Cât zahăr trebuie să pui atunci când faci dulceața de trandafiri

Emanuela Pană 09.09.2021, 16:25
Cât zahăr trebuie să pui atunci când faci dulceața de trandafiri

Dulceața de trandafiri este una dintre cele mai parfumate, aromate și gustoase deserturi, perfectă pentru a fi servită în diminețile răcoroase, alături de o ceașcă de ceai cald, cu pâine prăjită și unt. În continuare vă prezentăm secretele unei rețete vechi de peste 100 de ani. Deși această dulceață poate fi realizată din petalele oricărui trandafir, dat fiind că toți trandafirii sunt comestibili, sunt de preferat cei cu petale aromate, numiți și trandafiri pentru dulceață. Află, în continuare, cât zahăr trebuie să pui în dulceața de trandafiri, dar și alte trucuri pentru un rezultat de excepție.

Cât zahăr trebuie să pui în dulceața de trandafiri

Dacă ești îndrăgostită de parfumul trandafirilor de grădină și vrei să le păstrezi aroma, ba chiar să-i integrezi într-un preparat absolut delicios, care stă cu mândrie pe raftul conservelor pentru iarnă, îți propunem o rețetă de dulceață de trandafiri. Pentru ca petalele trandafirilor să se transforme într-o minunată dulceață, trebuie să știi că vei avea de parcurs mai multe etape. Rețeta după care se prepară această dulceață este veche de mai bine de-un secol, fiind transmisă din bunici în copii și nepoți.

În zona Moldovei, există o tradiție îndelungată în ceea ce privește prepararea dulceții de trandafir. Prepararea acestei delicatese deține mai multe secrete, iar noi suntem bucuroși să vi le împărtășim. În primul rând, ținem să menționăm că un factor esențial în determinarea gustului este reprezentat de soiul folosit. Trandafirul de Damasc este cel mai utilizat soi în prepararea dulceței de trandafir, pentru că este fin, aromat și foarte parfumat – perfect pentru o dulceață delicioasă.

Însă, cel mai important detaliu de reținut este referitor la cantitatea de petale de trandafir folosită pentru dulceață, care nu trebuie să depășească 1 kilogram, pentru ca aceasta să își păstreze savoarea şi proprietăţile. De asemenea, un alt secret este legat de măsura de zahăr, care este egală cu cea a petalelor, adică 1 kilogram, cu mențiunea că zahărul trebuie să fie tos.

Citește și: Cum faci cea mai bună dulceaţă de cireşe. Ingredientul pe care doar puţine gospodine îl folosesc

Rețetă străveche: ingrediente și mod de preparare

Dulceața de trandafiri este un desert fin care merită fără doar și poate probat, iar noi vă venim în ajutor cu o rețetă de pe vremuri.

Ce cantitate de zahăr trebuie să conțină dulceața de trandafiri
Ce cantitate de zahăr trebuie să conțină dulceața de trandafiri

INGREDIENTE: 

  • 100 de flori de trandafir;
  • 1 kilogram de zahăr tos;
  • 750 ml de apă;
  • 2 lămâi mari.

MOD DE PREPARARE:

  1. După ce ai cules florile parfumate, spală-le la jet puternic de apă, scutură-le bine și lasă-le la scurs într-o strecurătoare.
  2. Apucă fiecare floare de trandafir în parte ținând cu vârfurile degetelor toate petalele în timp ce tai cu foarfeca partea albă de la baza petalelor.
  3. Pune petalele curățate într-o strecurătoare și cerne-le bine pentru a îndepărta polenul sau orice altceva ar putea fi lipit de petale.
  4. Pune toate petalele într-un castron și freacă-le cu 2 linguri de zahăr și zeama de la o lămâie.
  5. Petalele vor deveni sticloase și vor începe să lase o zeamă rozalie.
  6. Se freacă petalele până ce se vor aduna într-un ghem.
  7. Se pregătește siropul de zahăr și apă într-o oală mare cu fund gros, antiaderent. Este perfect și un vas de tuci.
  8. Se fierbe siropul la foc mare, până începe să facă balonașe.
  9. După această etapă, se lasă focul mai mic și se așteaptă să se lege siropul.
  10. Se adaugă petalele de trandafir cu sucul pe care și l-au lăsat peste siropul de zahăr.
  11. După câteva clocote se adaugă zeama de la lămâia rămasă și se amestecă bine.
  12. Se lasă compoziția la fiert până ce e gata dulceața, iar pentru a verifica se face proba picăturii de sirop pe o farfurie rece. Dacă nu se împrăștie, se poate opri focul căci dulceața e gata.

Notă: Important de precizat că în dulceață se amestecă doar cu lingura de lemn!

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...