Cinci pași simpli prin care îți vei reduce factura la gaze iarna asta. Așa faci rapid economie

Stan Filon 14.10.2022, 14:09
Cinci pași simpli prin care îți vei reduce factura la gaze iarna asta. Așa faci rapid economie

Criza energetică se adâncește în Europa, după ce conflictul din Ucraina a scumpit gazul. Rusia a oprit robinetul spre multe țări din Europa, iar acest caz a dus la creșterea necontrolată a prețului la gaz. Uniunea Europeană trage un semnal puternic de alarmă și le cere europenilor să facă economie atât la gaz, cât și la energia electrică. Vezi în rândurile de mai jos ce trebuie exact să faci pentru a consuma cât mai puțin gaz.

Cinci pași simpli prin care îți vei reduce factura la gaze iarna asta

Facturile la gaz și energie electrică îi înspăimântă pe români, mai ales după ce prețurile la energie au crescut enorm și nicio instituție pare că nu poate controla asta. Războiul din Ucraina și izolarea Rusiei au făcut ca gazul să fie o marfă rară în Europa și foarte scumpă. În România, prețul la gaz a crescut foarte mult, însă consumatorii vor plăti și iarna aceasta un preț plafonat de guvern la 0,31 lei/ kWh (TVA inclus), fiind mult mai mic față de prețul real.

Toți românii se gândesc acum ce trebuie să facă pentru a face economie la gaz, pentru ca facturile să fie unele cât de cât decente, la iarnă. Răspunsul vine de la Engie, Romania, furnizor de gaze naturale și servicii tehnice, care a oferit mai multe sfaturi utile în acest sens. Iată ce trebuie să faci pentru a avea facturi mici la gaz:

Cinci pasi simpli prin care iti vei reduce factura la gaze iarna asta
Cinci pasi simpli prin care iti vei reduce factura la gaze iarna asta

Iată cum faci economie la gaz

„1. Atunci când îți alegi temperatura din casă, nu uita că fiecare grad în minus setat la termostat îți reduce consumul cu până la 5%. Două grade în minus în casă înseamnă 10% reducere!

2. Dacă ai o centrală veche și ai posibilitatea să o înlocuiești, trebuie să știi că una nouă, în condensație, consumă cu până la 20% mai puțin. O centrală nouă este o investiție, dar, pe termen lung, vei putea face o economie importantă la consumul de energie. În plus, nu uita că centrala trebuie verificată periodic de un tehnician autorizat.

3. Nu opri centrala dacă pleci de acasă pentru puțin timp. Locuința se va răci brusc și va fi nevoie de mai multă energie să o încălzești la loc. Dacă pleci pentru mai mult de 24 de ore, e bine să reduci temperatura la 16°C.

4. Folosește un capac atunci când gătești. Căldura se va păstra în interiorul vasului, iar mâncarea se va găti mai repede, cu un consum de energie redus. Dacă este posibil, alege să gătești două preparate la cuptor în același timp.

5. Alege să înlocuiești baia în cadă cu dușul rapid. Vei consuma, astfel, mai puțină energie”, potrivit Engie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...