Cine este românca selectată de NASA pentru experimentul „viața pe Marte”. Ce trebuie să facă timp de un an

Badea Violeta 18.04.2023, 21:08
Cine este românca selectată de NASA pentru experimentul „viața pe Marte”. Ce trebuie să facă timp de un an

Avem cu ce ne mândri! O româncă a fost selectată de NASA pentru experimentul „viața pe Marte”. Misiunea va începe în luna iunie, iar femeia, alături de alți trei participanți, va trăi ca şi cum s-ar afla pe Marte. Experimentul se va întinde pe o durată de un an de zile. Află mai multe detalii din rândurile de mai jos.

Cum se numește și ce studii are românca selectată de NASA pentru experimentul „viața pe Marte”

Patru oameni de știință selectaţi de NASA, printre care se regăseşte şi o româncă, vor lua parte la o misiune inedită. Timp de un an de zile, aceștia vor trebuie să trăiască într-o structură imprimată 3D care imită condițiile de pe Planeta Roșie.

Românca aleasă de NASA pentru acest experiment se numește Anca Șelariu și este absolventă a Universității Transilvania din Brașov. De asemenea, românca este specialist în microbiologie și are un doctorat în biomedicina la Universitatea din New Jersey.

În prezent, Anca Șelariu este microbiolog în cadrul Marinei SUA. De-a lungul timpului, aceasta a descoperit și a fabricat vaccinurile virale. Totodată, românca a lucrat la dezvoltarea terapiei genice și managementul proiectelor de cercetare a bolilor infecțioase.

Așa cum am spus și mai sus, misiunea va începe în luna iunie, iar comandantul acesteia va fi Kelly Haston, cercetător în domeniul medical. De-a lungul carierei sale, acesta a realizat mai multe proiecte bazate pe celulele stem.

Celelalte trei persoane alese să stea în spaţiul care va simula Planeta Roșie sunt Ross Brockwell (inginer structurist și administrator de lucrări publice), Nathan Jones (medic specializat în medicina de urgență) și Alyssa Shanno (asistentă medicală la centrul medical Davis al Universității din California).

Citește și NASA te ajută să vezi poluarea cu alți ochii: cum se măsoară calitatea aerului în 2023!

Anca Selariu
Anca Selariu

Din ce este alcătuit spațiul în care vor locui cei patru oameni

Spațiul este alcătuit din patru camere de mici dimensiuni, două băi, o fermă verticală pentru cultivarea hranei, o sală de sport și foarte mult nisip de culoare roșie.

În plus, oamenii vor beneficia și de o zonă pentru îngrijiri medicale, o cameră de relaxare și mai multe posturi de lucru. De asemenea, va exista și o bandă de alergare. De menționat că absolut toate zonele sunt special concepute pentru a imita suprafața planetei Marte.

În urmă cu ceva timp, Anca Şelariu a vorbit despre pasiunea sa într-o conferinta TEDx: „Când aveam 4 ani, bunicul mi-a spus că Universul este infinit. A trebuit să fac un pas înapoi și să-mi imaginez asta. Și am început să acumulez cunoștințe din diverse domenii.

Lumea mă întreabă de ce vreau să merg pe Marte câtă vreme mai sunt atât de multe lucruri care trebuie rezolvate aici, pe Pământ. Și răspunsul meu este: tocmai de aceea trebuie să ajung pe Marte. Pentru că efectele secundare ale tehnologiilor vor ajunge să rezolve problemele pe care le avem azi aici.”

Citește și Un grup de studenți ia fața NASA: cum plănuiește să ducă un rover pe Lună!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...