Cele mai bune gogoşi de post. Nici nu zici că nu au ouă sau lapte

Andra Daoud 17.03.2022, 14:19
Cele mai bune gogoşi de post. Nici nu zici că nu au ouă sau lapte

Gogoșile sunt unul dintre deserturile făcute în casă pe care aproape nimeni nu l-ar refuza. Pufoase, aromate, moi și gustoase, gogoșile sunt bune în orice moment, fie că sunt simple, pudrate cu zahăr sau au diverse umpluturi. Chiar dacă suntem în Postul Paștelui și mulți credincioși au renunțat la alimentele de dulce, ne putem bucura în continuare de savoarea gogoșilor, cu această rețetă de gogoși de post.

Cele mai bune gogoși de post

Fie că sunt de dulce sau de post, gogoșile bune trebuie să îndeplinească anumite cerințe: să fie moi, pufoase, crescute, rumenite la exterior, dar aerate la interior. Mulți sunt tentați să asocieze gogoșile cu preparate care nu pot fi consumate în timpul postului, dar nu este deloc așa. Există rețete de gogoși de post, delicioase și pufoase, despre care nici nu ai zice că nu conțin lapte sau ouă.

În plus, rețeta de gogoși de post este una ieftină, pentru că necesită doar câteva ingrediente la îndemână, pe care în mod normal le avem în bucătărie mai tot timpul. Iată de ce ingrediente este nevoie și cum se prepară cele mai bune gogoși de post!

Ingrediente:

  • 500 g făină de grâu
  • 6 g drojdie uscată
  • 1 linguriță de zahăr
  • zahăr pudră pentru ornat
  • 400 ml apă călduță
  • esență de vanilie (sau de rom)
  • 1 praf de sare
  • ulei pentru prăjit
Cele mai bune gogoşi de post. Nici nu zici că nu au ouă sau lapte
Gogoșile trebuie lăsate la dospit înainte de prăjire

Mod de preparare:

Cerneți făină într-un bol încăpător. Amestecați drojdia cu o linguriță de zahăr și una de făină și turnați peste amestec puțină apă călduță. Amestecați și faceți o maia, pe care o lăsați la crescut timp de 10 minute. Când maiaua este gata, turnați-o peste făină, împreună cu restul de apă.

Adăugați un praf de sare, esența și 2-3 linguri de ulei și începeți să frământați. Încorporați toată făina, până când obțineți un aluat moale. Acoperiți bolul cu un prosop curat sau cu folie alimentară și lăsați aluatul la dospit timp de o oră.

După ce aluatul a crescut, puteți începe să preparați gogoșile. Ungeți blatul de lucru cu ulei, la fel și mâinile voastre. Întindeți o foaie de aluat care să aibă cam 1 cm grosime și tăiați gogoșile cu gura unui pahar. Acoperiți-le și mai lăsați-le la dospit încă 15-20 de minute. Pentru a prăji gogoșile de post, puneți la încins uleiul într-o cratiță sau un vas de fontă.

Prăjiți gogoșile la foc mediu, până când s-au rumenit pe ambele părți. Dacă sunt bine dospite, se vor întoarce singure de pe o parte pe cealaltă în timpul prăjirii. Scoateți-le pe un platou tapetat cu hârtie de bucătărie, pentru a absorbi excesul de ulei. După ce s-au răcit, pudrați gogoșile cu zahăr și savurați-le. Poftă bună!

Urmăriți Impact.ro și pe