pe site-ul său, cât și pe site-ul Ministerului Mediului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...