SPECIAL

Cei mai cunoscuți trădători din istorie. Un poet celebru se află printre ei

Dan Mlădinoiu 07.12.2021, 15:48
Cei mai cunoscuți trădători din istorie. Un poet celebru se află printre ei

Trădarea există din vremuri imemoriale. Fie că a fost întruchipată de Iuda, de Marcus Junius Brutus, consemnată de Plutarh, Shakespeare (Iulius Cezar), Caragiale (Tache Farfuridi) această faptă reprobabilă cu rădăcini adânci (și la noi) a străbătut secole.

Motto: „Iubesc trădarea, dar urăsc pe trădători”

Trădătorii au înșelat în mod perfid încrederi de care se bucurau la un moment dat, au dat cinstea și loialitatea pe rușine. S-au abătut de la linii de conduită, au divulgat secrete, au fost infideli ideii inițiale, au pactizat cu dușmanul, au dovedit inconsecvență față de o acțiune, de un principiu, de un aliat etc.

Totul pentru apropierea unor bunuri și foloase proprii, pentru a le fi bine, chiar dacă au dat mâna cu nedemnitatea. În cele din urmă, lași care au crezut că prin vânzare își vor găsi loc în istorie.

Iată un index cuprinzându-i pe cei mai mari trădători din toate timpurile, toți cu propriile lor motive și “premiile” câștigate.

Cine sunt cei 10 cei mai mari trădători din istorie

Talleyrand – un trădător de rasă

Charles- Maurice de Talleyrand Perigord, politician și diplomat francez, episcop de Autun, în timpul Revoluției franceze a abandonat viața clericală, în favoarea celei laice. A deținut înalte funcții: consilier, ambasador, ministru de externe, președinte al Consiliului de miniștri în mai multe regimuri.

A trădat pe toată lumea și de mai multe ori. Talleyrand este considerat, fără îndoială, cel mai mare trădător și cel mai mare manipulator din istorie. Din 1789 până în 1838, a slujit și a trădat toate regimurile. Mai întâi, a trădat biserica aducând Constituția civilă a clerului la Adunarea unde fusese ales înainte de a fugi din Franța în timpul terorii pentru a și-o găsi doar sub Directorat ca ministru.

A manipulat pentru a doborî regimul, pentru a-l instala la putere pe Bonaparte. Apoi, îl părăsește pe Napoleon în timpul celor 100 de zile, cât a durat exilul acestuia pe insula Elba și promovează revenirea pe tron a lui Ludovic al XVIII-lea. Nu în cele din urmă, a conspirat pentru căderea regelui Carol al X-lea.

În stilul său intrigant în care a trădat intens pe scena politică, Talleyrand a justificat aceste trădări: „Nu am renunțat niciodată la o dietă înainte ca aceasta să fie abandonată”. A înșelat sub aparența că a căutat să slujească Franța.

Robert Ford, ucigașul unui renumit bandit

Robert Ford făcea parte din banda lui Jesse Woodson James, un celebru spărgător de bănci din vestul american al secolului al XIX-lea. Deși nu era nici pe departe unul dintre membrii de bază ai trupei, Ford și-a câștigat faima, ucigându-l pe Jesse James pe la spate în timp ce acesta atârna o poză pe perete.

Scopul trădării supreme a fost obținerea recompensei substanțiale promisă de șerif. Surprinzător, împreună cu fratele său, Robert Ford a fost acuzat de crimă cu premeditare și grațiat de guvernator înainte de a-și construi reputația bazată pe acest act de lașitate pe care l-a reluat în repetate rânduri, ani de zile, înainte de a fi, la rândul său, împușcat cu un glonț în spate de către un anume Edward O’Kelley.

Cei mai cunoscuți trădători din istorie
Robert Ford

Cine a fost, de fapt, Wang Jingwei

Politician chinez, membru al aripii stângi a Kuomintangului, rival al lui Tchang Kaï-shek, în timpul celui de-al doilea război chino-japonez. Convins de inevitabilitatea înfrângerii în fața forțelor japoneze, Wang a început să promoveze ideile defetiste și colaboraționiste, devenind șeful guvernului național reorganizat al Republicii Chineze, un stat marionetă cu sediul la Nanjing.

Ca atare, Wang a trădat, colaborând cu Japonia în timpul atrocităților comise de niponii care au ocupat teritoriul chinez prin folosirea armelor chimice și bacteriologice asupra populației civile, precum și a bombardamentelor.

În total, 3.229.000 de soldați și cel puțin 9.000.000 de civili chinezi au murit odată cu trecerea lui Wang de cealaltă parte a baricadei. A murit în Japonia.

Gaius Cassius Longinus – un alt trădător al lui Cezar

Gaius Cassius Longinus a greșit în timpul războiului civil al Romei dintre Pompei și Cezar. Acest tribun al plebei hotărâse să devină unul dintre locotenenții lui Pompei, speriat de ideea de a-l vedea pe Cezar preluând toate puterile.

După înfrângere, Cassius a avut șansa să beneficieze de mărinimia lui Cezar care a decis să-l cruțe și să-l numească magistrat. În semn de „recunoștință” Cassius a fost unul dintre pesonajele principale ce au stat la originea asasinarii dictatorului, punând la cale o stratagemă împreună cu Brutus în acest sens. S-a sinucis doi ani mai târziu.

Cum a trădat Robert Hanssen

Robert Hanssen a fost un agent FBI specializat în contrainformații. În același timp era în secret un agent în Est care vindea informații foarte valoroase URSS și Federației Ruse. Strict vorbind, Robert Hanssen nu era un idealist. El a primit aproape două milioane de dolari în numerar pentru a furniza informațiile.

Printre acestea se număra și identitatea unui agent american din înaltul comandament sovietic, Dmitri Polyakov. Arestat în 1986, Hanssen a fost executat de sovietici .

Benedict Arnold, primul trădător din istoria Statelor Unite

A existat o serie importantă de trădători în istoria acestei țări. Astăzi, pentru americani, numele lui Benedict Arnold este sinonim cu „fiu de cățea care a trădat cauza”. Există un motiv serios. Acest membru al înaltului comandament american în timpul Revoluției americane (1763-1791) a participat mai întâi la victoria decisivă asupra englezilor la Saratoga în numele insurgenților, înainte de a trăda în cel mai rău mod posibil.

Pentru că, în absența recunoașterii meritelor din partea semenilor săi, Arnold adăpostea un resentiment secret care l-a determinat să propună britanicilor să le vândă garnizoana militară de la West Point pentru a-i readuce în avantaj. Complotul a eșuat după capturarea unui spion britanic care a alertat forțele americane despre uneltirile lui Arnold. Acesta s-a alăturat forțelor engleze în timpul bătăliei. Rănit de moarte, ar fi regretat decizia luată pe patul de moarte.

Celebrul fost președinte american, Benjamin Franklin, l-a comparat cu un josnic trădător: „Iuda a vândut doar un bărbat, Arnold trei milioane”, cimentând trădarea acestuia în psihicul național pentru totdeauna.

Cei mai cunoscuți trădători din istorie
Benedict Arnold

Mir Jafar – generalul trădător

A avut un rol ambiguu în timpul invaziei britanice a Indiei. Foarte ambițios, acest lider s-a imaginat un important mogul al Bengalului și a apelat la un joc tulbure pentru a-și atinge țelul. În 1757, el i-a jurat loialitate lui Nabob Siraj Ud Daulah.

Apoi, l-a trădat în favoarea englezilor în bătălia de la Palashi, în schimbul obținerii tronului. A fost doar un om de paie pentru Compania Indiei de Est, cea care a jefuit complet zona. Apetitul englezilor era atât de mare încât Mir Jafar a încercat să-i trădeze din nou, aliindu-se cu olandezii și danezii. Însă, britanicii au câștigat bătălia de la Chinsurah împotriva acestei coaliții, iar Mir Jafar s-a văzut obligat să abdice.

Cum a trădat La Malinche

În timpul cuceririi spaniole a Imperiului Aztec, o femeie, La Malinche, a avut un rol principal. Această tânără maya vândută ca sclavă spaniolilor a devenit amanta lui Hernan Cortès, acționând apoi ca traducător și consilier în războiul împotriva aztecilor.

Și-a asumat funcții politice de foarte înalt nivel. Atât trădătoare a propriei cauze, cât și un om capabil să se alieze cu spaniolii împotriva aztecilor care îi cuceriseră orașul, rămâne o figură detestată în Mexic.

Cine a fost, de fapt, Ezra Pound

Ezra Pound a fost un poet și muzician american, reprezentant de marcă al modernismului literar al secolului trecut. A călătorit mult în Europa, stabilindu-se în cele din urmă la Londra. În această perioadă, Ezra Pound s-a implicat în politica fascistă. S-a întors în State abia în 1945, când a fost arestat sub acuzația de trădare din cauza difuzării propagandei de extremă dreapta la posturile de radio americane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Considerat nebun, a fost închis timp de 12 ani într-un azil. S-a autodeclarat un admirator al lui Hitler și Mussolini. Nu s-a sfiit să găzduiască, în Italia, emisiuni în care expunea propagandă antiamericană și antisemită.

Cei mai cunoscuți trădători din istorie
Ezra Pound

Efialtes din Trachis, anticul trădător

În timpul războiului dintre perși și greci, forțele combatante au fost disproporționate: grecii numărau doar 4200 de oameni față de zeci de mii de perși. El i-a arătat armatei persane a lui Xerxes cel Mare o cărare peste munți, la sud de Termopile, care ducea în spatele forțelor grecești, conduse de regele Leonidas, ajutându-i astfel să câștige bătălia de la Termopile.

Totul în schimbul unei plăți bănești. Atunci când și-a cerut recompensa nu i s-a dat nimic. A fugit, însă a fost ucis pentru un preț pus pe capul său.Se întâmpla în anul 480 î. Hr. (sursa :innovativehistory.com)

Urmăriți Impact.ro și pe