Ceaușescu a fost pe punctul de a scăpa de execuție! Care a fost greșeala capitală care i-a adus sfârșitul

Iancu Andreea 05.12.2020, 08:12
Ceaușescu a fost pe punctul de a scăpa de execuție! Care a fost greșeala capitală care i-a adus sfârșitul

Execuția lui Nicolae și Elenei Ceaușescu, din 25 decembrie 1989, a dus la căderea regimului comunist din România. Totuși, puțină lume cunoaște faptul că acest gest ar fi putut fi prevenit, dacă Ceaușescu nu făcea o greșeală extrem de gravă. Aceasta l-a costat propria sa viață.

Ceaușescu ar fi avut ocazia să scape de execuție

Evenimentele din 1989 sunt subiect de dezbatere chiar și la mai bine de 30 de ani distanță. Mișcările de stradă din marile orașe ale țării aveau să schimbe pe atunci direcția politică a României, ducând la înăbușirea regimului comunist. Din păcate, viețile mai multor oameni au fost curmate pentru ca în țară să se instaleze libertatea. Totuși, toate aceste evenimente poate nu ar fi avut loc dacă Ceaușescu nu făcea o greșeală capitală.

Nicolae Ceaușescu și soția sa au fost capturați, după ce au încercat să scape din țară și au trecut printr-un proces care le-a dat o sentință dură – executarea. Cei doi dictatori ar fi putut însă să scape de execuția din 25 decembrie 1989 dacă ar fi luat în calcul o serie de avertismente venite din afara țării. Astfel, potrivit dezvăluirilor lui Constantin Anghelache, fostul președinte al clubului de fotbal Dinamo București, soții Ceaușescu ar fi putut scăpa cu viață.

Ceaușescu a refuzat să creadă în realitatea pe care i-au transmis-o nemții. I-au transmis să fie atent, că va cădea. I-au spus asta în 14 decembrie 1989, a explicat fostul oficial al lui Dinamo pentru gsp.ro.

Elena și Nicolae Ceaușescu ar fi putut să se salveze
Elena și Nicolae Ceaușescu ar fi putut să se salveze

Două mari greșeli care l-au costat moartea

Totodată, liderul comunist ar mai fi comis alte două greșeli. Autoritar din fire, Ceaușescu nu asculta de sfaturi, chiar dacă acestea l-ar fi putut salva, pe el și pe soția sa de la execuție. Se pare că dictatorului i s-ar fi cerut să facă schimbări, însă a refuzat acest lucru. De asemenea, pentru că România nu avea datorii față de niciun alt stat din lume, nimeni nu s-a văzut nevoit să îl susțină sau să îl apere pe lider pentru a se asigura că își primește banii înapoi.

Aș avea două dezamăgiri din acea perioadă. Una din 14 decembrie, că cine trebuia, n-a ascultat. Lui Ceaușescu i se cerea să facă o schimbare categorică și n-a vrut să facă niciuna. El a făcut o mare eroare în existența lui. Prima a fost că am rămas singura țară de pe glob fără datorii externe. Pe el n-a avut cine să-l mai apere din exterior, pentru că nu mai avea nimeni de luat bani de la noi, a mai menționat Anghelache, potrivit sursei citate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...