Record pentru primăria unei comune din Arad. Este prima din județ independentă energetic prin prisma panourilor fotovoltaice

Elena Avramescu 04.10.2021, 12:15
Record pentru primăria unei comune din Arad. Este prima din județ independentă energetic prin prisma panourilor fotovoltaice

Primăria comunei Vladimirescu este norocoasa din judeţul Arad, fiind prima care şi-a instalat panouri fotovoltaice ce produc de trei ori mai multă energie electrică decât consumă instituţia. Însă asta nu este tot. A fost instalată şi o staţie de încărcare a maşinilor electrice, singura a unei instituţii publice din judeţ.

O comună din Arad, prima din județ independentă energetic

Acest proiect a fost finanţat de administraţia locală şi se ridică la valoarea de 30.000 de euro, sistemul de producere a electricităţii fiind dat în folosinţă la 1 octombrie.

Mihai Mag, primarul comunei Vladimirescu, a spus că au fost instalate 66 de panouri fotovoltaice pe acoperişul clădirii, iar factura lunară la electricitate va fi în jur de zero lei.

Am avut două scopuri prin implementarea acestui proiect, o premieră în judeţ: reducerea cheltuielilor de funcţionare a primăriei şi promovarea în rândul localnicilor a avantajelor energiei verzi. Am instalat o putere de 30 de kw/oră în condiţiile în care noi consumăm 9 – 10 kw/oră când funcţionează şi aparatele de aer condiţionat.

Am ales însă această capacitate pentru a aduce factura lunară cât mai aproape de zero, pentru că noi primim de trei ori mai puţini bani pe energia produsă şi livrată în reţea decât plătim pe energia consumată din reţea. În acest moment putem spune că suntem independenţi energetic”, a spus primarul comunei.

O comuna din Arad, prima din judet independenta energetic
Comuna Vladimirescu

Tot primarul comunei Vladimirescu a dat declarat că sistemul fotovoltaic livrează majoritatea energiei în reţeaua naţională, iar atunci când producţia este slabă din cauza condiţiilor atmosferice, consumul instituţiei vine automat din reţea. Costurile de implementare ale acestui proiect urmeză să fie amrotizate în trei ani și a inclus instalarea unei staţii de încărcare a maşinilor electrice, aflată în faţa Primăriei Vladimirescu şi accesibilă non-stop oricărei persoane.

În scurt timp primăria urmează să instaleze panouri fotovoltaice şi pe acoperişul Şcolii Gimnaziale Vladimirescu, proiect prin care ar urma să fie produsă mult mai multă energie, urmând să fie suficientă pentru alimentarea sistemului de iluminat stradal din localitate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...