Un muzeu din Vaslui și-a pus în cap internetul. De la ce a pornit scandalul cu Ana Pauker

Alexandru Ioanid 06.03.2019, 14:40
Un muzeu din Vaslui și-a pus în cap internetul. De la ce a pornit scandalul cu Ana Pauker

Care să fie legătura dintre Ana Pauker, cea supranumită „Stalin cu fustă”, un muzeu din Vaslui și un eveniment organizat de Ziua Femeii? Autoritățile din oraș au reușit să unească totul într-un puzzle care a stârnit dezbateri aprinse.

Muzeul Județean ,,Ștefan cel Mare” din Vaslui a fost criticat intens pe Facebook după ce pe afișul ce promova un simpozion despre femei celebre ale României a fost pusă și Ana Pauker, personaj politic ce a participat activ la procesul de impunere a comunismului în România.

Simpozionul ar urma să se desfăşoare în perioada 8-9 martie în sala de festivităţi a Consiliului Judeţean Vaslui.

Includerea Anei Pauker pe afișul de promovare, alături de Regina Maria, Ana Aslan și Ecaterina Teodoroiu a fost aspru criticată de istorici. Gafa autorităţilor vasluiene a fost descoperită de istoricii Mădălin Hodor şi Andrei Cătălin Galiţă, de la CNSAS.

Reprezentanții muzeului invocă greșeli de editare

Directoarea muzeului vasluian, Ramona Mocanu, susține, pentru Hotnews,că nimeni nu a încercat să facă apologia comunismului sau a bolșevismului.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

”A fost doar o greșeală de editare și n-aș vrea să fie judecată activitatea muzeului județean în mod nedrept numai pentru o greșeală. (…) Pentru noi ca muzeu, ministrul Ana Pauker este un personaj istoric. Bun, rău, nu suntem puși aici să judecăm, ci suntem puși aici să amintim istoria ”.

Ramona Mocanu, directoarea muzeului Ștefan cel Mare

Cine a fost Ana Pauker

Ana Pauker a rămas în istorie prin faptul că a participat activ la procesul de impunere în România a comunismului, dar a fost pusă în 1948 și pe coperta revistei TIME, unde a fost prezentată drept una dintre femeile cu cea mai importantă funcție politică în lume.

Pauker s-a născut la Codăești, la 32 km de Vaslui și a fost prima femeie ministru de externe din istoria lumii.

Ana Pauker a intrat în Partidul Comunist încă de la înfiinţarea lui, în 1921, şi a fost racolatã de Moscova ca agent sovietic. La Moscova a fost consiliera lui Stalin pe „probleme româneşti”, iar în iunie 1943 devine presedinta Comitetulul National Român de la Moscova, cu grad de colonel.

Din acest moment, în PCR se formează două factiuni, pe de-o parte comunistii aflati în închisorile din România, în frunte cu Gheorghiu Dej, pe de altã parte comisarii de la Moscova, Ana Pauker, Vasile Luca si Teohari Georgescu.

Dupã 23 august 1944 se întoarce în România cu mandatul de a prelua conducerea PCR, participă din plin la sovietizarea ţării şi devine numãul 1 în nomenclatură până în octombrie 1945, când a fost ales Gheorghiu Dej.


Urmăriți Impact.ro și pe