Cea mai mare centrală nucleară din Europa, în pericol. De ce a fost răpit de către ruși Igor Murașov, directorul responsabil pentru securitate

Beatrice Dumitru 01.10.2022, 18:05
Cea mai mare centrală nucleară din Europa, în pericol. De ce a fost răpit de către ruși Igor Murașov, directorul responsabil pentru securitate

Centrala nucelară Zaporojie a fost un obiectiv important al războiului de șapte luni declanșat de Rusia în Ucraina, iar Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc că au bombardat instalația, riscând un dezastru nuclear. Acum, Ucraina susține că forțele de ocupație ruse l-au răpit pe directorul centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa.

Filmul răpirii directorului centralei nucleare Zaporojie

Update ora 18:00. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a anunţat că a fost informată de autorităţile ruse că directorul centralei nucleare de la Zaporojie a fost reţinut de forţele de securitate. Moscova a precizat că Igor Murașov a fost reținut temporar pentru a fi interogat.

Directorul agenţiei ucrainene pentru energia atomică, Energoatom, Petro Kotin anunţase că ruşii l-au răpit pe directorul de la centrala nucleară.

Știre inițială

Directorul general al centralei nucleare Zapororojie, capturată de ruși la începutul lunii martie, a fost răpit de o patrulă rusă, a anunțat directorul agenției ucrainene Energoatom, Petro Kotin.

Igor Murașov a fost reținut când se întorcea de la centrală și se îndrepta spre orașul Enerhodar, vineri, în jurul orei 16.00, a declarat compania într-un comunicat. Petro Kotin a precizat că Murașov „poartă responsabilitatea principală și exclusivă pentru siguranța nucleară și de radiații a centralei nucleare de la Zaporojie. Detenția sa reprezintă un pericol pentru funcționarea celei mai mari centrale nucleare din Europa”, a adăugat directorul Energoatom, citat de Reuters.

A fost scos din mașină și, legat la ochi, a fost condus într-o direcție necunoscută. În prezent, nu există informații despre locul și soarta lui Igor Murașov”, a precizat Petro Kotin.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa, în pericol. Directorul Igor Murașov, responsabil pentru securitate, a fost răpit de ruși
Igor Murașov, directorul general al centralei nucleare Zaporojie. Sursa foto: Unian

Apel pentru eliberarea lui Igor Murașov

De asemenea, el a făcut apel la directorul general al AIEA, Raphael Gross, pentru a se implica în eliberarea urgentă a lui Murașov și întoarcerea lui pentru a-și îndeplini atribuțiilor oficiale și a mai cerut forțelor ruse să „oprească imediat actele de terorism nuclear față de conducerea și personalul” centralei și să-l elibereze pe Murașov.

Centrala nucleară Zaporojie este controlată de invadatorii ruși din 4 martie, iar Enerhodar, un oraș satelit al centralei nucleare, este și el sub ocupație. Președintele Volodimir Zelenski a cerut ca zona din jurul uzinei să fie demilitarizată.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică, care are o echipă la centrala nucleară, nu a confirmat  afirmația Energoatom cu privire la răpirea lui Murașov de către ruși.

Inginerii ucraineni au continuat să conducă centrala și după ce a ajuns sub controlul trupelor ruse. Ultimul reactor al uzinei a fost închis în septembrie, pe fondul bombardamentelor desfășurare în apropierea instalației.

De la începutul războiului, au existat mai multe informații privind răpiri de activiști și personalități pro-ucrainene din teritoriile ocupate. În luna iunie, forțele ruse l-au răpit și pe primarul din Herso, în condițiile în care acesta a refuzat să plece din orașul ocupat de trupele Kremlinului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...