La 30 de ani de la căderea comunismului reședința luxoasă de pe Bulevardul Primăverii din Capitală, care a aparținut soților Ceaușescu încă impresionează prin lux și opulență.
Numită și Palatul Primăverii, Casa Ceaușescu a fost proiectată de arhitectul Aron Grimberg-Solari, în perioada 1964-1965, fiind realizată sub strictele indicaţii ale foștilor lideri comuniști. Locuința a fost dotată cu piscină, solar și saună, iar de alegerea candelabrelor şi a mozaicurilor s-a ocupat personal Elena Ceauşescu. Astfel, timp de un sfert de secol, Palatul Primăverii a fost reşedinţa privată a soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu, şi a copiilor acestora, Nicu, Zoia şi Valentin.
În timp ce poporul flămânzea înfrigurat în fața unor televizoare alb-negru la care prindeau doar câteva ore de program pe zi, Nicolae Ceaușescu se bucura, împreună cu familia sa, de o locuință imensă, confortabilă, dar și luxoasă peste măsură. De încăperi spațioase se bucurau și copiii familiei, întrucât camerele lor includeau fiecare, pe lângă dormitor și un birou și o baie.
În celebra reședință a dictatorilor se regăsesc numeroase decorațiuni interioare, de la sticla de Murano, la candelabre din Mediaș si alte obiecte primite de la alți lideri comuniști veniți în vizitele oficiale pe teritoriul românesc.
Pe pereți își au locul numeroase picturi semnate de artiști ca Octav Băncilă, Camil Ressu, Rudolf Cumpăna, Dumitru Ghiață, George Baron Lowendal precum și o mulțime de tapiserii lucrate manual, plus un mare număr de mozaicuri realizate manual de prof. Olga Porumbaru și prof. Florin Pârvulescu.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Deși în palat se regăsesc multe suprafețe aurite, singurele care sunt suflate cu adevărat cu aur sunt robinetele de la baie, în vreme ce foițele de metal prețios sau vopselurile cu pulbere aurie decorează anumite porțiuni ale locuinței.
Pentru ornamentele interioare din lemn ale camerelor reședinței s-au folosit esențe de lemn , de diverse culori, autohton (stejar, paltin, cireș, nuc) și exotic (mahon, trandafir, păr african, cireș canadian), potrivit site-ului oficial al reședinței, potrivit casaceausescu.ro.
Nici exteriorul casei nu se lasă mai prejos și asta pentru că are peste 80 de camere: cramă, cinematograf, saună, spa, salon de bronzat, piscină, grădină de iarnă, dressing, buncăr antiatomic.
Astăzi Palatul Primăverii este deschis publicului larg, de marți până duminică între orele 10:00 și 17:00, în baza unei rezervări efectuate în prealabil. Locuința de pe Bulevardul Primăverii nr. 50 găzduiește o colecțuie permanentă de obiecte care au aparținut ultimilor lideri comuniști de pe teritoriul statului român.
Sursa foto: http://worldofweekends.com; casaceausescu.ro