Cine îi dă Simonei Halep vestea devastatoare: „Patru ani de suspendare!”

Stan Filon 27.04.2023, 15:26
Cine îi dă Simonei Halep vestea devastatoare: „Patru ani de suspendare!”

Directorul general al Agenţiei Naţionale Antidoping din România, Gabriela Andreiaşu, a acordat un interviu în exclusivitate pentru Playtech Știri și a venit cu vești proaste pentru Simona Halep, care riscă 4 ani de suspendare, după ce a fost testată pozitiv la o substanță interzisă în sport. Jucătoarea de tenis încă așteaptă răspunsul tribunalului sportiv care îi judecă cazul.

Cine îi dă Simonei Halep vestea devastatoare

Așadar, Simona Halep a primit vești proaste din partea directorului general al Agenţiei Naţionale Antidoping din România, Gabriela Andreiaşu, care a vorbit despre cazul său. Specialistul are o experință de 20 de ani în acest domeniu și spune că lucrurile nu stau tocmai bine pentru sportiva din România.

„Roxadustatul este o substanţă care e inclusă pe lista interzisă. Este inclusă de foarte mulţi ani, într-o anumită categorie. Practic, din 2017, a fost inclusă pe lista interzisă prin denumirea internaţională a acestui produs care era FG4592. Nimeni nu ar fi identificat-o ca fiind roxadustatul, la momentul respectiv, dar mai târziu a fost inclusă cu exact această titulatură la o anume secţiune F2, din lista interzisă, cea cu hormoni empirici, factori de creştere, substanţe înrudite şi mimetice. Este o secţiune care face referire la agenţi ce favorizează intoxia, adică scade nivelul de oxigen în organism, ceea ce înseamnă şi forţarea organismului să producă mai multe celule roşii.

Cine ii da Simonei Halep vestea devastatoare
Directorul general al Agenţiei Naţionale Antidoping din România, Gabriela Andreiaşu (foto) ii da Simonei Halep vestea devastatoare

„Are efect în creşterea performanţei sportive”

Aceste celule roşii duc la o absorbţie mai mare a moleculelor de oxigen şi ca atare apare o rezistenţă mai mare la efort. Substanţa aceasta e una care modifică şi paramatrii hematologici ai organismului şi are efect în creşterea performanţei sportive”, a declarat pentru Playtech Știri directorul general al Agenţiei Naţionale Antidoping din România, Gabriela Andreiaşu.

Din cele spuse de Gabriela Andreiaşu, Roxadustatul este folosit şi pentru tratarea anumitor afecţiuni. Din punct de vedere medical, pacienţii pot folosi acest medicament pentru anemie, o boală asociată cu una cronică sau în cazul unei boli de rinichi. „În viaţă, acest medicament are o altă utilizare, din punct de vedere medical. Pentru un sportiv, însă, această substanţă, acest medicament, este interzis”.

Întrebată dacă poate exista scuza cu contaminarea accidentală sau fără știința sportivului, Gabriela Andreiaşu a fost foarte clară, după ce a acumulat o experiență de 20 de ani în domeniu.

„Nu, din punctul meu de vedere. Și lucrez de 20 de ani în acest domeniu. Nu am întâlnit cazuri şi nici la nivel mondial, din câte am mai discutat cu colegii, nu am întâlnit cazuri de contaminare a produselor cu acest medicament, cu această substanţă, roxadustat”, a mai declarat oficialul.

4 ani de suspendare

Deși are o experiență vastă în domeniu, specialista s-a ferit să ofere un prognostic pentru cazul Simonei Halep, deoarece depinde de fiecare sportiv modul în care se apără. Cu toate acestea, a spus clar că în astfel de cazuri se aplică o pedeapsă de 4 ani de suspendare.

„Având în vedere că este o substanţă nespecifică, codul spune foarte clar: identificarea unei substanţe nespecifice, în proba unui sportiv, poate fi considerată ca fiind luată cu intenţie. Vorbim de o substanţă nespecifică, iar regimul sancţiunii, pentru aşa ceva, e de patru ani de suspendare”, a conchis directorul general al Agenţiei Naţionale Antidoping din România, Gabriela Andreiaşu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...