Cel mai bun tratament pentru alergiile de primăvară. Cum le combaţi şi ce rol important are masca de protecţie

Andrei Cezar 14.04.2021, 19:10
Cel mai bun tratament pentru alergiile de primăvară. Cum le combaţi şi ce rol important are masca de protecţie

Odată cu venirea primăverii, debutează și sezonul alergiilor. Plantele încep să înverzească, iar copacii să înflorească, ceea ce face ca polenul nou să fie răspândit în atmosferă. Acest lucru duce la apariția unor simptome specifice ale persoanelor care au alergii, respectiv rinita, strănutul continuu, iar în unele cazuri astmul. Iată ce sfaturi ne dau medicii pentru a preveni alergiile.

Primăvara, sezonul renașterii, dar și al alergiilor

Dacă pentru unii primăvara este motiv de bucurie, pentru alții reprezintă sezonul neplăcerilor, cauzate de apariția simptomelor de alergie sezonieră. Polenul răspândit în atmosferă, odată cu înflorirea pomilor și platelor, este principalul factor declanșator al alergiilor. Potrivit statisticilor, un sfert din populația țărilor membre ale Uniunii Europene suferă de această afecțiune. Persoanele alergice manifestă o serie întreagă de simptome: rinită, obstrucție nazală, strănuturi, rinoree, mâncărimi de nas, mâncărimi de ochi, lăcrimare, înroșirea conjunctivelor.

”Alergiile de sezon sunt alergii respiratorii, denumite polinoze. Acestea sunt generate de o reacție alergică a organismului față de alergenele respiratorii, care au un profil sezonier, respectiv: polenurile –  de arbori și de ierburi. În sezonul de primăvară timpurie – arbori, iar primăvara-vara – gramineele, iarba de gazon și rudele sale. Ulterior, apar alergii sezoniere legate de polenul de buruieni, respectiv ambrozie și artemisia, în sezonul de vară târzie și toamnă. De asemenea, sezoniere mai pot fi și alergiile generate de mucegaiurile de exterior, care încep din luna mai și se duc până în toamnă.”, a declarat pentru Impact.ro medicul alergolog Adriana Nicolae.

Ce tratamente există pentru alergii

Netratate, acestea pot duce la afecțiuni severe ale aparatelor respirator și auditiv, precum astmul, sinuzita sau chiar otita. Pentru alergii există tratamente simpomatice și tratamente care se adresează cauzelor ei.

”Tratamente antihistaminice, locale, care se administrează pentru rinite și conjunctivită. De asemenea, tratamente specifice bronhodilatatoare și antiinflamatoare pentru astm. Acestea sunt tratamentele simptomatice. Desigur, există și cazuri care pot beneficia de un tratament specific care să se adreseze cauzei, iar acela este tratamentul de desensibilizare alergen-specifică. Este un tratament care, de obicei, se întinde pe durata a minim 3 ani, dar ideal ar fi 5. El trebuie ales corect și să aibă indicații precise ca reușita să fie foarte bună.”, a mai precizat medicul.

Cum ne protejam de alergiile de sezon
Cum ne protejam de alergiile de sezon

Masca de protecție, dispozitivul medical care te ferește și de alergii

Persoanele alergice la polen au un disconfort crescut mai ales atunci când ies din casă, deoarece în contact cu natura li se activează simptomele specifice afecțiunii. De aceea, medicii recomandă respectarea unor reguli de prevenție.

”Poți respecta niște reguli clare: să te expui în momentele zilei în care nu există concentrație foarte mare de polen, în casă să nu aerisești atunci când afară este o concentrație mare, să ai aer condiționat cu filtre, să ai filtre de genul acesta și în mașină pentru sistemul de ventilație, în casă să ai purificatoare, când vii de afară să te speli pe cap, astfel încât să nu rămână granule de polen în păr, să lași hainele la aerisit, să porți ochelari de soare, să porți mască.

Masca are dublă acțiune în aceste vremuri. Te ferește și de viroza cea mai populară în aceste momente și, desigur, creează și un confort în ceea ce privește expurea la polenuri și spori de mucegai.”, a mai explicat doctorul Adriana Nicolae.

Nivelul polenului de mestecan, inregistrat miercuri la nivel european
Nivelul polenului de mestecan, inregistrat miercuri la nivel european

Cum poți verifica nivelul de polen din aer, înainte să ieși din casă

În alte țări din Uniunea Europeană sunt emise zilnic bulentine aerobiologice. Sunt asemănătoare cu cele meteo, doar că precizează nivelul polenului din aer. La noi în țară nu există astfel de estimări, dar cei care își doresc să iasă în aer liber au posibilitatea să verifice online cantitatea de polen din aer, pe site-ului www.copernicus.eu – site ce aparține serviciului de monitorizare a atmosferei din cadrul Comisiei Europene.

Pentru prognoză, oamenii de știință au în vedere cinci markeri și măsoară concentrația de polen a cinci specii de plante: mesteacă, măslin, iarbă, ambrozie și arin.

Urmăriți Impact.ro și pe