Cine este pe bancnota de 100 lei. Mulți români nu îl recunosc

Ana-Maria Tudor 29.05.2023, 14:36
Cine este pe bancnota de 100 lei. Mulți români nu îl recunosc

Majoritatea românilor au avut cel puțin odată ocazia să vadă o bancnotă de 100 de lei în viața lor. Deși aceasta este familiară majorității românilor, uneori putem afla detalii mai puțin cunoscute despre ea. Cine este persoana de pe această bancnotă ve-ți afla în articolul de mai jos.

Ce personalitate se află pe bani

Un nou ajutor financiar de la stat se dau 1000 de lei din 2023 acestor români

Bancnota de 100 de lei este una dintre cele mai utilizate bancnote românești. Pe partea din față a acesteia apare chipul lui Ion Luca Caragiale, un renumit dramaturg, nuvelist și gazetar român, considerat unul dintre cei mai importanți scriitori români. Această bancnotă are dimensiunile de 147 x 82 mm ± 1mm, iar culoarea predominantă a acesteia este albastru. Bancnota imprimată este realizată pe polimer, fiind mixtă (plană și în relief) pe ambele fețe și a fost pusă în circulație la dată de 1 iulie 2005.

Bancnota de 100 de lei din România ilustrează portretul marelui dramaturg român Ion Luca Caragiale pe partea frontală. Pe aceasta, se mai regăsesc următoarele elemente distinctive: o violetă, două măști de teatru, stema României, denumirea Băncii Naționale a României, un medalion cu sigla băncii centrale, valoarea nominală atât în cifre, cât și în litere, semnăturile guvernatorului și casierului central, precum și data punerii în circulație.

Ce detalii ascunde spatele bancnotei de 100 de lei

Bancnota de 100 de lei din România prezintă pe verso imaginea vechii clădiri a Teatrului Național din București, însoțită de alte elemente distinctive. Pe lângă reprezentarea Teatrului Național, pe bancnotă se regăsesc și următoarele elemente:

– Statuia lui Ion Luca Caragiale, care adaugă o notă culturală și face trimitere la prestigiosul dramaturg român.

– Valoarea nominală a bancnotei, exprimată atât în cifre, cât și în litere, pentru claritate și recunoaștere rapidă.

– Numele băncii centrale emitente.

– Sigla Băncii Naționale a României, plasată în colțurile din stânga-jos și dreapta-sus ale bancnotei, ca simbol al autorității monetare.

– Textul „Falsificarea acestor bilete se pedepsește conform legilor”, care servește drept avertisment și încurajează protejarea integrității bancnotei.

– Seria și numărul bancnotei, imprimate în negru pe verticală în partea stângă, iar în dreapta, cu caractere roșii și de înălțime crescătoare.

Cea mai cunoscută bancnotă de români este și cea mai falsificată

Potrivit raportului anual al Băncii Naționale a României pentru anul 2020, numărul de falsuri de bancnote românești a atins cifra de 3.959 de bucăți. Acest lucru a reprezentat o creștere de aproximativ 13% față de anul anterior. În mod preocupant, s-a constatat că cea mai falsificată bancnotă a fost cea de 100 de lei.

 „Bancnota cu cel mai mare număr de falsuri înregistrate a fost cea de 100 lei, cu 3.154 bucăți (din care 334 bucăți capturate de poliție), urmată de bancnotă de 50 de lei, cu un număr de 388 de falsuri și bancnotă de 10 lei, cu un număr de 247 falsuri”, se arată în documentul respectiv, potrivit hotnews.ro.

Din totalul de 3.959 de bancnote false raportate în 2020, un număr de 661 au fost confiscate de către autorități în timpul unor acțiuni specifice, înainte că acestea să ajungă în circulație. Celelalte 3.298 de bancnote false au fost depistate în circulație, ceea ce indică faptul că aceste falsuri au reușit să intre în sistemul monetar.

Urmăriți Impact.ro și pe