Cine a fost cel mai mare dușman al lui Nicolae Ceaușescu. I se spunea „Ochiosul”

Raluca Juncu 22.10.2019, 16:19
Cine a fost cel mai mare dușman al lui Nicolae Ceaușescu. I se spunea „Ochiosul”

Regimul comunist i-a redus la tăcere pe acei care nu se conformau la regulile impuse de partid, prin mijloace bine cunoscute astăzi de tortură. La fel au pățit și tăranii care nu au fost de acord să-și ofere Partidului Comunist ultimele petice de pământ către colectivizare.

Unul din bătrânii care a ținut piept, alături de zeci de consăteni, trupelor de Securitate venite să-i reducă la tăcere pe țăranii vrânceni care nu voiau să renunțe la pământ, este și Stan Nițu, generalul care s-a stins din viață zilele trecute, la vârsta de 91 de ani. În tinerețe i se spunea Ochiosul, iar despre el se spunea că era cel mai mare dușman al lui Nicolae Ceaușescu.

Liderul rezistenței anticomuniste

După ce grupul de rezistență din Țara Făgărașului a dat startul acestui tip de rebeliune anticomunistă, alte grupări i-au luat exemplu, cum este și cea din Vrancea, un pol fierbinte pe harta rezistenței anticomuniste de pe teritoriul românesc. Acțiunea se petrecea  pe 4 decembrie 1957, în satul Vadu Roșca, din comuna Vulturu (județul Vrancea) când un grup de țărani în frunte cu Stan Nițu, zis și „Ochiosul”, s-a opus în fața comuniștilor care voiau să le fure pământurile.

Stan Nițu, zis și Ochiosul, cel mai mare dușman al lui Nicolae Ceaușescu. Sursa foto: ziaruldevrancea.ro

Ofensiva autorităţilor asupra satului Vadu Roşca s-a încheiat cu nouă morţi, cu vârste cuprinse între 14 şi 49 de ani, zeci de răniţi şi 19 persoane condamnate, care au primit pedepse cuprinse între 5 şi 10 ani închisoare corecţională pentru delictul de „rebeliune”. Doar 18 țărani au supraviețuit gloanțelor trase de militarii din Tecuci. Pentru că au refuzat să predea pământurile moștenite din străbuni, trupele de Securitate au înconjurat satul și i-au atacat pe țăranii adunați pe ulițe, relatează ziaruldevrancea.ro. După răscoala din Vadu Roșca, reprimată sângeros de Securitate, țăranii s-au revoltat și la Răstoaca și Suraia.

Ochiosul și-a spus povestea după 1990 și în documentarul „Memorialul Durerii”, un proiect de televiziune realizat de Lucia Hossu Longin.

Născut pe 5 martie 1928, dușmanul de moarte a lui Nicolae Ceaușescu  a fost condus săptămâna trecută, pe 17 octombrie pe ultimul drum. Despre acesta, apropiații spun că a fost un om cu principii sănătoase de viață și că a murit împăcat.

Urmăriți Impact.ro și pe