De ce a interzis Elena Ceaușescu artele marțiale, chiar în perioada lor de glorie.Cum îi spiona pe chinezi

Stefan Daniel 16.08.2019, 09:00
De ce a interzis Elena Ceaușescu artele marțiale, chiar în perioada lor de glorie.Cum îi spiona pe chinezi

Elena Ceaușescu a urât și ar fi vrut interzicerea multor activități sau obiceiuri. În cazul unora a reușit, inclusiv artele marțiale. A fost o decizie lipsită de gândire rațională pentru că, în același timp, avea nevoie de oameni antrenați care să-i asigure paza. Memorabilă este, însă, reacția soțului său când a văzut prima demonstrație de Kung Fu din România. A fost fascinat, dar suspicios și a ordonat spionarea luptătorilor.

Elena Ceaușescu, „extensia” cea rea a lui Nicolae Ceaușescu

De ce a interzis Elena Ceaușescu artele marțiale, chiar în perioada lor de glorie.Cum îi spiona pe chinezi
Elena Ceaușescu era mai aprigă decât soțul său

Lipsa lor de cultură generală i-a făcut uneori să ia unele dintre cele mai proaste decizii. Soții Ceaușescu nu erau altceva decât oglinda societății (în mare parte) și cam tot așa este și astăzi. Problemele apar atunci când o decizie a unor astfel de oameni, poate influența negativ viețile altor oameni, timp de generații la rând.

Fosta gardă de corp a dictatorilor, Florentin Marinescu, azi, președintele Federației Române de Arte Marțiale, a povestit într-un interviu momentul în care Elena Ceaușescu a decis să interzică predarea acestor stiluri de luptă complexe, dintr-un motiv cât se poate de pueril.

Răutatea acestei femei o să devină de-a dreptul legendară. O caracteriza cea mai urâtă formă de răutate, adică aceea provenită din lipsă de educație, ranchiună, ciudă și răzbunare.

De ce a interzis Elena Ceaușescu artele marțiale, într-o epocă în care până și cinematografia le elogia

De ce a interzis Elena Ceaușescu artele marțiale, chiar în perioada lor de glorie.Cum îi spiona pe chinezi
Florentin Marinescu, fosta gardă de corp a dictatorilor

Artele marțiale au fost interzise în România Socialistă în 1984, pe fondul așa-numitei mișcări transcedentale, dar Florentin Marinescu ne spune că aceasta n-a fost singurul motiv.

„În acea zi, Elena Ceauşescu a vizitat Facultatea de Chimie, iar liftul nu mergea. Cum etajele Universităţii sunt uriaşe, pentru a urca este nevoie de o condiţie fizică destul de bună… Iar Elena Ceauşescu s-a enervat! A bătut din picior şi a cerut să se prezinte imediat directorul de la Ascensorul. Acesta nu era însă în Bucureşti, ci la un concurs de bridge în Braşov.

Ceauşeasca a chemat atunci un şef al Securităţii la raport. Urmarea: în doar o jumătate de oră, ofiţerii îmbrăcaţi în civil au intrat cu foi albe peste jucătorii de bridge la Braşov şi le-au cerut să îşi scrie datele personale. Aceştia, crezând că au de-a face cu organizatorii, au completat senin hârtiile şi le-au predat ofiţerilor.

Atunci a aflat Elena Ceauşescu că elita ţării, inclusiv fiul ei Valentin Ceauşescu, în loc să fie “la datorie”, era la bridge – din punctul ei de vedere, “o activitate neprincipială”, cu conotaţie capitalistă. “Aşa s-au luat la puricat toate aceste activităţi care păreau în opoziţie cu ideologia comunistă. Printre ele s-au numărat mişcarea yoga şi artele marţiale.”

Sigur, interdicția n-a fost totală. Au fost sistate doar cursurile de karate de la Universitatea Cultural- Ştiinţifică din Bucureşti, dar cluburile de specialitate din ţară şi-au văzut de treaba lor.

Nicolae Ceaușescu, fascinat, dar suspicios după ce a văzut ce puteau face luptătorii chinezi cu propriile trupuri

Mica lume a artelor marțiale din România mai are o legendă: Ion Benea, vicepreședinte al Federației Române de Arte Marțiale. În 1979, cu ceva sprijin politic al vremii, a reușit să aducă în România prima demonstrație de Kung Fu.

Chinezii au călcat atunci pe săbii, au îndoit suliţe cu gâtul – au făcut superspectacol. Nicolae Ceauşescu, care a participat la demonstraţie, a rămas uluit şi a ordonat să se constituie o comisie de biofizicieni care să îi spioneze pe chinezi, în timpul şederii în România, să vadă ce fel de „şmecherii” folosesc.

La rândul lui destul de nepriceput în astfel de lucruri, dictatorul a fost fascinat, dar și puțin speriat de ce puteau luptătorii chinezi.

Află aici mai multe despre Florentin Marinescu, fosta gardă de corp a dictatorilor români.

Urmăriți Impact.ro și pe