Cinci alimente pe care le poți consuma și după expirare

Corina Oprea 12.06.2023, 16:35
Cinci alimente pe care le poți consuma și după expirare

Data de expirare de pe ambalajul alimentelor este un aspect important în ceea ce privește siguranța și calitatea produselor pe care le consumăm. Cu toate acestea, este important să înțelegem că unele alimente pot fi consumate și după ce termenul de pe etichetă a fost depășit, dar cu anumite condiții. Astfel, data de expirare nu trebuie să fie neapărat un aspect după care să ne ghidăm.

Alimente bune după expirare

Data de expirare de pe ambalaj nu ar trebui să fie un criteriu obligatoriu când vine vorba de cumpărături, pentru că multe alimente pot fi consumate în siguranță și după această dată. Tot ce trebuie să facem este să fim atenți la starea lor, să urmărim dacă prezintă semne că ar fi stricate. Acestea se observă, de cele mai multe ori, cu ochiul liber.

Ouăle sunt cunoscute pentru longevitatea lor și pot fi consumate în siguranță după data de expirare, în anumite condiții. Dacă păstrezi ouăle în frigider, ele pot fi consumate cu până la câteva săptămâni după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Înainte de a le consuma, asigură-te că ouăle nu miros urât sau gălbenușul nu și-a schimbat textura.

Data de expirare de pe ambalajul laptelui este doar o explicație pentru perioada în care acesta este în cea mai bună stare de calitate. Cu toate acestea, laptele poate fi consumat și după data de expirare, în funcție de cum este păstrat. Dacă laptele este păstrat la temperatura potrivită și nu a fost desfăcut, poate fi consumat cu încredere chiar și patru săptămâni după ce a expirat.

Alimente pe care le poți consuma după ce expiră

În aceeași situație se află și pâinea, care poate fi consumată câteva zile bune după ce expiră. Important este să nu fie tare sau să prezinte semne de mucegai. Dacă păstrezi pâinea într-un loc răcoros și uscat sau o congelezi la timp, poți prelungi durata de valabilitate și o poți consuma în siguranță chiar și după data de expirare.

Iaurtul poate fi consumat în continuare și după data de expirare. Cu toate că textura și gustul pot suferi unele modificări în timp, iaurtul rămâne, în general, sigur de consumat. Asigură-te să verifici iaurtul înainte de a-l mânca, pentru că poate avea semne că este alterat.

Și ciocolata este sigură după ce expiră. Ciocolata conține un nivel scăzut de apă, ceea ce o face mai puțin susceptibilă la dezvoltarea bacteriilor. De asemenea, este un aliment ce conține o cantitate semnificativă de zahăr, ceea ce îi conferă proprietăți de conservare și prelungire a duratei de valabilitate.

Urmăriți Impact.ro și pe