Centrala nucleară Zaporojie a fost închisă complet. Explicația experților ucraineni

Beatrice Dumitru 11.09.2022, 12:19
Centrala nucleară Zaporojie a fost închisă complet. Explicația experților ucraineni

De săptămâni întregi, confuzia domnește în jurul centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, care a fost lovită de mai multe atacuri, pentru care Kievul și Moscova se acuză reciproc. Cea mai mare centrală nucleară din Europa, capturată de forțele ruse, a fost oprită și deconectată de la rețea, potrivit companiei Energoatom

Centrala nucleară Zaporojie a fost oprită

În urmă cu o săptămână, centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată din nou de la rețeaua electrică a Ucrainei. Acum, operațiunile la centrala capturată de forțele ruse la începtul lunii martie au fost oprite complet, ca măsură de siguranță, a declarat Energoatom, operatorul ucrainean al uzinei.

Centrala nucleară Zaporojie a fost oprită complet după ce agenția a deconectat unitatea de alimentare cu numărul șase, ultima care mai funcționa, de la reţeaua de alimentare cu energie electrică, notează Reuters.

Centrala nucleară Zaporojie a fost închisă complet. Explicația experților ucraineni
Centrala nucleară Zaporojie este cea mai mare din Europa,

Prin urmare, s-a luat decizia de a opri unitatea de alimentare nr. 6 și de a o transfera în cea mai sigură stare, oprirea la rece”, se arată în comunicatul Energoatom.

Riscul de avarie rămâne ridicat

Operatorul ucrainean a mai precizat că riscul de avarie suplimentară a liniei „rămâne ridicat”, ceea ce ar forța centrala să fie „alimentată de generatoare diesel, a căror durată este limitată de resursa tehnologică și de cantitatea de motorină disponibilă”.

Kievul le-a cerut, miercuri, locuitorilor din zonele ocupate de ruși din jurul centralei nucleare, cea mai mare din Europa, să plece pentru propria lor siguranță. Rusia și Ucraina se acuză reciproc de bombardarea centralei, riscând un dezastru nuclear.

Energoatom a declarat că a restabilit la capacitatea operațională o linie de comunicații către sistemul electric, despre care a spus că a fost deteriorată de bombardamentele rusești. De asemenea, șeful Energoatom i-a acuzat pe ruși că au ucis doi angajați ai centralei nucleare Zaporojie și îi torturează pe alții.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar și ONU au cerut demilitarizarea zonei din jurul centralei. De asemenea, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut Rusiei și Ucrainei crearea unei „zone de siguranță” pentru a preveni un accident nuclear la centrala ucraineană Zaporojie. În 1986, Ucraina a fost locul celui mai grav accident nuclear din lume, explozia de la Cernobîl.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...