Cine este Mihai ”Miguel” Gane, românul care a devenit cel mai citit poet din Spania. ”Dacă rămâneam în țară, nu vindeam nicio carte”

Ana Anitoiu 27.12.2020, 18:07
Cine este Mihai ”Miguel” Gane, românul care a devenit cel mai citit poet din Spania. ”Dacă rămâneam în țară, nu vindeam nicio carte”

Un român a devenit cel mai citit poet din Spania. Mihai Gane, în buletin, dar ”Miguel”, în cei mai mulți ani din viața lui de până acum, a dezvăluit cum a fost pentru el plecarea din România și ce anume îl inspiră în opera lui. Tânărul a spus că dacă ar fi rămas în țară, n-ar fi reușit să vândă nicio carte.

Cine este Mihai ”Miguel” Gane, românul care a devenit cel mai citit poet în Spania

Mihai ”Miguel” Gane s-a născut în Lerești, județul Argeș. A plecat din România cu familia lui, în urmă cu 16 ani, pe vremea când avea doar 9 ani. Schimbarea a fost grea. I s-a părut că a intrat într-o altă lume, pentru că totul era diferit – de la jocurile preferate de copii până la limba folosită. N-a scăpat de rasism și excludere, dar a avut noroc. Cei mai mulți oameni din preajma lui i-au oferit ajutor și așa a reușit să se integreze.

Românul care a devenit cel mai citit poet din Spania provine dintr-o familie normală de imigranți, care a părăsit țara natală, în căutarea unui viitor ai bun. Atunci când a plecat, nu cunoștea limba spaniolă și nu știa mai nimic despre țara în care îl adusese viața. Visa, însă, ca într-o zi, să meargă să vadă stadionul Santiago Bernabéu. De altfel, încă simte că se adaptează, că mai are de recuperat unele noțiuni de bază pe care le dețin cei născuți în acest stat.

Cine este Mihai Miguel Gane, romanul care a devenit cel mai citit poet din Spania. Daca ramaneam in tara, nu vindeam nicio carte
Mihai ”Miguel” Gane

De ce scrie Mihai ”Miguel” Gane în limba spaniolă și nu în română. Ce îl inspiră

Într-un interviu acordat site-ului itrad.eu, Mihai ”Miguel” Gane a dezvăluit că scrie în limba spaniolă pentru că gândește în această limbă. Însă, îi place mult și cum sună româna, atunci când recită un poem. De altfel, uneori, el vede româna ca pe o ”împușcătură”, iar spaniola ca pe un ”pistol”. A scris mult despre iubirea pierdută și a explicat de ce.

”Cred că am o mică tendință să scriu despre trecut. Dar, momentan, scriu și poezie socială, ceea ce se relaționează direct cu prezentul. Persoanelor despre care am scris le pot spune că le sunt foarte recunoscător și că le mulțumesc că m-au ajutat să construiesc un bărbat, un om, o ființă mult mai bună decât dacă o făceam singur. Și, din motivul acesta, nu o să le uit niciodată”, a spus Mihai ”Miguel” Gane.

Ce crede Mihai ”Miguel” Gane că s-ar fi ales de el, dacă ar fi rămas în România

Mihai ”Miguel” Gane, care s-a lăsat de avocatură și s-a dedicat scrisului, a mai spus că în Spania a apărut o mișcare la modă – cea a poeților care folosesc rețele de socializare pentru a-și prezenta munca. În cazul lui, platformele de socializare sunt ferestrele pe care cititorii lui le deschid înainte de a intra în librărie. El s-a gândit și la ce s-ar fi ales de el, dacă ar fi rămas în țara natală.

”Cred că aș fi urmat același drum pe care l-au urmat și prietenii din sat. Unii au încercat să-și găsească un colț de lume, dar sunt sigur că eu dacă rămâneam acasă n-aș fi fost scriitor și n-aș fi avut oportunitatea nu să public o carte, ci să vând o carte”, a spus el, potrivit digi24.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...