SPECIAL

Cartea care l-a inspirat pe Napoleon Bonaparte și este lectură obligatorie la CIA. Se găsește și în România. SPECIAL

Dan Mlădinoiu 06.08.2021, 14:40
Cartea care l-a inspirat pe Napoleon Bonaparte și este lectură obligatorie la CIA. Se găsește și în România. SPECIAL

Această lucrare a parcurs milenii prin valoarea sa. A constituit și este un adevărat abecedar pentru o amplă majoritate a celor ce au căutat sensul real și de urmat al vieții. “Arta războiului” scrisă de Sun Tzu este considerată cea mai importantă operă în ceea ce privește teoria militară din China antică, fiind în același timp una dintre cele mai influente cărți chinezești la nivel mondial.

Cartea care l-a inspirat pe Napoleon Bonaparte și este lectură obligatorie la CIA

Ideile de strategie, precum și cele filosofice descrise în ea sunt aplicate în armată, politică și la nivel economic. A fost scrisă acum mai bine de 2.500 de ani și este printre primele cărți ce abordează subiecte despre înfruntări armate, rămânând cea mai cunoscută din lume. Opera lui Sun, alături de lucrările lui Confucius, este poate cea mai bună realizare literară apărută în urma a mii de ani de inovație chineză.

Autorul, potrivit destepti.ro, trăia în zona statului Qi într-o perioadă foarte zbuciumată din istoria Chinei, atunci când diferite state duceau aprige lupte pentru putere. El a fost un strateg militar, general și consilier, cea din urmă ocupație bucurându-se de mare căutare în acea perioadă, așa cum spuneam, intens frământată.

Cartea care l-a inspirat pe Napoleon Bonaparte si este lectura obligatorie la CIA
Cartea care l-a inspirat pe Napoleon Bonaparte si este lectura obligatorie la CIA

Experiență câștigată în luptă

Înainte de invadarea statului său a fugit pe domeniul Wu. Aici, regele cu același nume l-a numit general în armata lui. La sfârșitul carierei, Sun Tzu și-a rezumat experiența războinică acumulată pe parcursul bătăliilor purtate. Succinta prezentare de fapte și situații trăite avea să devină “Arta războiului”. În ea sunt abordate norme militare, strategii și tactici de bază. Cartea a fost împărțită în 13 capitole, fiecare tratând un subiect cazon separat.

De pildă, în “Strategia” este explicat sub ce circumstanțe ar trebui să se intre într-un conflict armat. Înțeleptul chinez descrie legătura dintre război, politică și economie, enumerând factorii care se impun a fi luați în calcul atunci când se decide ca armele să vorbească (politica, avantajele geografice, generalii, sistemul juridic și ocazia favorabilă). De asemenea, Sun subliniază obligativitatea de a menține costurile unei victorii la un nivel cât mai scăzut posibil.

Acest “amănunt” denotă că modul ideal de a obține o victorie este cel fără o luptă efectivă pe câmp. Cucerirea obiectivelor inamice nu ar trebui făcută cu o ofensivă de mare amploare, iar dușmanul este necesar a fi distrus fără un război de lungă durată. Anticul chinez accentuează că dobândirea succesului cu costuri scăzute poate fi obținută numai prin inventivitate și îndemânare.

Strategia

Conform ideilor sale, o strategie politică este cea mai bună tactică pentru obținerea victoriei, strategie în urma căreia un inamic este transformat într-un aliat. Aceasta este urmată de un succes pe cale diplomatică, în care forța armelor nu este utilizată. Victoria obținută prin impunere militară este abia a treia metodă dorită. În viziunea sa, atacarea orașelor inamice este o tactică lipsită de înțelepciune, deoarece trebuie luată în considerare nu doar puterea și mărimea cetății, ci și a oastei dușmanului.

În capitolul despre spionaj este explicată necesitatea folosirii iscoadelor înaintea trimiterii oștilor. Scopul lor este acela de a măsura primejdiile pentru a culege informații privitoare la puterea și dispunerea forțelor adversarilor, de a cunoaște date despre teren și loialitatea populației locale. Doar atunci poate avea un general toate informațiile necesare pentru a conduce o campanie militară eficientă.

Contraspionajul se impune a fi folosit pentru a lipsi inamicul de informații cel puțin asemănătoare. Alături de sfaturile practice de război, cartea conține și numeroase idei filosofice de certă valoare. De exemplu, încununarea succesului nu o reprezintă câștigarea a o sută de bătălii, ci supunerea, subordonarea vrăjmașului fără luptă.

Principii aplicate în mute domenii

Asemenea concepte au fost aplicate în multe domenii sociale și comerciale. Aproape jumătate din opera strategului chinez este destinată ideilor și tacticilor pentru soluționarea unui conflict fără a se apela la declanșarea unui război. Sfaturile și considerațiile sale sunt încă valabile în tactici de negociere, în strategiile întâlnite în procese.

Volumul lui Sun Tzu a fost tradus în toate limbile importante și este utilizat în programul multor academii militare, iar pentru toți agenții CIA (SUA) este lectură obligatorie. De-a lungul timpului, renumiți conducători de oști au aplicat cu succes logica scrisă a asiaticului. Bunăoară, în 1954, generalul Vo Giap a pus în practică tacticile descrise în tom, în timpul bătăliei de la Dien Bien Phu, iar victoria a rezultat în încheierea implicării franceze în Indochina.

În ultima perioadă, din ce în ce mai mulți oameni de știință și-au pus întrebarea dacă Sun Tzu a existat cu adevărat și dacă el a avut de-a face cu crearea cărții. Ceea ce se cunoaște cu siguranță este că exemplare ale lucrării sale au ajuns pe mâinile politicienilor, liderilor militari și ale cercetătorilor din China, iar de acolo copii traduse și-au găsit drumul spre Coreea și Japonia.

Inspirație de mai bine de 1.000 de ani

Pentru mai bine de 1.000 de ani conducători din întreaga Asie au consultat “Arta războiului” atunci când puneau la cale manevre militare și cuceriri imperiale. Cu toate acestea, cartea nu a ajuns în lumea occidentală decât la sfârșitul secolului al XVIII-lea, când un misionar iezuit a tradus-o în limba franceză. Astfel, Napoleon Bonaparte a fost primul lider din Vest care a urmat învățăturile din cartea lui Sun. În engleză a fost tradusă pentru prima oară în 1905.

Câteva din scrierile operei celebrului chinez au devenit adevărate citate demne de urmat. Conform incredibilia.ro, unele bătălii nu merită purtate, iar altele sunt de necâștigat. În război, sport, managementul afacerilor și în viață, în general, merită să te întrebi dacă rezultatul final este de natură favorabilă.

“Bătălia câștigată înainte de a avea loc”. Cel pregătit va avea întotdeauna un avantaj net asupra celui nepregătit. Acest lucru este evident pentru cei care își caută un loc de muncă și iau parte la interviuri. Pregătirea pentru acestea constă în anticiparea întrebărilor, prepararea răspunsurilor, studierea companiei și a domeniului de activitate etc.

“Poartă-te cu oamenii tăi cum te-ai purta cu fiii tăi iubiți”

“Poartă-te cu oamenii tăi cum te-ai purta cu fiii tăi iubiți și ei te vor urma în cea mai adâncă vale”. Orice bun manager știe că dacă oamenii sunt tratați cu respect și curtoazie, ei vor lucra din greu și productivitatea va crește. Pe de altă parte, dacă șeful conduce prin mijloace de forță și intimidare, angajații vor desfășura o muncă în cel mai bun caz  mediocră. Un om tratat cum se cuvine va fi unul loial, care se autodepășește.

“Dacă ordinele nu sunt clare și distincte și dacă nu sunt înțelese pe deplin, vina este a generalului”. Comunicarea eficientă este deosebit de importantă. Responsabilitatea managerului sau a antrenorului este să se asigure că instrucțiunile sale sunt clare, la obiect, cuprinzătoare și ușor de înțeles. Dacă lucrurile nu stau așa, liderul e vinovat, în loc să-și învinuiască subordonații că nu au înțeles.

Sunt doar câteva extrase din această carte de excepție, ale cărei idei sunt la fel de actuale, ca acum peste două milenii și jumătate.

Urmăriți Impact.ro și pe