Cei mai buni trandafiri pentru dulceață. Secretul ca să iasă parfumată și aromată

Emanuela Pană 31.08.2023, 13:25
Cei mai buni trandafiri pentru dulceață. Secretul ca să iasă parfumată și aromată

Dulceața de trandafiri este una dintre cele mai fine, aromate și parfumate preparate din cămară, fiind dulcele perfect de servit cu pâine prăjită și unt. Din fericire, există mai multe soiuri de trandafiri din care poate fi realizat acest desert delicat, iar multe dintre acestea predomină în plantațiile din România. Iată care sunt cei mai buni trandafiri pentru dulceață.  

Cum faci cea mai gustoasă dulceață de trandafiri?  

Dulceața de trandafiri, una dintre cele mai aromate și gustoase deserturi făcute în casă, este preparată adesea din trandafirul de Damasc – fin, aromat și foarte parfumat. Deși poate părea pretențioasă și destul de dificil de realizat, dulceața de trandafiri este, în realitate, un desert simplu, care nu necesită ingrediente multe sau complicate.  

Dulceață de trandafiri – ingrediente: 

  • 300 gr petale de trandafiri; 
  • 1 l de apă; 
  • 700 gr de zahăr; 
  • un pliculeț sare de lămâie. 

Mod de preparare, pas cu pas: 

  1. Se desprind petalele trandafirilor și se rupe porțiunea albă a acestora, după care se freacă petalele cu zeama de lămâie până când încep să își lase zeamă;  
  2. Între timp, se pune apa pe foc, se adaugă zahărul și se lasă la fiert până ce se formează un sirop (compoziția trebuie să fie omogenă); 
  3. Se îndepărtează spuma care se formează la suprafață cu ajutorul unei spatule; 
  4. Pentru a testa dacă dulceața de trandafiri este gata, se ia o linguriță din compoziție și se pune pe o farfurie. Dacă dulceața se adună ca niște cristale, iar compoziția este omogenă, atunci este gata.

Citește și: Cât zahăr trebuie să pui atunci când faci dulceața de trandafiri?

Cei mai buni trandafiri pentru dulceață  

După cum aminteam și mai sus, există mai multe tipuri de trandafiri de dulceață, iar aroma și intensitatea specifice acestora poate varia în funcție de soi. Trandafirul de Damasc (Rosa Damascena) este considerat cel mai bun soi pentru pregătirea dulceții de trandafir, întrucât are înflorire abundentă și un parfum intens.  

Cei mai buni trandafiri pentru dulceata
Cei mai buni trandafiri pentru dulceata

De la o singură tufă de trandafiri se pot obține până la două kilograme de dulceață – o cantitate destul de mare. Trandafirul de Damasc, denumit și Trandafirul Kazanlak, Rosa Damascena Trigintipetala, deoarece numără 30 de petale, are diverse sortimente intense pe mai multe continente.  

Trandafirul de Damasc se regăsește destul de frecvent în plantațiile din țara noastră, iar asta pentru că are o adaptare bună la clima noastră. În plus, oferă o recoltă mare de petale. 

Un alt soi popular de trandafiri de dulceață este Honey Vanilla, care are o înflorire repetată și ale cărui flori rezistă în vază până la 12 zile după ce a fost tăiat. După cum probabil ți-ai dat deja seama, trandafirul are culoarea vaniliei și flori rotunde cu multe petale ușor parfumate.  

Tufele se înmulțesc prin butași și se pot dezvolta extrem de frumos. Tufa de trandafir poate atinge o înălțime de 1,2 metri, iar florile pot ajunge la diametre de 8-9 centimetri. Potrivit specialiștilor din domeniu, Honey Vanilla are o rezistență mare la temperaturi, fiind capabil să reziste chiar și la –30 grade Celsius.  

Dulceața de trandafiri poate fi pregătită și din soiul Madame Issac Pereire, un soi cățărător și foarte rezistent la secetă. Trandafirul are un parfum deosebit și o floare bogată, care își păstrează vigoare indiferent de condițiile meteorologice. 

Vezi și: Cum faci un cocktail clasic un pic altfel, Margarita cu soc și trandafir, ca să nu uiți vara

Cum se îngrijesc tufele de trandafiri de dulceață?  

Fiecare soi de trandafiri de dulceață solicită o îngrijire aparte. Cultivarea, cât și îngrijirea acestora ține cont, înainte de toate, de modul de cultură. Astfel, trandafirii de dulceață se pot planta pe tot parcursul primăverii, imediat după dezgheț, și până toamna, la finalul lui noiembrie.  

Pe timp de iarnă, trandafirii de dulceață trebuie protejați de îngheț. Aceștia se acoperă fie cu hârtie, fie cu paie sau chiar cu pământ, iar odată cu venirea primăverii trebuie descoperiți și tăiați. Tăierea trandafirilor reprezintă o operațiune esențială, deoarece stimulează înflorirea și ajută la menținerea sănătății și eficienței tufelor.  

Atunci când pământul este uscat, tufele de trandafiri trebuie udate, dar nu din abundență. Udarea trandafirilor de dulceață se face o dată la 2-3 zile. Udatul în exces poate distruge rădăcina.  

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...