Ce vin să pui pe masa de Crăciun, în funcție de mâncare. Evită să faci aceste greșeli

Stan Filon 15.12.2021, 18:32
Ce vin să pui pe masa de Crăciun, în funcție de mâncare. Evită să faci aceste greșeli

Mulți români care nu prea se pricep la băuturi se întreabă în această perioadă ce vin să pună pe masa de Crăciun, care să meargă cât mai bine cu mâncarea preparată cu atâta trudă de reprezentantele sexului frumos. Gospodinele se întrec în mâncăruri care mai de care mai delicioase pentru Sărbătorile de iarnă care bat la ușă, iar eforturile lor trebuie apreciate de partea masculină și sărbătorite cu un vin pe măsură. Pentru a nu da greș, trebuie să știm exact ce vin se folosește pentru diferite tipuri de carne.

Iată ce vin să pui pe masa de Crăciun, în funcție de mâncare

Vinul trebuie să fie completarea cea mai rafinată a mesei pe care o servim, mai ales dacă avem și musafiri pretențioși. Așa că nu trebuie să dăm greș servind la friptură un vin care pur și simplu nu își are rostul. Specialiştii susţin că trebuie să urmărim o armonizare cât mai bună a gustului mâncărurilor cu cel al vinurilor alese.

„La aperitiv putem servi vin spumant alb sau rosé pentru invitații noștri sau vinuri albe, uşoare. Prospețimea acestor soiuri se pretează gustărilor de la început de masă și îmbie la discuție. Pentru meniul principal, facem în general un pairing între vinuri şi mâncarea pe care o pregătim. Un vin bine ales va scoate în evidentă calităţile unui anumit fel de mâncare gătit cu drag și vice-versa.

Ce vin trebuie sa pui pe masa de Craciun, in functie de mancare
Ce vin trebuie sa pui pe masa de Craciun, in functie de mancare

Ce vin merge servit cu preparatele din pui

Spre exemplu, la sarmale merge o fetească neagră, cu aromă de prune, cireșe negre și mure. Culoarea rubinie intensă promite un gust savuros, demn de o masă românească. La friptura de porc asociem vinuri roșii corpolente”, spune Livia Gîrboiu, specialist în degustarea de vinuri.

Dar ce facem dacă ave preparate din pui? Ei bine, trebuie să știm că petru acest tip de carne sunt recomandate vinurile fructate, în special vinuri albe seci, iar un vin roșu îndrăzneț potențează perfect preparatele din carne roșie.

„Pentru pește sau fructe de mare, ne orientăm către vinuri albe seci cu aciditate peste medie sau vinuri spumante ușoare. Vinurile seci au rolul de a “tăia” grăsimea naturală prezentă în preparatele din pește sau fructe de mare. Astfel, se creează un echilibru dezirabil al aromelor iar invitații au parte de o experienţă culinară pe măsură”, ne mai sfătuiește Livia Gîrboiu.

Ce vinuri servim la desert

Dar masa copioasă se termină cu un desert binemeritat, așa că și aici trebuie să știm ce fel de vin să alegem. De obicei, vinul potrivit la desert este ori un rosé ori vinurile dulci sau demidulci. La fel de bine merg însă și vinurile spumante, care vor da și mai multă savoare prăjiturilor și se ptrivesc perfect cu atmosfera de sărbătoare.

Ținând cont de faptul că cel mai căutat desert de Crăciun este cozonacul, atunci trebuie să alegem un vin demidulce, cu o aromă pregnantă de fructe exotice. De asemenea, va scoate la suprafață gustul deosebit și din chec, turte cu nuci sau chiar turta turte.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...