Cehia, în vizorul Rusiei. Ce represalii a luat Moscova după expulzarea diplomaţilor ruşi

Cristian Cojocaru 19.04.2021, 13:37
Cehia, în vizorul Rusiei. Ce represalii a luat Moscova după expulzarea diplomaţilor ruşi

Guvernul de la Praga a anunțat că a decis să expulzeze 18 diplomați ruși. Astfel, Cehia a reușit să intre în vizorul Rusiei, care nu s-a lăsat mai prejos și a amenințat Praga cu represalii.

Cehia a intrat în vizorul Rusiei

Duminică seara, Moscova a anunțat că 20 de angajați ai ambasdei cehe vor trebui să părăsească teritoriul Rusiei până la data de 19 aprilie. Acest anunța a venit ca un răspuns după ce Cehia a decis expulzarea a 18 diplomați ruși. Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul ceh la Moscova, comunicându-i decizia.

„L-am informat ferm despre protestul nostru după actul neprietenos al autorităţilor cehe împotriva personalului reprezentanţei diplomatice ruse la Praga”, se spune într-un comunicat al MAE rus.

Atât premierul cât și ministrul ceh de externe consideră că serviciile secrete de la Moscova au fost implicate în explozia unui depozit de munții care a avut loc în urmă cu 7 ani. Poliția cehă este acum în căutarea a doi bărbați, fiind suspecți a fi agenți GRU. Agențiile europene de spionaj consideră că cei doi ruși fac parte din Unitatea GRU 29155 a armatei ruse care este specializată în sabotaje și asasinate.

„Pe baza dovezilor obținute în timpul investigației serviciilor de contrainformații, pot spune că există o suspiciune bine întemeiată în ceea ce privește implicarea agenților serviciului rus de contrainformații GRU, unitatea 29155, în explozia depozitului de muniții din zona Vrbetice în 2014”, a declarat sâmbătă premierul ceh Andrej Babic.

Mai multe proteste au avut loc in fata Ambasadei ruse din Cehia
Mai multe proteste au avut loc in fata Ambasadei ruse din Cehia

Cei doi agenți sunt suspecți și de tentativa de asasinat din Marea Britanie

Cei doi agenți GRU ar fi fost implicați și în tentativa de asasinare a fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale, în Marea Britanie, în anul 2018.

„Republica Cehă este un stat un suveran și trebuie să reacționeze ca atare în fața acestor descoperiri legate de securitatea sa”, a motivat Jan Hamacek, ministrul ceh de externe. „Am luat decizia de a expulza toți angajații Ambasadei ruse din Praga identificați de serviciile noastre secrete drept agenți ai serviciilor secrete rusești, SVR (Serviciul rus de Informații Externe) și GRU (Serviciul rus de informații militare). În termen de 48 de ore, 18 diplomați din cadrul ambasadei Rusiei trebuie să părăsească teritoriul Republicii Cehe”, precizat Hamacek.

Moscova consideră că acest scandal la nivel internațional a fost pornit de către Washington, după ce, săptămâna trecută, Statele Unite au expulzat zece diplomați ruși și totodată au aplicat mai multe sancțiuni. La bază, stă suspiciunea că Rusia a avut de-a face cu atacul cibernetic SolarWinds și totodată intruziuni electorale la alegerile din noiembrie.

„În dorinţa de a face pe plac Statelor Unite după sancţiunile americane împotriva Rusiei, autorităţile cehe şi-au depăşit chiar stăpânul”, a comentat duminică Ministerul rus de Externe, scrie Agerpres.

Mai multe proteste au avut loc la ambasada rusă din Praga

În ultimele zile au avut loc mai multe proteste în fața Ambasadei ruse din Praga. În cadrul acestor manifestații, protestatarii au adus un manechin care îl reprezenta pe Putin, în timp ce era așezat pe un scaun de toaletă, agățând perii de toaletă de grilajul ambasadei. Protestatarii au plecat după ce oamenii legii au intervenit.

Și seara trecută au avut loc proteste în fața ambasadei, după ce mai multe persoane erau înfuriate de anunțul făcut de premierul și ministrul de externe. Scandalurile legate de spionajul rus prind o amploare tot mai mare. Numai în ultimele două luni, astfel de cazuri au fost semnalate în Bulgaria, Italia și Statele Unite ale Americii.

Urmăriți Impact.ro și pe